Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Финансовият месец май: Удължени промоции по депозити и поскъпване предимно на потребителските заеми
Иван Стойков - 7 Юни 2009
Ограниченото кредитиране продължава, като всеки, получил заем, е платил по-висока цена за него.

За пореден месец депозитите бяха в полезрението на банките. Интересът към свободния ресурс във фирмите и населението продължава да е висок. Показателен е фактът, че през изминалия месец редица банки удължиха своите промоционални предложения. Знаем добре, че правило те са с по-добри условия, което допълнително потвърждава нуждата от ресурс за банки. Самата готовност на трезорите да продължат да предлагат тази по-висока цена за него е показателна и потвърждаваща описаната ситуация. Продължава и тенденцията банките да се фокусират върху 3-, 6- и 12-месечните депозити, като фокусът все по-видимо се насочва към срочности 6 и 12 месеца.

В сферата на кредитирането по-видима динамика се забеляза при потребителските кредити. За жалост новостите отново сочат поскъпване на тези заеми. Завишенията основно бяха в лихвите, както и при някои такси. По този начин се запази тенденцията на продължаващо поскъпване на кредитите без обезпечение недвижим имот. Подобно е развитието и при жилищните кредити, макар и броя на банките променили совите условия да е малък през май.

Депозити

Първата банка, която през изминалия месец промени Лихвения си бюлетин за физически лица, беше УниКредит Булбанк. Считано от 01.05.2009 г. Банката удължи промоционалния срок по краткосрочния си депозит „Девет седмици и половина”, предлаган в BGN и EUR. За срок от 66 дни, включително годишната промоционална лихва за депозит в BGN е 7.50%, а при депозит в EUR тя е с 2 п.п. по-ниска – съответно 5.50% годишно.

Посочените лихвени проценти са валидни за новооткрити депозити до 30.06.2009 г., тъй като промоционалният им срок беше удължен с два месеца. Успоредно с това трезорът продължи и промоционална си  кампания по стандартните си срочни депозити в BGN, EUR и USD, които са  за срок от 6, 12 и 24 месеца и минимално салдо от 5 000 валутни единици. Промоцията е валидна за всички нови договори сключени до 30.6.2009 г.

 Промоционалното предложение на банката е валидно както към нови депозанти, така и за настоящи клиенти, открили нови стандартни срочни депозити през този срок, които отговарят на параметрите на кампанията. Преференциалните лихвените проценти по тези депозити са валидни за първия договорен срок на депозита. След изтичането му средствата ще се олихвяват при стандартните лихвени условия. За Банката критерият „нов депозит” означава, че към 30.04.2009 г. клиентът и свързаните с него лица не разполагат с тези средства в Банката.

В средата на изминалия месец Райфайзенбанк взе решение за удължаване срока на промоционалната си кампания по стандартните си срочни депозити в BGN, EUR и USD. Промоцията беше удължена с около месец и се отнася за депозити със срок от 1, 2, 3, 6 и 12 месеца. Най-висока е лихвата при депозит в BGN за срок от 12 месеца и суми над 20 000 BGN. При тези условия трезорът предоставя годишна лихва в размер на 9.30%.

При същите условия и отново за срок от 12 месеца годишната промоционална лихва при депозит в EUR е 7.80%, а при депозит в USD – 3.80%. Промоцията по тези депозити е валидна до 16.06.2009 г. Банката показа висока интензивност по отношение на срочните си депозити, като в края на изминалия месец започна предлагане на нов тримесечен депозит, нар. „ТОП 3”. Продуктът се предлага в двете основни валути - BGN и EUR, като за срок от 3 месеца предоставяната годишна лихва в BGN е 8.15%, а в EUR тя е малко по-ниска – 6.60%.

Интересното при този депозит е, че на падеж (след изтичане на първите 3 месеца) депозитът може да бъде подновен при същите първоначално договорени лихвени условия. В моментът на въвеждане на този депозит банката не беше обявила краен срок, до който клиентите ще имат възможност да се възползват от предложението. Според условията на депозита се допуска довнасяне на допълнителни суми по него, без ограничение при довнасяне на средства на падеж. Минималната сума за откриване на този депозит е 100 BGN или EUR.

Банка Алианц също удължи срокът на промоционалната си кампания по шестмесечния си депозит „Комфорт” в BGN и EUR, както и тази по стандартните си срочни депозити в BGN и EUR за срок от 1 и 3 месеца. Промоцията по тези депозити беше удължена до 30.05.2009 г. В края на месец май банката не предприе удължаване на тези промоционални кампании. Вместо това обаче беше стартирана нова промоция по тримесечните си стандартни срочни депозити в BGN или EUR. Новата промоция по тези депозити е с малко по-високи годишни лихви от предходната, като за депозити в BGN доходността вече е 7.50% от (7.25%). В EUR предоставяната годишна лихва по тези влогове стана 6.50% (от 6.25%). Посочените лихвени проценти са промоционални и важат за депозити, открити до 31.08.2009 г.

Считано от 18.05.2009 г. МКБ Юнионбанк стартира предлагане на нов срочен депозит с наименованието „Изгодна сделка”. Депозитът може да бъде прекратяван след изтичане на 3-я месец, но стимул това да не бъде направено се явява по-високата лихва. За последният лихвен период тя нараства и достига 9.05% годишно при депозит в BGN и 6.80% за депозити в EUR. След изтичане на 12-месечния срок депозитът може да бъде подновен автоматично, според лихвените проценти по действащия в момента на подновяване лихвен бюлетин. Ако депозитът не бъде прекратен преди изтичане на 12-месечния срок, на клиента се изплаща лихва за 2 месеца допълнително. Посочените предложения не са промоционални, а са част от постоянно предлаганите спестовни продукти на банката.

Отново в средата на изминалият месец Societe General ЕКСПРЕСБАНК също започна предлагане на нов срочен депозит, нар. „Тактика”. Той е нарастващ, като се състои от два лихвени периода, всеки от който по 6 месеца. За първият шестмесечен лихвен период лихвата на годишна база при депозит в BGN е 7.00%, а за вторият шестмесечен лихвен период тя нараства на 9.00% годишно. При депозит в EUR за първите 6 месеца годишната лихва е 5.00% и достига до 7.00% за втория шестмесечен лихвен период. Депозитът допуска довнасяне, но то може да се извършва през първия лихвен период. Успоредно с това трезорът повиши предоставяните лихви по срочния си депозит „Гарант” в BGN и EUR за срок от 9 и 12 месеца. За деветмесечен депозит в BGN банката предоставя годишна доходност от 8.75% и 5.75% за депозит в EUR. При едногодишните депозити „Гарант” в BGN лихвата отново е 8.75%, а в BGN – съответно 5.75%.

Към средата на изминалият месец Alpha Bank удължи с около две седмици крайния срок на промоционалната си кампания по шестмесечните си стандартните си срочни депозити в BGN и EUR. За този срок годишната лихва за депозити в BGN е 10.00%,  а за тези в EUR – 6.75%. Посочените лихвени проценти са промоционални и важат за депозити, открити до 31.05.2009 г.
Считано от 19.05.2009 г. Токуда Банк също започна предлагане на нов депозит наречен „Токуда Бонус +”. Той се предлага в BGN и EUR и неговият срок е от 1 до 12 месеца.

Предоставяната годишна лихва се увеличава с всеки изминал едномесечен лихвен период, като за последния месец тя достига 11.00% при депозит в BGN и до 10.00% за този в EUR. Лихвата по този депозит се начислява и изплаща в края на всеки едномесечен лихвен период, като се отделя по разплащателна сметка на клиента. Минималната сума за откриване на депозит „Токуда Бонус +” е 5000 BGN или EUR.

Считано от 30.05.2009 г. Банка ДСК започна нова промоционална кампания по стандартните си срочни депозити за срок от 1, 3, 6 и 12 месеца. Лихвите за тези срочности нямаха изменение спрямо предходната промоционална кампания, която изтече на 29.05.2009 г. В BGN най-висока е лихвата за срок от 12 месеца и суми на депозита над 30 000 BGN, където тя е 9.30%. В EUR при същите условия лихвата е малко по-ниска – 7.80%. Посочените лихви са промоционални и важат за депозити, открити до 30.06.2009 г. От нея могат да се възползват както физически, така и юридически лица.

В самия край на месец май СИБанк удължи срокът на промоцията по стандартните си срочни депозити за срок от 3, 6 и 12 месеца. Промоцията беше удължена, но с по-високи лихвени нива на годишна база. При стандартните срочни депозити в BGN най-чувствително беше нарастването на лихвата за срок от 3 месеца и суми до 19 999 BGN – с 0.40 п.п. като достигна 8.10%. При депозитите в EUR най-чувствително се оказа увеличаването на лихвата за срок от 6 месеца и суми над 20 000 EUR – с 0.30 п.п., като годишната лихва стана 7.50%. Интересното при тази промоция е, че лихвите в USD претърпяха по-високо повишение, в сравнение с това по стандартните срочни депозити в BGN и EUR.

Така най-чувствително при депозитите в USD се оказа нарастването на лихвата за срок от 12 месеца и суми до 19 999 USD – с 1.90 п.п. (от 4.50% на 6.40%). Посочените лихвени проценти са промоционални и са валидни за депозити, открити до 30.06.2009 г. Ден по-късно трезорът удължи промоцията по краткосрочния си депозит „1+2+3” в BGN, EUR и USD. Предоставяните лихвени проценти не бяха променени, като за последния лихвен период в BGN тя достига 9.00%. При депозити в EUR годишната лихва за този период е 6.90%, а в USD – 4.50%. Промоционалните лихвени проценти са валидни за депозити, открити до 30.06.2009 г.

Потребителски кредити

Месецът отмина със сравнително малко промени по офертите за потребителски кредити в банковия сектор. Като цяло се наблюдава леко повишение на лихвените проценти и таксите по кредитите.

УниКредит Булбанк - Таксата за разглеждане на документи се увеличи за суми до 1 000 лв. от 45 лв. на 65 лв., за суми от 1 001 лв. до 20 000 лв. от 65 лв. на 85 лв., за суми от 20 001 лв. до 30 000 лв. от 100 лв. на 120 лв. Еднократната такса за управление на кредита се увеличи от 2.6% на 2.8%.

Alpha bank - Банката увеличи лихвените си проценти за потребителски кредит в евро от 10.998% на 13.25%- увеличение от 2.25 п.п. и намали тази в лева от 5.17% на 5% - намаление от 0.17 п.п.
ОББ - Банката включи годишната такса за управление на потребителските си кредити в размер на 0.5%  в лихвените проценти по кредитите.

ПИБ - Лихвените проценти по потребителските кредити бяха увеличени с 0.45 п.п. както следва: за потребителски кредит „Професионалист” от 12.84% на 13.29%; Потребителски кредит за текущи нужди без превод на работна заплата от 15.84% на 16.29%; Потребителски кредит за текущи нужди с превод на работна заплата от 13.84% на 14.29%.

ПроКредит банк - Въвежда се такса за разглеждане на документите в размер на 30 лв. Лихвеният процент по потребителски кредит се увеличава от 14.5% на 16% - увеличение от 1.5 п.п.
Алианц банк - Наказателната надбавка при просрочие се разделя при просрочие на лихва и главница съответно 10% месечно и 10% годишно. Максималният срок на кредита се променя от различни срокове в зависимост от сумата на 120 месеца.

Кредитни карти

Месец май беше динамичен при кредитните карти. В началото на месеца двама от Издателите предложиха нови продукти на пазара.

Инвестбанк предложи на своите клиенти – настоящи и бъдещи, нова револвираща кредитна карта – MasterCard Travel Card. С новата карта, картодържателите получават револвиращ кредитен лимит от до 3 500 евро, при годишна лихва от 14.90%, при минимална месечна погасителна вноска в размер на 5% от стойността на натрупаното задължение. Картата се издава безплатно, както и всички покупки и плащания (в търговски обекти в страната и чужбина, както и през интернет), направени с кредитната карта са без такса за транзакция.

Клиентите на трезора получават безплатна застраховка с картата, както и ще могат да ползват отстъпки в размер до 15% в различни хотели в България, избрали да участват в кампанията в подкрепа на българския туризъм, подета от Банката.

Друга институция, която представи на пазара през месец май своите нови предложения е iCARD.
Едната от новите кредитни карти е насочена към студентите (редовна и задочна форма на обучение, както и учащите в унивеститети извън България), а другата е ко-брандирана със Central Mall Велико Търново.

Студентската карта носи името MasterCard Classic Plus и се издава в евро, с максимален кредитен лимит от 1000 евро за стандартни плащания и 1000 евро за покупки на вноски. Годишната лихва за стандартните покупки е в размер на 19.99%, а тази за покупки на разсрочено плащане – 14.99%. Картата е без годишна такса за обслужване, но се издава срещу сумата от 10 евро.


За издаването на подобна кредитна карта кандидатите трябва да предоставят актуални документи, удостоверяващи студентския им статус (удостоверение за студентски статус и копие на студентска книжка със заверен семестър), а договор за поръчителство ще бъде сключен и с един от родителите (настойниците) на кандидата.


Ко-брандираната кредитна карта MasterCard Central Mall Велико Търново, се отличава с общ лимит от до 10 000 евро (два лимита за стандартни покупки и покупки на вноски от по 5 000 евро). Годишната лихва е в размер на 17%, като тази за покупки на вноски – 14%, издава се безплатно, а годишната такса е в размер на 20 евро. Минималната месечна погасителна вноска се определя като 5% от задължението, минимум 5 евро.

Нещото, което отличава картата, подобно на останалите ко-брандирани такива, е, че всички картодържатели ще получават отстъпки до 15% при различните търговци в посочения мол.
И съвсем в края на месец май, друг трезор, който направи промени в условията по издаваните от него кредитни карти е ПроКредит банк. Промяната се изразяваше в увеличаване на годишната лихва – така тя вече е 19% годишно (при 18% до скоро).

Жилищни и ипотечни кредити

През месец май Емпорики Банк предложи нов кредитен продукт на пазара – Потребителски кредит с ипотека в евро. Новият кредит се характеризира с годишна лихва от 10.88%, формираща се на база БЛП за евро + 6.65% фиксирана надбавка. Максимална сума на кредита е 50 000 евро, определяща се като 50% от пазарната стойност за имоти, монолитно строителство с Акт 16 в големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. За останалите градове процента се определя индивидуално за всеки конкретен случай. Кредитът се отпуска за срок максимум до 10 години, като таксата за предсрочно погасяване е фиксирана на 2% върху предсрочно погасяваната главница.

СИБанк въведе ограничение в максималната сума, на предлаганите стандартни жилищни и ипотечни кредити от 250 000 евро/ 500 000 лева.

Промени предприеха също още няколко банки. ПроКредит банк беше сравнително активна през изминалия месец и предприе няколко промени. Те засегнаха лихвите по заемите, чийто минимален размер за кредити в лева вече е 12% (9% преди промяната) и 11% за кредити в долари и евро (9% преди промяната). Надбавките към плаващите компоненти на лихвите също бяха повишени съответно с 3 пункта за кредити в лева и с 2 пункта за кредити в долари и евро. Май беше месецът, в който банката определи таксата за кандидатстване за кредит да е в размер на 50 лв., а тази за оценка на имота – 100 лв.

УниКредит БУЛБАНК също предприеха корекции, като те обхванаха 3 от компонентите на техните оферти – лихви, такса за разглеждане на документи и годишна такса за обслужване на кредита. Лихвите на банката отново поеха нагоре. Този път с 0.50 - 0.60 п.п. независимо от валутата, тъй като лихвите в лева и евро за отделните продукти съвпадат. Промяната в таксата за разглеждане на документи също беше в посока нагоре, като тя вече е с 20 лв. (10 евро) по-висока.
По интересен начин трезорът трансформира годишната си такса за управление на кредита. Размерът й вече е 0.11% и се начислява на всяко тримесечие. Този размер на годишна база е еквивалентен на 0.44%, което е леко завишение в сравнение със старата стойност от 0.35%.

Застраховка „Гражданска отговорност”

Считано от 11.05..2009 г. ЗК Уника прие нова тарифа по задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите. При новата тарифа се запазва сегментацията по район на регистрация на съответния вид МПС и възрастта на собственика на автомобила.  Новото при тази тарифа е, че за младите шофьори (на възраст от 18 – 25 г.) цената на застраховката е по-висока, имайки в предвид високата концентрация на ПТП при водачи в тази възрастова граница. След тази промяна цената на едногодишна застраховка на лек автомобил до 1500 куб.см., с рег. номер „С”, „СА”, „СО” или „РК” вече е 250 лв.(със стикер и вноска за ГФ, ОФ). За рент а кар завишението на премията от 100% стана на не по-малко от 200%. Най-ниска според тарифата е цената на застраховката за леки автомобили до 1500 куб. см с регистрация различна от „С”, „СА”, „СО”, „РК”, „РВ”, „В” или „А” и собственик на възраст над 35 год. При тези условия годишната премия възлиза на 144 лв. (със сикер и вноска за ГФ, ОФ). Цените на застраховката за товарни автомобили останаха непроменени.

Само седмица по-късно (на 18.05.2009 г.) ЗАД Булстрад също прие нова тарифа по задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите. Тя беше наложена с цел постигане на по-гъвкава тарифна политика. Чрез нея компанията въведе нова система за оценка на риска, на база рискови обстоятелства, определящи цената на застраховката. След тази промяна размера на премията се определя от: години шофьорски стаж на водача (до 5 и над 5 год.), начинът на заплащане на дължимата премия (еднократно или разсрочено), месторегистрация на МПС-то, дали водачът е имал виновно причинени щети през предходните 2 год. и т.н.

След тази промяна най-ниска цена на застраховката за лек автомобил до 1300 куб. см., със софийски рег. номер е при шофьорски стаж на водача над 5 год. и еднократно заплащане на премията – 145 лв. (с вноска за ГФ). При същите условия, но на разсрочено плащане на 2 вноски цената е малко по-висока – 164 лв. (с вноска за ГФ).

Равносметката за месец май ясно потвърждава вече известната тенденция – кредитирането е затруднено и скъпо, а банките изпитват все още нужда от ресурс. Привличането на свободните средства от фирмите и населението продължава при задържащи се високи цени. Респективно скъпия новопривлечен ресурс дава своето отражение и върху отпусканите кредити. Ограниченото кредитиране продължава, като всеки получил заем е платил по-висока цена за него.


ЕКИП НА МОИТЕ ПАРИ
„МОИТЕ ПАРИ” - Българският Финансов Пътеводител
www.moitepari.bg


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.