Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Вяло начало на пролетта
Иван Стойков - 9 Април 2009
С опити за покачване на лихвите по депозити и множество корекции по потребителски кредити отмина март

Пролетта настъпи с немного висока активност на банковия пазар. Традиционно вече по-значима активност се забелязва при депозитите и потребителските кредити. Пак върху тях бяха основните акценти през изминалия месец.

Депозити

През март банките, които предприеха промени по предлаганите от тях срочни депозити бяха малко на брой (сравнено с изминалите няколко месеца). Интересното обаче беше, че въпреки малкия брой на банковите институции, предприетите промени от тях бяха значителни и засегнаха голям брой спестовни продукти.

Продължиха опитите да бъдат предложени по-добри условия по депозити, като начините бяха различни. На клиентите бяха отправени оферти за нови промоции, а други бяха удължени. Разбира се имаше и такива, които изтекоха и не бяха подновени. Накратко банките продължиха да търсят ресурс и да демонстрират склонност да предлагат по-висока цена за него. Очевидно нуждата от спестяванията на населението и фирмите все е още е осезаема.

Предложенията на банките през март бяха с нови, по-високи стойности, като за определени продукти и срокове те нараснаха с 3-4 п.п. Разбира се това бяха отделни случаи, като средното нарастване на лихвите варираше в границите 0.75 – 1 п.п. Впечатление прави, че трезорите постепенно обръщат поглед към осигуряването на относително по-дългосрочна ликвидност. Продължава ориентацията към 6- и 12-месечните депозити. Така фокуса от привличането на краткосрочна ликвидност (чрез 1- и 3-месечни депозити) се пренасочва към осигуряването на средносрочна такава.

Потребителски кредити

През март се повтори почти същия сценарий от февруари. Съществена част от банките на пазара предприеха промени по продуктите си. За жалост, обаче те пак бяха в посока поскъпване. То се дължеше основно на покачване на такси, както и на някои завишения на лихви.

Поскъпване и прекратяване на предлагането на някои кредити беше характерното за изминалите 31 дни. В сила влезе една промоция, но жалост тя беше единствената и други подобни оферти с по-добри условия така и не бяха предложени от други банки.

Три от банките на пазара свалиха от портфолиото си необезпечените кредити. Само една от всички банки излезе с промоционално предложение изразяващо се в по-ниска лихва по заема. С поведението си по отношение на потребителското кредитиране банките още веднъж затвърждават известното досега – ограничено кредитиране при завишени критерии. Така популярните отпреди 1 година кредити без доказан доход все повече отпадат, като предложения от банките. Затвърждава се тенденцията банките да залагат „на сигурно”, като кредитират само клиенти, които биха им донесли най-нисък риск.

Жилищни и ипотечни кредити

Отминалия месец премина някак вяло по отношение на жилищното кредитиране. Ретроспективно погледнато през месеца не се случи нищо забележимо с изключение на подобрените лихвени условия на СИБанк и ПроКредит банк ( в лева). Месецът ще запомним с едно възстановяване на продукт (една от банките отново започна да предлага кредити в лева) и с една промоция изразяваща се в отпадане на таксата за предсрочно погасяване, валидна до края на април. Две банки повишиха лихвите си, като едната от тях осезаемо – с 2 п.п. Друга банка прекрати предлагането на кредитите си с промоционална лихва за първата година и леко завиши таксата за усвояване на кредита.

С това приключиха промените през март. Наистина не бяха много и в основната си част не бяха свързани пряко с цените на земите. Наблюдава се известен застой, а и условията не позволяват да е другояче. Всеки добре знае, че възможностите на банките да предлагат в момента по-добри условия по продуктите си са по-скоро теоретични, отколкото реални.

Индекси МОИТЕ ПАРИ

През март по-видимо беше покачването при индекса в лева. Стойността му достигна ниво от 11.50%, което е близко до това от миналия месец. С тази стойност се продължава тенденцията на ръст, който продължава вече 16 месеца, може да се каже без прекъсване.

През изминалия месец 5 банки промениха условията си. За втори пореден месец регистрираме по-добри предложения, този път при 2 от банките включени в Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN. Това са СИБанк и Прокредит банк. За жалост останалите 3 банки с промени влошиха своите оферти. Сумарно ефектът от това беше по-силен в резултат, на което индексът все пак нарасна. Допълнителен негатив донесе връщането на Токуда банк в индекса, с леко оскъпена оферта.
Разбира се двете по-добри предложения през март са добър сигнал, но все още недостатъчен, за да се твърди, че започва обръщане на тенденцията. Опитите в тази посока са твърде плахи, за да може изобщо да се твърди, че има каквито и да е предпоставки за промяна в положителна посока. И все пак, макар и плахи, тези опити дават своето благоприятно отражение изразено в случая с по-малко нарастване на индекса.

При Индекс МОИТЕ ПАРИ – EUR месецът беше изключително спокоен, дори вял. Почти никакви промени не настъпиха в офертите на банките. Показателен е факта, че само 3 от включените в индекса предприеха промени. Единствената положителна корекция беше на СИБанк, а предложенията на ОББ и Societe Generale Експресбанк бяха по-лоши в сравнение с февруари. Тежестта на банките в индекса е такова, че въпреки по-добрата оферта на СИБанк, той въпреки всичко расте. Стойността му за март е 10.04%, което на практика е почти същата стойност от предходния месец.

Може да се каже, че по отношение на евровите кредити, през изминалия месец банките не предложиха нещо, което да се запомни. Липсваха по-добри предложения, но липсваха и особени поскъпвания. Така месецът премина в застой и продължаващо очакване кризата да отмине.

Подробен обзор на месец март можете да прочетете на www.moitepari.bg.

 ЕКИП НА МОИТЕ ПАРИ
„МОИТЕ ПАРИ” - Българският Финансов Пътеводител
www.moitepari.bg


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.