Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Всички сме луди
Веселина Божилова - 21 Юли 2009
Психиатрично болните са оставени сами на себе си, някои ги застрелват
Веселина Божилова
Веселина Божилова

Наскоро в медиите се промъкна информация, която, сгъстена до едно изречение, гласеше: Всеки пети у нас е луд.

Горе-долу толкова били хората с психични отклонения.

Не всички са истински луди, ще рече психиатрично болни, с история и епикриза. Повечето са в т.нар "гранични състояния", които преминават, ако човек се лекува или поне избяга от дразнителите си. У нас думата "психиатър" все още е натоварена с усещането за необратима крайност и обреченост. Повечето гледат сами да се оправят. Борят стреса с пиене , сами си правят изолатор в къщи или приказват с часове по телефона. Някои пишат книги. Други гледат цветя и котки. Всеки се опитва някак да му намери изхода. Повечето успяват.

Хората с истински психиатрични страдания обаче тия дни очевидно стигнаха някакъв предел на родното здравеопазване. Доказателствата са в новините от понеделник. Само за един ден медиите съобщиха за прострелян от полицай буйстващ психиатрично болен мъж в Асеновград, спасена от самоубийство психиатрично болна жена в София, друга, която ряза коси с ножица в Съдебната палата на пъпа на столицата, друг един мъж съвсем не издържа и с часове вися на 50 м височина в Русе...

И това е само в понеделник. Какво ли има да става до края на седмицата ?

Какво ли има да става до някаква реална промяна в здравеопазването изобщо?

Психиатрично болният човек е болен човек, това е ключовата дума. Само че един болен от сърце , например, ходи по-бавно, стои на сянка и пие хапчета. А един болен от шизофрения човек се държи странно, говори си сам, чува гласове и може да убие някого. Точно него в момента родното здравеопазване съвсем го изтърва от спасителните си мрежи. Системата на психодиспансерите и постоянното наблюдение на болните се разсъхна. Психиатрите на държавна работа са най- ниско платени в цялата система. Правят се защитени жилища тук-там по проекти, парите отиват там. Идете в коя да е психиатрична болница и вижте при какви условия работят лекарите...

Идеята за социален асистент * беше добра, но когато бройките са толкова малко, те се дават на труднодвижни хора, не на шизофрениците. А един шизофреник може да живее съвсем нормално, ако си пие редовно лекарствата и ходи редовно на лекар. Само че някой трябва да следи за това. А ако няма?

Първото, което му идва на ум на психично болния човек, когато остане сам на себе си, е да престане да си пие лекарствата и да ходи на лекар. След това настъпва влошаването и много скоро човекът става опасен за себе си и за околните. Ако е сам, той не получава никаква помощ. Дори околните да виждат, че може и да умре.  В квартала, в който живея, едно момче така живя по входове и проси хляб месеци наред. Всички опити на хората наоколо да го настанят някъде на лечение, удариха на камък. Докато беше още кротък, но не искаше да влиза в болница, никой на практика не можеше да направи нищо. Нещата се разрешиха блестящо, когато той нападна в крайна сметка един възрастен човек. Успяха да го настанят на лечение точно за няколко часа.

В Асеновград не стана толкова лесно обаче. Простреляха го. Точно като бясно куче.

Факторите за ескалацията на толкова случаи едновременно не са един и два, и най- малкият е жегата от изминалите дни. Към липсата на постоянен контрол и невъзможността на близките да осигурят грижи, прибавете и новия позитивен списък от 1 юни. Дали е случайност, че хората полудяват по време, когато са изтекли рецептите им от предишния период?

Когато колегите от Радио Пловдив попитали хирурга д-р Зисов от Пловдивската университетска болница дали простреляният в Асеновград човек наистина е луд, той отговорил философски : "Всички сме луди".

Какво ли е имал предвид наистина...

* социален асистент в случая означава човек, който да води случая извън болницата.- Воденето на случай възниква като реакция на прехода от институционалното лечение към грижите в общността, когато се оказва, че много тежко болни хора, в частност, болни от шизофрения, не проявяват инициатива при търсене на психиатрични услуги, не са в състояние да отстояват своите права, не са мотивирани да се грижат за себе си и за заболяването си. Вместо да имат по-лесен достъп, службите в общността се оказват по-трудно достъпни за психично болни хора, обслужвани преди това в болници. Затова воденето на случай се развива като начин да се подпомогне достъпът на психично болните до съответните услуги, така че да се повиши качеството на живота им. Повече за тази система, така и неприложена у нас - ТУК


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Мутрев
06 Aug, 2009 | 11:48

Мсело Талатала.... Авно твоя мозък е поне три пъти по-тежък от моя, щом си си избрал този ясно говорещ за същността ти пИздоним-ник!

Иначе.... жалко че бързаш да ...говориш, преди да си чул какво казват дугите! Ще вземе някой да ти се присмее......
За моя ник съм правил конкпетни обяснения тук....няколко пъти поне!


Ти по-добре.... пусни си в действие обемистия мозък, и ни кажи нещо смислено по темата.... дето Всички сме луди - (без ....Мсело Талатала..............)


Мсело Талатала
30 Jul, 2009 | 14:10

Гусине Мутрев, имам ли, нямам ли мозък, ала е повече от твоя, щом си избрал този пиздоним/ник.

vulgar
25 Jul, 2009 | 19:17

то че не се грижат за болните...ест. е лошо, НО...още по-лошо е, че "СВЕСТНИТЕ У НАС СЧИТАТ ЗА ЛУДИ"

Чалгев
23 Jul, 2009 | 17:33

Явно българските "интелигенти" са чели добре написаното от Жан Пол САРТЪР: - " Противопоставят се, за да се ПОСТАВЯТ"

Ето ви и пример (дори и само в "Български Фактор) с ..."интИликтуалцитИ" Заякоф, ЕвгенчУ.....и нЕкои други

(между които НЕ Е афторката на настоящия коментар !!!)

Браво, девойче за смелостта и търсенето!!!

нали знаеш че само който НЕ Е ЛУД ...може да се пита дали не полудява, или да каже...луд съм?



Мутрев
23 Jul, 2009 | 17:04

Да! Факта чемалцина се осмеляват дори да мислят по подобни въпроси обяснява страховете им - простотии от рода на написаното от шизофреника ....Мсело Талатала


За страха на другите "интИликтуалци" да впрегнат името, че и главата си в реални търсения на изход от блатото в което са ни вкарали някои..... по се намира обяснение - като "страх" "тънки сметки" или партийни интереси и ибрикчийство" !!! ( щото те единствено в анти-словопръцкания се хващат - без нищо конкретно и положително)


За разлика от злобния безмозъчен Мсело Талатала .... бих казал на


Веселина Божилова:

-Бъди човеки за в бъдеще, мила! И не се влияй от идиоти!!!


Мсело Талатала
21 Jul, 2009 | 17:01

И афтурката е вътре - води хорото.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.