Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Карбовски пак се изказа...
Веселина Божилова - 12 Юли 2009
Куп лъжи и инсинуации в поредното издание на "Отечествен фронт"
Мартин Карбовски
Мартин Карбовски

Истинският Луис МакКензи в разговор с авторката на тези редове

В събота, 11 юли, в поредното издание на "Отечествен фронт" по Нова телевизия Карбовски показа живота в комуната на Бетел в Неапол. Или поне така беше обявена темата. Съмнявам се, че Бетел биха  го допуснали там, ако са знаели истинските му намерения. Къщата на Бетел в Неапол е позната дестинация за наркозависимите, търсещи лечение. От години там се възстановяват българи поради простата причина, че у нас изборът е съвсем ограничен. От сдружение "Майки срещу дрогата"  сме изпращали не едно и две момчета. Познаваме и Линдзи- Луис Маккензи.

Като начало, човекът, който бе представен за него, не беше той. Луис Маккензи е друг човек. Също австралиец. С кого е разговарял Карбовски, очевидно и той сам не знае.

Записът е стар, това пролича от една от историите, разказана и датирана от момче, което ние сме изпратили там. Поне от две години. Не че това има някакво значение, интересно е защо чак сега го пуска.

Нещо да сте разбрали за живота в комуната? Нещо повече за усилията на тези момчета да успеят да се спасят? Не, отново старите и втръснали вече сензационни истории за предишния живот. Сензационни за хора, които ги възприемат като такива. Хора като Карбовски. Смятам, че на другите, особено на засегнатите от това зло, тези истории вече са втръснали.

Съмнявам се, пак повтарям, че Бетел биха го допуснали, ако знаеха истинските му намерения или истинския му нрав на Карбовски. " Искаш ли хероин, носим тук една доза?" " Ай тръгвай с мен в София!". Карбовски, какво искаш да докажеш с това ? И какво щеше да стане, ако момчето, което ти така уж на шега провокира да тръгне с теб, наистина бе тръгнало?! що за идиотизъм е да влезеш в защитено жилище и да говориш подобни дивотии?!?

Ако си беше подготвил домашното както трябва, Карбовски нямаше да говори глупости и в текста в кадър от студио. " Българските комуни, скрити някъде по планините, се провалиха и изчезнаха". Не са изчезнали. Комуната, за която говориш, продължава да работи и да помага на момчета в село Герман. А други комуни просто няма. Ако си беше направил домашното, щеше оше да знае, че Бетел имат къща до София от няколко години. Трябваше да иде до Италия, за да му го каже Маккензи, който не е Маккензи.

Изобщо какво научихме от това предаване? Нищо. Добре, че момчетата бяха снимани на двора, та се видяха добрите условия - градината, басейна. Обеща да им скрие лицата, но този ефект не крие нищо, напротив. И тук ги излъга. Но не пропусна да съобщи, че в процеса на снимките е обрана колежката му- с една дума, момчетата се преструват на добри, само дебнат да изиграят някого...Между другото, повечето от тях вече са в България, поели новия си живот и снощното предаване, така откровено показало лицата им, ги подлага на огромно изпитание. Защо? За да е велик Карбовски...

След излъчването на предаването се свързах с истинския Луис Маккензи, описах видяното и ето какво ми написа той по скайпа: " Не бях там, когато Карбовски дойде. Да, записът е отпреди една- две години. Те ни измамиха, за да направят този репортаж. Търсеха " мръсотийките" на Бетел и очакваха момчетата да им разкажат как някой богаташ зад всичко това " преяжда" на техен гръб. Смешното е, че един новопостъпил, който беше в центъра само от два дни, открадна чантата на колежката на Мартин и избяга. Награда или поетична справедливост?!"

Ако бях на мястото на майката на момчето, което Карбовски изкушаваше да се прибере у дома, щях сигурно да стигна и до физическа разправа с него. Не съм. Но това не ми пречи да призова организациите, които оказват помощ на наркозависимите, да го сложат в черния списък и да не го пускат повече никъде. Защото не се знае следващият път дали наистина няма да внесе хероин или да изведе цялата дружина, просто това му нравът и...толкова му е умът.

А през това време институциите, подклаждани от подобни репортажи и подобни гледни точки, продължават да не правят нищо за лечението на наркозависимите у нас. Няколко държавни метадонови програми, с пъти повече частни метадонови програми, тук -там някое легло в лудниците, където не им е мястото, закриване на детокса в Пловдив, който и без това бе екзотична рядкост на фона на всичко. Карбовски, защо не отидеш там, където наистина се печели от нещастието, а съсипваш нещо добро?!

И още нещо- миналата година кметът на София Бойко Борисов удовлетвори молбата на българския клон на Бетел за предоставяне на общинска къща на територията на краен столичен квартал, в който да бъдат настанени момчетата. Сега те са в село на двайсетина километра, а работят в София и се налага да пътуват всеки ден. Веднага след заседанието на СОС един общински съветник тръгва из квартала и настройва хората- не ги пускайте, знаете ли какво ще стане тук, ще ви заразят децата...След неколкократни опити да разговаря с обществеността, Диана Реча, жената, която е помогнала на стотици деца, накрая вдигна ръце. Оказва се, че мястото е апетитно за някого, а претекстът с " гадните наркомани" работи без грешка. Тия неща обикновено работят.

 И да хванеш изключително тежък социален и личен проблем, да му оскубеш перушината и да го представиш за находка също работи. Много по- трудно е да го изследваш в дълбочина, още по- трудно е да намериш решение. Това не е нито за Карбовски, нито за незнайния общински съветник от СОС. Щом е така, защо просто не оставят хората, които искат и могат да го правят, да си вършат работата и без допълнителни усложнения...

И всичко това- под благовидната маска на " вижте, майки и татковци, и се учете"...Обидно глупаво и прозрачно.

* Авторката на тези редове е и председател на сдружение "Майки срещу дрогата"

P.S. А какво наистина се прави в Бетел- ето интервюто, което Луис МакКензи даде преди две години ТУК


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Бистра Ранева
13 Jul, 2009 | 12:20

Бистра Ранева

Диагноза: хронична журналистическа недостатъчност на коректност и добронамереност. Маниерът да се рови “в спалнята и в пералнята” на нещата не говори за добър авторски почерк. Този толкова тревожен и болезнен проблем се нуждае от добронамерени хора с чисти помисли и готовност за съпричастност и съдействие. Журналистът може да провокира загриженост и активни действия в посока на решаване на трудностите с наркоманиите. Коректният журналист, съвестният. Той може да сенсибилизира и активизира обществото, може да мултиплицира добрите намерения и действия. А децата наркомани имат крещяща нужда от това. Журналистът може да удари камбаната на своето слово, за да разбуди позадрямалите деятели и съвести от ангажираните с проблемите институции.
За жалост случаят с М. Карбовски не беше такъв.


Румяна Бонева
12 Jul, 2009 | 22:33

Поредната злоупотреба с проблема на наркозависимите и семействата им в България. Добре,че Карбовски отишъл в Италия,за да разбере, че и в България има къща на Бетел. Само че условията тук далеч не са така луксозни,както бе показана слънчевата италианска картина. Много повърхностен и тенденциозен репортаж. За кой ли път станахме свидетели на липса на задълбочен и верен подход към тревожния за България проблем с наркозависимостта. Защо трябва да се търси път към Италия, когато и у нас има възможности за разкриване на комуни,само дето никой не се захваща както трябва.
Карбовски дали е чувал и за организацията "РЕТО", която освен в чужбина, от няколко години разкри и поддържа къщи в България- край София,Пловдив,Бургас? Защо не обърна внимание какво ръководи тези младежи в процеса на спасението им ? Докога няма да се казва цялата истина? - в България семействата на зависимите сами трябва търсят начина за избавление на зависимите си деца, а възможностите са почти нулеви.
Представям си колко отчаяни родители ще се втурнат да търсят път към Италия - за комуна, която ще спаси децата им.
А можем да обединим усилия тук, в нашата държава, да се размърдат държавниците ни и да помогнат за изграждането на качествена лечебна и рехабилитационна мрежа.Припомням възможността за разгръщане на терапевтична общност в с. Баново край Варна - Стоян Ненов. В цяла Северна България няма нито едно място,където да се оказва комплексна помощ на наркозависимите.Изключвам разкритите метадонови програми в Плевен, Ловеч, Враца, Габрово и др.,защото според мен те са палиативни, за прилагане по строго определени критерии и в никакъв случай - панацея.
От горчивия си, многогодишен опит на майка на наркозависим,бих се обърнала със следните призиви: 1.Ако не искате да помагате, поне не пречете! 2.Семействата на наркозависими трябва да излязат от сянката на срама и солидарно да действаме в името на спасението на децата ни, които засега имат като сигурна перспектива затвор или фатален изход от болестта си.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.