Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Предпазливият оптимизъм на Европейската комисия
16 Февруари 2009
Политико- лингвистичен анализ на езика на Междинния доклад
Доц. д-р Любима Йорданова, специалист по политическа лингвистика
Доц. д-р Любима Йорданова, специалист по политическа лингвистика


Европейската комисия наблюдава България по шест бенч-марки по силата на въведения след присъединяването на България към ЕС т.нар. механизъм за сътрудничество и проверка.

Съществена е разликата между Доклада на Европейската комисия от 23.07.2008 г., който обаче „остава валидна основа за оценка на постигнатия напредък по показателите и за идентифициране на оставащите предизвикателства”. Може би, защото е междинен, защото са минали само шест месеца, но Докладът на Европейската комисия до Европейския парламент и Съвета от 12.02.2009 г. връща до голяма степен дипломатическия тон в изказа, докато Докладът от 23.07. 2008 г. директно назоваваше несвършената работа и липсата на административен капацитет на властите на национално, регионално и местно равнище. Тогава той очерта и липсата на съдебен капацитет.

Ако трябва да направим сравнение на езика, който използва Европейската комисия в междинния си доклад до Европейския парламент и Съвета относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, ще трябва да се задоволим с оценката предпазлив оптимизъм.

Модалност на изказа

Омекотената модалност личи в използването на думи и изрази като усилители на релативността, напр думата известен в текста „…. по отношение на работата на Инспектората към Висшия съдебен съвет, който е придобил известен оперативен капацитет”. И още един текст: От юли 2008 г. насам има известно развитие по показатели 1-3 /реформа на съдебната система/,особено по отношение на работата на Инспектората…”

Подобна употреба откриваме и в израза "твърде рано" в текста: „Твърде рано е да се прецени, доколко тези реформи ще постигнат целите си, сред които е тази за повишаване на ефективността на полицейското разследване, особено на сложни случаи”.

Много важни са прилагателните, които използва Комисията - системен, необратим в текста „за да докаже, че е налице системна и необратима промяна”.

Текстовете често използват глагола трябва, който изразява твърда необходимост, която не подлежи на съмнение, вж. в текста „България трябва да покаже, че е създала самостоятелно функционираща и стабилна съдебна система, която е в състояние да разкрива и наказва конфликта на интереси, корупцията и организираната престъпност и да опазва
върховенството на закона”.
Дипломатите от Брюксел умело използват т.нар. в политолингвистиката „насърчителни думи” – новост, начало, бяха предприети стъпки в текстовете: „По-съществена новост по показатели 4-6 /корупция и организирана престъпност/ бе началото на пилотния проект за създаването на съвместни екипи за разследване,…”; „Бяха предприети стъпки за реформиране на Министерство на вътрешните работи…”

Трезвият реализъм личи обаче в текстове като „…, но резултатите и въздействието на тези мерки все още не могат да се измерят”. Общо взето текстът е подготвен на базата на тезата и антитезата – отчитане на „известен” напредък и съвет за задължителна по-нататъшна работа.

 Този модел на поднасяне на информацията личи в изрази като следващата стъпка следва да бъде; трябва да се отдели повече внимание на; очакват се и т.н. Сравнено в текста: „Следващата стъпка следва да бъде повдигането на обвинения срещу разработвани от съвместните екипи мощни престъпни групировки; Трябва да се отдели повече внимание на изграждането на прозрачни и подлежащи на отчет отношения между ДАНС и Министерство на вътрешните работи…; Очакват се извършването на цялостна реформа на досъдебната фаза с цел подобряване на съществуващата система за допускане на доказателствата и въвеждането на важно законодателство относно замяната на земя, финансирането на политическите партии и конфискуването на имущество, придобито по престъпен начин.

Директно назоваване

В току-що цитирания последен пример особено ясно личи, че дипломатическото омекотяване на езиковия израз не означава, че от страна на националните власти могат да бъдат пренебрегнати назованите области. Отново се връща директното назоваване, което беше доминиращо в Доклада
на ЕК от 23.07.2008 г. като сурово напомняне за несвършена работа от Република България като държава-членка на Европейския съюз.

Подобен текст е и следният: „…да се приемат оставащите закони, които са необходими за окомплектоване на правната система и да се демонстрира с конкретни обвинения, дела и присъди за корупция по високите етажи и организирана престъпност, че правната система е способна да прилага законите по независим и ефективен начин.”

Директно назоваване, т.е. втвърдяване на дипломатическия тон, има и в текста: „Все още не са предприети действия по посочените елементи на неефективност в досъдебната фаза”. И още един текст: „През последните месеци липсват важни съдебни решения по знакови дела за организирана престъпност.

В българския превод има редакционни грапавини и системни правописни грешки, но тази практика може да бъде свързана с бързината, с която е работено, за да се спази срокът на предаване на превода. Неприятен е само фактът, че текстът е официален – Брюксел, 12.2.2009, СОМ /2009/ 69 окончателен и има правна сила.

Лично мене ме стресна текстът, който отчита, „че всичките 180 съдилища в България имат напълно функциониращи уебсайтове, което следва да допринесе за повишаване на прозрачността и за достъпа до правосъдие. Във връзка с тези уебсайтове е важно да се спазва напълно правото на защита на личните данни и на личния живот.”

В този сегмент се напомнят на българските национални власти основни права на личност, които следва да бъдат зачитани от властите – защитата на личните данни и неприкосновеността на личния живот. Колкото до уебсайтовете на съдилищата, този текст само показва разликата между нашата страна и развитата част на Европейския съюз.

В заключение ще се върна на тезата си за предпазливия оптимизъм, изразен след грижлива езикова обработка на Междинния доклад на Европейската комисия от 12.02.2009 г. Посочените примери доказват, че всяко изхвърляне в посока на „положителен” или „отрицателен” е пресилено.

Дипломатическият тон не бива да заблуждава, ние просто трябва да се научим да разчитаме дипломатическия език и да следваме логиката му, т.е. да си вършим работата и да спазваме определения срок.

доц. д-р Любима Йорданова


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Любима
24 Feb, 2009 | 21:12

НЕ МОЖЕМ ДА СИ ПОЗВОЛИМ ДА СИ ЗАТВАРЯМЕ ОЧИТЕ ПРЕД ИСТИНАТА.

Любима
24 Feb, 2009 | 21:11

Здравейте, приятели,
И ти, Ангел Пачев, който се прикриваш зад различни имена и въздишаш по проф. Янакиев,
не можем да си затваряме очите пред истината. Хората не са груби и невъздържани към нас, дори доста дипломатични са.
Ако не признаваме европейските правила и не желаем да ги спазваме, няма да срещнем одобрението им.
Този доклад е все още от повече техническо естество.
Сериозната негативна оценка ще бъде през юли.
Ако Брюксел наложи предпазна клауза на България в областите "Правосъдие и вътрешен ред" може и да помогне на страната ни да тръгне по друг път и да разбере най-после, че трябва да спазва Европейските правни разпоредби.
Поздрави.
Любима :-)

vulgar
24 Feb, 2009 | 12:38

любима, "вимето на народа" като как обяснява татовото време?

чалгев
17 Feb, 2009 | 13:27

Ето всъщност за какво би било интересно да пишат и в Бг-медиите:

........"Обществото само си е виновно, че е дало почва на абсурдите да обсебят толкова голяма сфера от животите на всички ни и като част от това “общество” сме виновни и ние. Данте е казал, че най-големият порок е да стоиш безучастен, когато можеш да помогнеш. Този порок е присъщ за всички ни. По-точно, този порок отваря портите за абсурди.

Ама да си поговорим за малко абсурди…

Абсурдно е, че телевизията, вестниците, интернет и всички останали глобални медии заливат хората с аморални и анормални предавания и анализи. Причината е, че хората от болшинството са сеирджии - кора които обичат да гледат страданието на другите или вулгарните предавания на шау-бандитите от масовите телевизии. Не случайно музика като чалгата намира почва у нас (това и следващите няколко изречения съм ги споменавал и преди), при нея изкуството е загубило смисъла си, ценителите на тази музика гледат сеир - последна дума на пластичната хирургия или дебели като плондери, грозни, изрусени, из сребрени цигани с неясна сексуална ориентация. Всички чалгари използват това качество на народа ни, само дето понятието чалгар се е разтеглило доста… чалгари вече не само музикални инвалиди, а и политици и ред......"

Още интересни неща има на сайта ...*****..... пишете с латински букви де.....


Мутрев
17 Feb, 2009 | 12:51

Предпазлив ....наивизъм всъщност блика от редовете на госпожата!

Защото (поне на запад) вече и децата знаят дето АНГЛО-АМЕРИКАНСКИТЕ и ЕВРОПЕЙСКИТЕ .....коментатори и "автори на одити" използват "дубле лангаж" !!!

И че само наивници (или платени) продължават да "се мъчат да действат" според изречените официално там ....философско-интелигентни" коментари и препоръки (докато АНГЛОСАКСОНЦИТЕ И ЕВРОПЕЙЦИТЕ... си гледат единствено собствения интерес)

така че, колкото и странно да им звучи на някои, триглавата ламя-власт в България е МНООГО ОБИЧАНА И УДОБНА за западняците!

(защото парите на бедния народ заминават безпроблемно в касите на Европата като ....вноски, но защото...."имало било корупция".... няма пари за развитие на държавата...) В края на краищата.... някои трябва да плащат за да излязат други по-добре от кризата НАЛИ???)

тъжно е че българинът е толкова ошашавен в момента, че не вижда дори това което виждат децата на запад !!!

vulgar
16 Feb, 2009 | 22:59

в последно време се забелязва отколешната евреопейска песен лиубовна - кат тъ плюя,дъждец тъ вали. Как беше "баста" на английски? Ама то тоз кур...варлък по- меко не може да бъде изразен! То,тяхното е щедевър! Шедьовър де. Knock down! Sledwa knock out..........за тях 10

наблюдател
16 Feb, 2009 | 12:56

Горката баба, пак простотии ръси ...

бай Пешо
16 Feb, 2009 | 12:15

Ах, къде е доц. Мирослав Янакиев???

zzet
16 Feb, 2009 | 11:42

*****


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.