Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Министърът като един Робин Худ или софиянци срещу всички останали
Веселина Божилова - 25 Февруари 2009
Ако ще дават кебапчета за изборите, нека да е на всички

Решението на държавата да намали цената на сметките за парно на Столична топлофикация, която отскоро стана нейна собственост, е похвално. Това означава, че правителството отчита удара върху джоба на масовия потребител и социалния ефект. Не може в разгара на икономическа криза хората да поемат двойни и тройни сметки. Не може пенсионерите да зъзнат, а да ги стряскат сметки, след които от пенсията им остават 2-3 лева за целия месец. Похвално!

Министърът на икономиката като един Робин Худ се появи и обяви намаление с близо 20%. Разпореди на Топлофикация София да си пресметне цифрите пак и да фактурира топлото по цените отпреди Нова година, което ще рече- преди увеличението. Който вече е платил, ще му се отпише от следващата сметка. Браво!

Обаче какво става с останалите хора из страната, които също получиха главозамайващи сметки? Останалите Топлофикации в страната, собственост на компании, които нямат общо с държавата, си сурвакаха клиентите също с толкова огромни сметки, а не се чува за връщане назад. Шефът на столичната държавна топлофикация вече съобщи, че дружеството със сигурност ще загуби от тая мярка. Само че държавата или ще компенсира загубата, или просто ще я преглътне. Частниците не са длъжни да го правят. Днес те са поканени в Министерството на икономиката, за да ги помолят очевидно също да намалят сметките. Дали ще го направят? Съмнително.

Само за сравнение, сметка на 90 кв. м апартамент за януари в Пловдив е 300 лв. При всички икономии, които са правени, при един-два отвреме навреме работещи радиатори, цената е пресметната на ангро, върху нея вървят лихви, дори и изравнителната сметка да покаже реалната стойност на консумираната топлоенергия, това ще стане догодина по същото време, а дотогава върху остатъка ще се начисляват лихви. Подобна сметка за същия апартамент през декември е 200 лв. Е?

Топлофикациите в страната едва ли ще намалят цените. И става така, че социалната антикризисна мярка ще облекчи единствено столичани, чиито средни заплати и без това са по- високи от тези в страната, понякога и в пъти. Но не там е въпросът. Хората от страната не искат И софиянци да плащат високи сметки. Искат намалението да важи за всички. И за тях.

Защото ако новите цени са наистина реални, излиза, че тези пари все отнякъде трябва да влязат в бюджета. Оттам е лесно да се предположи, че потребителите на парно в Тутракан, Варна, Пловдив, Плевен и т.н. просто ще субсидират столичните потребители. Иначе казано, намаляването на сметките на парното е страхотен предизборен ход, обаче ако ще раздават кебапчета, нека да е на всички...


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Един от тресавището
25 Feb, 2009 | 22:37

ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ЯРКОТО СОЦИАЛНО СЛЪНЦЕ НА ПАРТИЯТА- МАЙКА ОГРЯ ТЕРИТОРИЯТА-ТРЕСАВИЩЕ ,,ЧАЛГАРИЯ', КЕБАПЧЕТАТА СЕ РАЗДАВАТ 365 ДНИ ЕЖЕГОДНО

Мутрев
25 Feb, 2009 | 21:46

Я па тоя!!!

Кой ти каза че мафиотите ще дават пари за тия от които крадат ???

Мафията си има държава, ....но не е "Секюр Католик" !!!

За ББ...може, щото ще ни уреди закони за да не ни водят по съдилища !!!

анонимен
25 Feb, 2009 | 19:28

А откъде ще дойдат парита за "намаляване на сметките"? Оттам, откъдето се финансира кампанията (предизборната) на Бате Бойко ли?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.