Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Новата икона на българите и бързото затваряне на чадъра
Веселина Божилова - 8 Юли 2009
Не е реваншизъм, правилната дума е справедливост. Да видим дали ще я има...
Веселина Божилова
Веселина Божилова

Вотът в неделя надмина и най- смелите очаквания на социолозите. С това едва ли ще кажа нещо ново, по- интересното и забележимото е, че за пръв път от толкова години гласуваха младите. Усложнената процедура по упражняването на глас, съчетано на много места с прекалено възрастни членове на комисии, докара опашки, но и хората бяха много. Някъде към 17.30 по секциите започнаха да се забелязват едва кретащи баби, водени от двете страни от млади хора. Очевидно мобилизация и на последния резерв. Само че „ комунистите”, както смело ги наричат още по селата, паднаха неспасяемо. Дойде Бойко.

 Първото, което се закани да направи, е да закрие три министерства и да уволни чиновниците, които не са се справили с европроектите. За нататък ще видим, и това не е малко за начало. На пресконференцията през нощта спомена бегло, че зам. министрите му идвали в повече. Още в първия ден след изборите изловиха цял зам. министър за търговия с гласове.

   Разбитите групи за трафик на наркотици пък човек не може да ги преброи тази седмица. Бойко сам едва ли се е справил с това.

  Някой много бързо затваря чадъра. Очевидно на много места в момента се финализират досиета, стояли дълго време готови и ...на сянка. Някой сега много бърза да се отърве от тях.

 А пък за Бойко...

 С подобна френетична нагласа народът посрещна навремето и Костов, и Царя. Обля ги, за малко да ги удави с народна любов, особено пък Негово Величество, гласува им Тодорживковски вот, а после...ги разпна.

 Костов оцеля, защото е серт, Царят тия дни окончателно се отказа от политиката. Чудя се какво ще стане с Бойко...

 Според мен вотът за него е протест срещу корупцията. На народа му писна да гледа как едни хора се оядоха до пръсване с чужди трапези, с общите трапези, а на него му размахват пръста от Европа и му викат: Я, какви сте крадливи, я , какви сте бандити.

 Хората не са нито крадливи, нито бандити, нито лъжци. Голямата част от народа си живее по правилата и съвсем правилно страда, защото онези по върховете се самозабравиха. Това очакват сега и от новия премиер- всеки да си получи заслуженото.

 Дали има реваншизъм? От една партия спрямо друга думата е уместна, в случая на толкова мащабни очаквания, според мен, става дума просто за справедливост. Не съм съгласна, че повечето гласуваха срещу Доган. И да са го направили, не е толкова срещу Доган- турчина, колкото срещу Доган- центърът на корупционните кръгове.

 Много политици използваха етническата карта. Народът обаче се оказа по- умен. Който не вярва, да иде по селата и да види как мирно си живеят българи и турци, как си делят залъка и си дават назаем лопати и хляб. Оставени сами на себе си, отдавна да са забравили кой какъв е. Като има празник, черпи другия, това е. Онези със златните синджири и другите с мегафоните и плакатите не са от тях. Нищо общо нямат даже...Хората долу са еднакво бедни.
Редно е най- накрая някой все пак да плати за гяволъка...

 Какво ли не ни обещаха по изборите, истината е, че на Бойко се падна да вади не само кирливите ризи, но и да лавира в сложна икономическа обстановка. Но най- важното все пак е корупцията. Защото ако покаже, че наистина, а не само на думи, я изобличава и наказва, Европа може би ще размисли за спрените европари. Те са ни спасението. Пътят към тях минава през килиите на престъпниците от върха. Друг път няма.

 Дано успее новото правителство, фактът, че то ще бъде съставено веднага, вече маха едната голяма въпросителна пред излизането от кризата. Втората въпросителна- какво ще прави, също намира своя отговор още преди то да е съставено. Да видим какво следва нататък. И да си повтаряме, че това правителство трябва да реже и живо месо, за да оцелеем като народ. То има нужда от подкрепа, единствената ми молитва е – то да знае какво прави...

 Защото, пак повтарям, с „Осанна” посрещнахме Царя и Костов. И двамата стигнаха до „Разпни го”. После идват червените и забиват страната окончателно. Дано този път моделът, игран вече 20 години, се промени...


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Евмолпеец
09 Jul, 2009 | 17:41

...I have nothing to offer but blood, toil, tears, and sweat...
Churchill

Евмолпеец
09 Jul, 2009 | 17:33

Трябва да се кажат на хората знаменателните чърчилови думи Камарата на общините, 13 май 1940 г. - "Нямам да предложа нищо друго освен кръв, тежък труд, сълзи и пот.“!
Трябва да знаем на какъв хал сме и че този хал не се оправя със златна рибка...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.