Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
По следите на държавата
Веселина Божилова - 9 Февруари 2009
Записки от едно пътуване и много, много държава в устата на хората
Палнахме го, каза местен загадъчен тип
Палнахме го, каза местен загадъчен тип


Тя е с къса прилепнала дантелена бяла рокля, вълнени чорапи, подвити под коляното, жълти обувки на висок ток и перо на главата. Преминава бавно и съсредоточено през гъмжилото хора. Където мине, става шпалир. Проследяват я с поглед дълго, след като се разминават с нея.

- Тая държава наникъде не отива, народът полудя- коментира кондукторът на автобуса, докато шофьорът се мъчи едновременно да следи и необичайното видение, и качващите се пътници. Затваря вратите неохотно. Знам защо. В средата на автобуса е седнала жена с омотан черен шал на главата и отнесен вид. Мирише ужасно. Клошарка. Кондукторът се навежда към мен и доверително прошепва:

- Абе мирише, ама ще я изтърпим всички, какво да я правя. Такава ни е държавата...Аз поне хора не изхвърлям...

Бързам за автогарата, автобусът за далечния град още не е подреден на пероните. Жена на към 60 допушва цигарата си, оглежда се къде да изхвърли фаса и :

- В тая държава няма къде да си хвърлиш фаса даже...

Мачка фаса с ток и хвърля нов къс пас:

- И тия кренвирши и сирене...Не ги е срам, ще ядем ний не знам какво. Ега ти държавата...

Тук не издържам и подхвърлям:

- Абе вие гледайте сега някой да не ви отвлече автобуса, щото го прецакали в съда...

- Аз съм на късо разстояние- казва тя. -Ама то в тая държава нищо не се знае...

Маршрутът е дълъг, има обичайна спирка за кафе край Шейново. Навремето там видях в полето жив тигър, ако щете вярвайте, разхождаха го двама на връв. Сега тигър няма, обаче и заведението го няма. По- точно - опожарено до корен. Местен загадъчен тип си пие кафето в бараката отсреща. Питам го какво е станало.

- Палнахме го. Не може така. В тая държава е така...

Иначе, сподели загадъчният, тигърът още го има. И крокодил имало. Жив зоопарк. Само кръчмата палната. В тая държава е така...И клати многозначително глава.

Една от крайните ми цели е посещение в болница. Хем известна и на ниво. Клиниката е по ортопедия, стаите пълни с натрошени хора, една обща тоалетна на етажа,  една санитарка и три подлоги. Звънци до леглата няма. Ако се мерне добронамерен придружител на един, тутакси го подхващат от няколко места. Що така?

- Щото такава ни е държавата- отговаря безразлично единствената санитарка.

Държава ще рече обществено устройство и ред. Управници. Не си ги харесваме, то е ясно като бял ден. Те са виновни за всичко.

Въпрос на време е някой калпазанин в трети клас да се оправдае с държавата, като го хванат с ненаписано домашно.

Ама наскоро стана ясно, че както ние не си харесваме държавата, така и тя не ни харесва. Чувствата ни са взаимни, с една дума, за справка - изказването на Бойко Борисов в Чикаго.

Така че какво толкова. Такава ни е държавата...


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
12 Feb, 2009 | 12:40

еврейско-турската,чалго-мутренска държава,кой знае докога наречена България / нали вече бе предложено в парламента българския език да не е задължителен/, все повече ще притиска българите...до пълното инкриминиране на всяка патриотична изява/освен музейно-етнографска...умерено умряла такава/. Дори броят на българите-мекерета във властта ще бъде перманентно ограничаван. Който не схваща тази очевадна реалност,нека продължава да се коси ЗАЩО,аджеба ,не вървят нещата у нас...Към пушкалата май отива работата,аретлици...и то със знамето на Левски-заедно българи,турци,цигани...но от по-бедните...защото сме на едно дередже!

Мутрев
11 Feb, 2009 | 13:22

Бе то и прогонените и живеещи в чужбините се разхождат понякога в Българското нет-пространство с надеждата да попаднат ако не на конкретни предложения, поне на интересни информации и анализи-сравнения със ставащото по света!

Да, ама НЕ! -Както казваше един велик антивсичковец!

По българските медии се чете само нихилистична всичкоотричаща бълвоч написана от празноглави и продажни "интИликтуали" - недопрогледнали слепци!

И няма никой да се загрижи за преодоляването на ужасната духовна криза в която гният ДЕЦАТА ВИ!!!

(пък в тази страшна финансова криза....вече и не могат да се надяват да ги вземат из чужбините младите наши безработни и обездушени люде)


Така че какво толкова. Такава ни е държавата...(да не си мисли някой че ще се намери човек да каже...




- Държавата ни е такава ЗАЩОТО ние сме се предали и не ни е грижа дори за децата ни!


dryn-dryn,da se namirame na prikazka
10 Feb, 2009 | 18:49

Typa statiq.
I estestveno,4e dyrjavata e vinovna i ribata se vmirisva otkym glavata.
Da ne bi horata da sa vinovni,4e nqma dejstva6ti zakoni i uredbi?
Za6to v Evropa ne taka?Za6toto upravlqva6tite,instituciite,zakonite,sydili6tata i burokratite im sa na mqsto.
A na6ite si nagajdat zakonite spored kefa i li4niq interes.

surgun vulgar
10 Feb, 2009 | 14:37

добрече погледнах в речника за чужди думи...щото мислех,че "сюргюн"означава "диаррия"... То било "диарррбекир"! За наше улеснение и за по-малко разходи на властта,т.е. държавата, засега /докато Турция още не е в евреопейския съюз/ ще съм заточен в родната Соломония...по- късно следите ми ще ви отведат дето мнозина българи са пребивавали-в сюргюнбекир...По обвинение,че не спазвам еврейско-турските,комунистически,кенефчийски разпоредби за строго отговорен пред световния конгломерат естествен сюргюн...анадънму,аретлици. И кендзането ни ТРЯБВА да е ...евреопейско - ей художника и кенеф ни направи,брюк-селски

vulgar
10 Feb, 2009 | 08:54

...на тия,дето казват,че държавата сме били "всички ние"...много по-здрави! Уж сте марксисти-ленинци,а забравяте,че държавата е "кормилото"...НИЕ сме "каруцата", която джаснаха в нищото...4ифутите

vulgar
10 Feb, 2009 | 08:32

"държава",означава,че "държи" нещо...ами да ме хване за оная работа...нали е ЛЯВА. Но пък не ми се дава на леваци,левиевци и др. ленинци,лени краваровци ипр. последни на държавата

Мсело Тала-тала
09 Feb, 2009 | 15:51

Амчи къту ни ти харесвъ що не идиш в Бурунди или при Обамата, хе, хе!!!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.