Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Историята на каменоделеца и Негово Високопреосвещенство
Евгений Тодоров - 17 Май 2009
Миряни събират подписка за отваряне на храма, през следващата седмица ще излязат на протест пред митрополията
Евгений Тодоров
Евгений Тодоров

Ктиторът Георги Гюлеметов...

...и Негово Високопреосвещенство

Запечатаната врата на храма

Ябълката на раздора...

и построеното до него аязмо

Тази история започва да прилича на библейска притча. Тя може да бъде разказана по различни начини, ще си позволя да я разкажа и аз, тъй като съм неин свидетел от самото й начало – от преди 12 години.

В Пловдив има един 80 хиляден квартал, в който няма православен храм. Преди много години се сложиха основите на един строеж, от който трябваше да излезе храм - малко по-малък от „Александър Невски”, но затова пък със сигурност по-скъп. Все още не му се вижда краят.

Преди 12 години един собственик на малка каменоделска фирма решава да направи нещо за своите събратя – християни. И започва да строи със собствени средства и с пари от дарения малка църквичка. Скромно я нарича параклис.

Строежът е благословен от тогавашния пловдивски митрополит, зад него стои тогавашният районен кмет.

Година след първата копка сградата е готова, каменоделецът Георги Гюлеметов обаче няма пари за олтар, икони, свещници. Отива при митрополита и казва, че каквото е могъл, е направил. За повече няма сили. Отговорът е, че след като е обещал да направи храм, да си изпълни думата.

Каменоделецът тегли кредити, взема назаем пари от познати, търси помощта на добри хора, които даряват, каквото могат. Параклисът е готов, официално е осветен, миряните благодарят на каменоделеца. Виждал съм как посягат да му целуват ръка.

След това Гюлеметов издига наблизо аязмо, кани се да открива неделно училище. „На това място оставих сърцето си” – казва той.

Преди две години в Пловдив идва нов митрополит – известният дядо Николай. Негово високопреосвещенство забранява служене в параклиса, тъй като той не е собственост на митрополията. Георги Гюлеметов пише писмо,  с което изразява готовност да се яви в удобен ден и час, за да се обсъди предаването на сградата. Отговор няма.

В това време дядо Николай развива шумна публична дейност. Той може да бъде видян навсякъде, където ходят първенците на града. Най-често го виждаме до бизнесмена Георги Гергов. Последният му купува лъскава кола, някои казват, че колите са две. Между другото превозните средства в двора на митрополията са с еднакви номера – както на бандитите и  парвенюта.

Тази седмица параклисът бе запечатан.Така, както се запечатва разкрит цех за наркотици или таен публичен дом. Всъщност Гюлеметов е готов да предаде параклиса. Иска само едно – иска уважение. Тайно се надява някой да му благодари – за да се успокои сърцето му. И да му обещаят, че няма да бутат мраморния олтар, който сам е строил. Дядо Николай вече го е обявил за „неканоничен”.

След като пловдивският митрополит нареди да се боядисат с блажна боя безценни фрески в храма „Света Марина” и успя да извади от репертоара на пловдивския театър пиеса на Емилиян Станев, едва ли ще му се опре един никакъв олтар. Общинската власт решава параклисът да се отнеме с решение на Общинския съвет. На сесията избухва скандал, когато съветник от управляващата социалистическа партия обвинява защитниците на Гюлеметов, че не уважават българската православна църква.

Тук каменоделецът просто не може да повярва на очите и ушите си – хората, които са съсипали живота на семейството му и 45 години са преследвали религията, сега го учат на православие.

Друг политик пък пита защо през тези години каменоделецът на е плащал наем на общината – нали теренът е общински?

Като че ли става дума за казино, а не за храм. В това време кварталните баби продължават да куцукат към параклиса, но намират вече заключени врати с лепенки. Кварталът настръхва. Управляващите, които не пропускат да канят дядо Николай на всеки коктейл, още не разбират, че са застанали на неправилната страна. Дали ще осъзнаят, че българската църква се е крепяла на длетото на каменоделците, на даренията на обикновените хора и на вярата на бабичките ?

А не на клира, който приема лимузини и скъпи часовници за подарък.

Миряни събират подписка за отваряне на храма и се канят през следващата седмица да излязат на протест пред митрополията. Научихме, че тази година искрено вярващи пловдивчани са празнували Великден далеч от официалните храмове. Събирали са се тайно – като езичници.Тайно – в една държава, където официална религия е православието.

Впрочем може ли една религия да бъде „официална”?


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
15 Jun, 2009 | 05:04

Из съкровищницата на талмуд:

"Греда ли е по лесно да вадиш, или сламка? Сламка. А от твое око ли е по изгодно или от чуждо? От чуждо."

"И платили веднага!? И 30 сребърника! И дали му веднага 3, и му казали че останалите след доставката. И после си поискал Ю парите, и мъдреците юдейски му казали - че ти нали си ги взе! - Взех само 3. - А, ето ти и една нула - друг път и повече. - И хвърлил той трите сребърника и отишъл при дедите си."

vulgar
02 Jun, 2009 | 13:40

Евмолпеец, нищо спец, пич...сал дето "водачите"ни / дето са ни ги НАЗНАЧИЛИ/, отвреме-навреме лъсват в цялата си скверна лигавина...като мазната водеща кафеварка - тя произнесе " ламБи"...Не че е кой знае какво, просто осъзнаваш неизмеримата наглост да ти натрапват "авторитети". Днес СВЕТИЛНИЦИТЕ са скрити,а вместо тях са ни натресли ЛАМ БИ

Т.йорданов
24 May, 2009 | 20:42

Ей хора не виждате каква е държавата ни,какви хора ни управляват та и църквата ни не е по-долу от нивото на управниците ни.Жалко за народа ни ,че вярва,че някога ще се оправят нещата в България.Човека направил със собствени средства нещо хубаво в тая държава,разрешили са му,отделял от залъка си и накрая някакво попче с незнайна сексуална ориентация /според някои вестници/
,но "заслужил" да го въздигнат нависоко си позволява да върши тая голяма простотия.Браво на него! Ама нека той каже построил ли е някой в неговия район нов православен храм със собствени средства отделяйки от залъка си.Едва ли се е случило това през последните 15-20години.Но нека един ден го съди неговия най-виш началник- неговия Господ-Бог.А на Г.Гелеметов такива като Николайчо трябва да му целуват ръцете. Николайчо се вози на скъпи возила щото добре слугува на големите и те много мислят за него ,да не би като се вози на твърдо да го друсне някъде нещо и му дойде акъла та вземе да мисли както трябва за хорицата.Но едва ли.А на този истински българин пожелавам най-вече много здраве и вяра ,че истината и доброто все пак съществуват ,а на такива като Николайчо майната им както казва народа.Браво и на Евгений ,той е един от малкото честни и доблестни журналисти в България и нека има повече като него.

velina neikova
21 May, 2009 | 18:04

vyzmutitelno!!!!!! za takiva slovoto pi6e ,4e sa davali ot giozuma i t.n. ,no sa bili dale4 ot istinata /perifraziram/.az znam ,4e ima edin,koito mn. skoro 6te im potyrsi smetka o6te na tazi zemq.....

Лора
21 May, 2009 | 16:03

Написах дълъг коментар, но не виждам смисъл да се обясняват очевидни неща. Българската църква в голяма степен е абдикирала от обществените си задължения и падна до нивото на търговците, които нямат място в храма... Жалко........... А що се отнася до Каменоделеца-ръка му целувам и мисля, че той е по-свят от т.н. "божи служител" Николай. Но Бог всичко вижда .....Нека не се отчайваме..

Евмолпеец
19 May, 2009 | 12:37

Vulgar, признавам - не мога да вдяна за какво говориш? Може да е от моята тъпота природна, но все пак поясни за плевенчанката и ламБите й?

vulgar
19 May, 2009 | 12:32

мисля, 4е "когато ламБите угаснат"/на плевенската *****/- иде ред на останалите

Евмолпеец
19 May, 2009 | 12:28

Няма по-лошо от поп-комунист... И Евгени е съвсем прав - същите хора, които ни гонеха ОТ църквата, сега ни учат на боголюбие. Това се отнася най-паче за Тодро Петков, койот беше кмет по оензи времена и лично надзираваше кой влиза в храмовете по Великден...
За СлИвчото Атанасов няма какво да говорим - ЗКПЧ...
Обективността обаче изисква да кажа, че за случая с пиесата Емилиян Станев си е виновен самият постановчик - Иван Добчев. Тпй сам е сложил наколенките и заедно с Емил Бонев, директора на театъра, отиват при дядо Фанатик, за да демонстрират православно овчедушие. Разбира се, дядото е верен на името си, и им отказва.
НО! Иван Добчев, когато ронеше сълзи, че му "забранили" пиесата, или лъжеше, или наистина не знаеше, че в България Църквата няма никакви права да збаранява каквото и да е.
Тъй, че в случая се срещат един ненормален фанатик и един "интелектуалец"...

vulgar
19 May, 2009 | 12:24

когато ламБите угаснат...след като българите свършат това е най-голелия шедевър защото лам Б ите УГАСНАХА...отдавна. Андрешко Райчев само го потвърди: "българи НЯМА"
Днес водещата плевенска ***** го заяви:"КОГАТО лам Б ите угаснат"
Това може да е едно ново НАЧАЛО!..ка *****

vulgar
18 May, 2009 | 14:46

тоз ако ми е дядо аз съм му баба

vu;gar
18 May, 2009 | 14:40

то всички сме съ какъкъли...с "н" де СРАМ МЕ Е!

кики
18 May, 2009 | 13:11

Възмутена съм като прочетох че малкото параклисче което посещаваха всички от квартал Тракия в църковните празници където се кръстиха много деца и в малката но много чиста и уютна градинка стари хора почиваха и отпиваха вода от много чистото и спретнато аязмо ще бъде затворено .Вместо да се заяжда за параклиса по-добре Дядо Николай новия управник на църквата в Пловдив да си зададе въпроса защо 20 години Този тьй голям квартал няма църква ,за която всики живущ в "Тракия преди много години в началото на демокрацията дадохме дарение като ни увищаваха че до 2-3 години ще си имаме и ние храм.Но май парите стигнаха да разкопаят една голяма дупка и потънаха в нечий джобове бездънни.Сега от кмета на Квартала разбрахме че пари за довършване на храма били отпуснати но сега владиката Николай решил че проекта на храма не бил каноничен та го върнал за преработване.Но май Владиката по-добре да гледа и другите се задължения .В църквите продават само свещи от 0.20лв и нагоре. За мен обикновената свещ трябва да е не повече от 0.05лв. за да може всеки и най-бедния да си позволи да си купи и запали в храма.В храма Света Петка кръщаваха едно близко дете и попа не само че незапали купената от кръсница свещ за 5лв. но и малката която запали останала от предната кръщенка я загаси след набързо измърморените думи за кръщенето а после се скараха с една друга служителка в храма кой да вземе олиото кой виното и бонбоните.Докато има такива служители, оскверняващи храма с поведението си, хората които искренно вярват не ще влизат в него и ще си се молят на бог извън него ,та нали той е навсякъде.Смятам че затварянето на параклисчето е поради светски ежби и няма нищо общо с каноните на църкава .И е грехота от бога да се затвори строено с толкоз любов и всеотдайност храм почитан от всички в големия квартал Тракия

тц-тц
17 May, 2009 | 23:04

Какво ли е накарло тези християни да се събират тайно да празнуват? Да не би да са ги заплашили, че ще ги пращат в Белене? А то това беше преди да дойде демокрацията.

бай Пешо
17 May, 2009 | 16:32

Поетинът бе рекъл "православните скотове" -отнася се най-паче за владичката Николет Дългия минет.

тракиец
17 May, 2009 | 14:48

Савов, за какво става дума, какво се е служило в параклиса цели десет години, ако не служби на православната църква? Евгени не само прекрасно разбира за какво става дума, ами познава и нещата в извора им

Савов
17 May, 2009 | 13:42

Гн Евгени пак се възползва от една ситуация която не разбира за да хули най злобно като еретик сектантин православната ни църква.Не бабичките са определящия и основен фактор в църквата господине!Църквата ни не са само бабичките!

тракиец
17 May, 2009 | 13:24

Идеята за тази църква бе благословена от предишния кмет на комплекса д-р Александър Дяков, един човек, който направи много и промени физиономията на панелната спалня, но така и не получи признание и си отиде самотен и болен, абсолютно пожертван в политическите ежби. Той даде терена за строителството точно с идеята да имат хората храм. И църквата бе осветена от митрополит Арсений, и бе посещавана години наред от хората, и това е едно място- оазис, чисто и цветно, в панелната спалня. Новият митрополит извършва буквално кощунство, асистиран от зомбирани общински съветници. Дано им дойде умът в главата...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.