Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Със скок в цените на заемите започнахме новата година
23 Февруари 2009
Очакваше се с падането на EURIBOR най- масовите кредити да бъдат коригирани надолу, стана точно обратното

След относителния застой (особено при левовите кредити) през последните 2 месеца от миналата година, започваме новата с нов ръст. Колкото и неприятно да е, трябва да се отбележи, че очакванията за край на ръста на цените на кредитите няма да се сбъднат толкова бързо, колкото ни се иска. Наистина, през последните два месеца имаше известни сигнали за установяване на цените на определени нива, но конюнктурата е динамична и новите корекции не закъсняха.

Оптимизмът се беше появил, защото се очакваше, че с падането на EURIBOR ( той значително намали стойността си) най-масовите кредити ще бъдат коригирани в посока надолу. Условията в договорите дадоха надежда, че ситуацията може да се промени, но не – случи се обратното. Не изключваме вероятността някои лихви по договори да са били понижени (това би било логично), но изчисленията показват друго. Въпреки основанията да бъдат намалени лихвите, те не само че не бяха намалени, но като цяло цените на заемите се повишиха. Поскъпнаха както левовите, така евровите кредити – този път почти по равно и значително.

Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN

През януари индексът достигна исторически максимум. Стойността му от 11.3709% надминава неговата базова стойност с над 20 базисни пункта. Този размер, сравнен със стойностите в миналото се подрежда сред тези от лятото на 2005-та година. Индексът продължава да се връща към минали стойности, но за жалост прескочи тези, които бяха ниски и се върна на високите нива, от които беше започнал да се спуска. До кога ще продължи тази негативна тенденция става все по-трудно прогнозируемо.

През изтеклия месец 6 от банките в индекса промениха своите оферти, като само една от тях беше в посока подобрение.

Алианц Банк България – Най-доброто предложение на банката за изминалия месец поскъпна с 0.30 процентни пункта. Причината за това е, че продуктът, който беше досега най-добрата оферта вече не се предлага. С преустановяването на предлагането на този продукт, клиентите на банката ще могат да избират сред кредити с около 0.60 п.п. по-високи лихви.

През изминалото тримесечие банките повиши малко тежестта си в индекса, което допълнително съдейства за покачването на стойността му.

Банка ДСК – Това е втората банка с по-лошо предложение за януари. То поскъпна с малко над половин процентен пункт. Причината е нова, по-висока с 0.50 п.п. лихва. През изтеклото тримесечие на миналата година банката продължи да е с най-голяма тежест в индекса, дори успя да я увеличи. В този случай, обаче това води до нарастване на стойността на показателя, като само през последния месец поради тази причина той расте с 0.24 п.п.

Общинска банка – Традиционно лихвите на банката са обвързани с ОЛП на БНБ, който през изминалия месец претърпя корекция, за да достигне познатата по-ниска стойност от 5.17%. Това, обаче не доведе до предполагаемия резултат - понижаване на лихвата. Не след дълго банката предприе мерки и определи минимална лихва по левовите си заеми от 10%. На практика по този начин вместо лихвата да бъде понижена с 0.60 п.п., тя се завиши с 0.73 п.п. Резултатът е ясен – по-скъпа оферта, в случая с 0.80 п.п.

Единствено в резултат на малката тежест на банката в индекса този негатив не успя да се пренесе върху стойността му.

Societe Generale ЕКСПРЕСБАНК – поредната банка с влошени условия. Офертата на банката през януари поскъпна с 0.64 п.п. Отново причината е по-висока лихва. Този път тя нарасна с 0.60 п.п. За изминалото тримесечие трезорът завиши относително чувствително тежестта си в индекса. Но и тук това оказва негативно влияние, като води до макар и малко завишаване на стойността му.

УниКредит БУЛБАНК е последната от банките, които коригираха своите оферти и повлияха негативно върху стойността на индекса. Най-доброто им предложение поскъпна с 0.37 п.п. През изминалия месец кредитиращата институция не промени лихвите си, но промени основните си такси свързани с кредита. Разглеждането на документи вече се таксува с почти 70 лв. повече. Усвояването на заема е по-скъпо с 0.50 п.п., а управлението с 0.10 п.п. Допълнителен негатив върху индекса донася завишената тежест на банката върху стойността му.

Единствената банка с по-изгодна оферта е ПроКредит банк. Подобрението на офертата е с 0.44 п.п. Причините довели до този резултат са няколко. През изминалия месец 3М SOFIBOR, който е компонент от лихвата се понижи с 1.15 п.п. Междувременно банката повиши с 0.75 п.п. фиксираната надбавка, с което ефекта от понижаването на 3М SOFIBOR беше намален. И този трезор приложи стратегията за обявяване на минимална лихва. В случая тя е 9%. Въпреки тези промени, предложението на банката значително се подобри и това е видимо. За жалост тежестта на банката в индекса не е голямо и този положителен ефект не може да се изрази в по-голяма степен.

Индекс МОИТЕ ПАРИ – EUR

И през януари индексът продължи тенденцията да регистрира нови максимуми. Стойността му от 10.2763% е поредната такава стойност. През изтеклия месец 6 от банките в индекса промениха своите оферти и всички бяха в посока към влошаване.

Алианц Банк България – Най-доброто предложение на банката за изминалия месец поскъпна с 0.29 процентни пункта. Причината за това е, че продуктът, който беше досега най-добрата оферта вече не се предлага. С преустановяването на предлагането на този продукт, клиентите на банката ще могат да избират сред кредити с около 0.60 п.п. по-високи лихви.

През изминалото тримесечие банките повиши малко тежестта си в индекса, което допълнително съдейства за покачването на стойността му.

Банка ДСК – Най-добрата оферта на трезора поскъпна с малко над половин процентен пункт. Причината е нова, по-висока с 0.50 п.п. лихва. През изтеклото тримесечие на миналата година банката продължи да е с най-голяма тежест в индекса, дори успя да я увеличи. В този случай, обаче това води до нарастване на стойността на показателя, като само през последния месец поради тази причина той расте с 0.28 п.п.

Банка Пиреос България – Най-доброто предложение на банката през януари поскъпна с 0.44 п.п. Причината тук е същата като при Алианц Банк България – продуктът, който досега беше най-доброто й предложение вече не се предлага.

Чувствителното намаляване на тежестта на банката в индекса успява да неутрализира поскъпването, дори парадоксално оказва положителен ефект върху размера му.


 Societe Generale ЕКСПРЕСБАНК – поредната от банките с влошени условия. Офертата на кредитора през януари поскъпна с 0.38 п.п. Отново причината е по-висока лихва. Този път тя нарасна с 0.35 п.п. За изминалото тримесечие трезорът завиши относително чувствително тежестта си в индекса. Но и тук това оказва негативно влияние, като води до макар и малко завишаване на стойността му.

УниКредит БУЛБАНК - Най-доброто им предложение поскъпна с 0.36 п.п. През изминалия месец кредитиращата институция не промени лихвите си, но промени основните си такси свързани с кредита. Разглеждането на документи вече се таксува с почти 70 лв. повече. Усвояването на заема е по-скъпо с 0.50 п.п., а управлението с 0.10 п.п. Допълнителен негатив върху индекса донася завишената тежест на банката върху стойността му.

Последната банка с по-неизгодна оферта е ПроКредит банк. Предложението й поскъпна с 2.64 п.п. През изминалия месец 6М EURIBOR, който е компонент от лихвата се понижи с 0.885 п.п. Междувременно банката повиши с 0.75 п.п. фиксираната надбавка, с което ефекта от понижаването на 3М EURIBOR беше намален. Така при новата формула лихвата трябваше да е 6.43%, което щеше да е подобрение спрямо предходния месец. Това, обаче не се случи. И при евровите кредити трезорът приложи стратегията за обявяване на минимална лихва. В случая тя отново е 9%. Така на практика лихвата по тази оферта е 9%, т.е. покачване с 2.44 п.п. спрямо декември.

През последното тримесечие на 2008 г. банката запазва тежестта си в индекса, което съдейства за изцяло пренасяне на поскъпването на офертата върху него.

 

Иван Стойков
Старши анализатор
потребителски финанси
„МОИТЕ ПАРИ” - Българският Финансов Пътеводител
www.moitepari.bg


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Bandit
24 Feb, 2009 | 16:11

БАНК-стерството също е доходна професия !

Сега обсъждаме дори.... официално да ги зачислим в мафиите ни !!!




  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.