Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Размисли около темата за изпита по журналистика в СУ
Веселина Божилова - 15 Юли 2009
Темата "Братя" е добра, лошото е, че братята вече не са онези...

Изпитът по журналистика не е това, което беше. Прекрасно си спомням темата, която ми се падна преди години. Беше нещо за среща на работническите партии в Прага. Я сега да ги накарат да пишат за нещо такова?!...

Темата, която се падна днес, продължава една добра традиция от последните години- нещо от злобата на деня, нещо, за което се говори. Този път е дадена съвсем простичко- "Братя". Чудя се какво бих написала, ако сега бях във 272 аудитория...

За да влязат там, кандидат- колегите са минали през скулптурите на двамата братя Евлоги и Христо Георгиеви, благодарение на които е построена сградата на Софийския университет. Малко по- нататък пък е паметникът на светите братя Кирил и Методий. Може за тях да пишат. По асоциация с родолюбивите братски фамилии някой може да се сети за Ангел, Петър, Никола и Георги Обретенови - синовете на баба Тонка, всички загинали в борбата за свобода. Оттам и за братя Димитър и Константин Миладинови някой може да намекне-  видните български фолклористи.

Ама нещо не ми се вярва.

Децата са умни, вече гласуват, гледат телевизия, четат вестници, поне онези от тях, които не са попаднали случайно на този изпит. И защото са и деца на своето време, по- вероятно е да се сетят и да пишат за съвсем други братя.

За братя Галеви например. За мафията и държавата. Само за мафията. Защото стана ясно, че където е мафията, държава няма. За престъпниците на свобода и за платените избори. За психологията на роба и за още по- платената журналистика.

Или пък за Батко и двамата братя. Звучи направо като "Тримата братя и златната ябълка". За братското разделяне на 120 млн лв. За конфликта на интереси и за обръчите от фирми- братски, сестрински, баджанашки, партийни, всякакви.

Поглеж пък някой се е сетил и за братя Аргирови. Като се порови човек за тях в Интернет, ще се натъкне на твърде любопитна информация, препечатана от етрополски вестник. Оказва се, че има само един брат, а другият бил оптична измама. Бре, чудеса...Това вече е друга тема. Макар че ако някой все пак е открил тази находка, може твърде много да се разпростре за жълтата преса, за митовете и слуховете, за сензацията на всяка цена...

Може и за Биг Брадър да пишат. Темата там е неизчерпаема просто. Има и Биг, има и Вип, все е брадър. И все ни гледа отгоре и заповядва. Дали ще му се подчиниш, дали си склонен да жертваш свободата си в името на шума около името ти, на моментната слава... Има хляб и в тая асоциация.

Може някой и от Библията да тръгне или там да свърши. Каин и Авел. Предателството.

Изобщо хубава е темата на кандидат- студентския изпит по журналистика в Софийски университет днес.

Лошото е, че братята вече не са онези.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.