Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Истината за телевизионната цифровизация
Евгений Тодоров - 9 Февруари 2009
Всъщност от цялата битка най-много ще спечелят тези, които ще стоят на входа, ще пишат правилата и ще събират парсата.
Евгений Тодоров
Евгений Тодоров

Тези дни медиите се опитват да обяснят на средностатистическия българин какво е „мултиплекс” и „сет топ бокс”.

От цялата работа българинът разбира, че за да гледа през 2012 година цифрова телевизия „с кристална картина и звук”, ще трябва да се бръкне със 70 лева.

А на тези, за които 70 лева са много пара, Иво Атанасов пък обещава  държавна помощ.

Пей сърце.

Става дума за нашумялата телевизионна цифровизация.

Ще се опитаме да обясним за какво всъщност става дума.

Колкото и да е голяма атмосферата над нас, в нея има твърде малко място за честотите на ефирните телевизии. Обикновено т.н. честотен ресурс на всяка държава позволява излъчването само на няколко канала.

Ефирното излъчване по принцип е безплатно, не иска никаква инвестиция от потребителя освен една антена и се получава така, че ефирните телевизии достигат до най-много зрители. И следователно печелят най-много пари.

Дълги години даже СЕМ /тогава НСРТ/ не можеше да разбере колко свободни честоти има в България. Тайната стоеше заключена в чекмеджетата на няколко държавни чиновници и цената й се качваше.

БТВ и Нова Телевизия се настаниха на трапезата редом с БНТ  след ожесточени конкурси.

ТВ2 влезе с далавера през задната врата. Някой успя да бръкне в тайните чекмеджета и да подари на майката ТОП ТВ десетина регионални честоти.

Цифровизацията обаче ще пусне в ефир още двайсетина играчи, тъй като всяка досегашна ефирна честота ще може да се „раздели” на 4 -5 цифрови.

Привилегированото положение на досегашните играчи ще свърши.

Най-малкото, което искат те, е да влязат в цифровизацията без конкурс. Затова и техните лобита вкараха в закона, че по право на мултиплекс ще се качват програми с 50% покритие на страната. Защо е избран точно този процент – ами за да може да влезе и ТВ2 в играта. Колко струва далаверата – един господ знае.

Оставяме настрани политическите игри.

Като че ли играчите изпускат няколко важни момента.

Кабелизацията на България в големите градове минава 70%. По кабелите вече вървят цифрови пакети с „кристална картина и звук”. Кабелът означава също така бърз интернет и евтина телефония. Също вече и „връщане” на програмите с до три часа назад – ако си изпуснал началото на филма, можеш да се върнеш назад във времето.

Какво ще накара потребителят да се откаже от кабела? 20-те лева?

Само че някои кабелни мрежи вече въвеждат евтини пакети – под 10 лева. И съвсем не се предават, а кабелизират, без да спират.
Освен това трябва да си идиот, за да не видиш, че телевизия и интернет все по-тясно се сливат и някъде към 2012 ще гледаме чрез своя компютър хиляди тв програми със съвсем поносимо качество.
Само че дотогава не само частните инвеститори, но  и българската държава ще е изхарчила десетки милиони за подпомагане на БНТ и цифровизацията.

В цялата работа има още една далавера – предвижда се цял мултиплекс – тоест възможност за 4-5 програми, да се даде на БНТ. Откъдето веднага ще предложат излъчването на още няколко „обществени” програми. Което означава още десетки милиони на гърба на българския данъкоплатец.

Какво би станало ако с икономисани от огромната издържка на БНТ пари се подпомогнат кабелните мрежи – да пуснат евтин абонамент и евтин интернет? Тогава няма да има нужда от милионни инвестиции в мултиплекси, ще бъдат защитени социалните интереси на потребителите и не на последно място ще бъде защитен и медийния плурализъм. Защото в предстоящата битка кой да влезе в избраните „25” просто няма да има място за телевизии с регионален обхват или с по-тесен тематичен формат. На кой ли обаче му пука  за медийния плурализъм?

Всъщност от цялата битка най-много ще спечелят тези, които ще стоят на входа, ще пишат правилата и ще събират парсата.

В цялата работа има обаче още една тайна – какъв ще бъде ефектът от цифровизацията върху здравето на хората? Ами ако все пак тази тайна бъде разкрита – както постепенно се разкрива тайната за убийственото лъчене на мобилната телефония, какво ще стане?

Дано да стигнем до истината преди големите играчи да инвестират своите милиони. След това едва ли някой ще има възможност да си отвори устата.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

мсело Тала-тала
10 Feb, 2009 | 12:32

Край, Генчо, край за твойту ПОТ!!!

kum walkan
10 Feb, 2009 | 04:27

Драги ми Евгени, явно не правиш никаква разлика между кабелна - аналогова телевизия, каквато в момента съществува у нас, барабар с интернета, и дигиталната, тоест цифровата. Надявам се знаеш, че втората е в състояние да пренася многократно по-голямо количество информация, битове, и то много по-бързо. Бъдещето на интернета специално е именно дигитализацията. Телевизията, всъщност тук се явява нещо второстепенно.
За сведение, голяма разлика поне в момента, между цифрова и аналогова тв няма. Аз гледам точно дигитална тв, специален модем имам за нея и отделен за интернета. На огромен плазмен тв. Като пусна само кабелната, без модема, няма кой знае каква разлика.
В интернета обаче е огромна! Само затова си струва да се работи в тази насока. Нета е бъдещето на всяка модерна държава.
Всъщност тези дигитални приемници ако се поръчат на бг фирми, би трябвало да струват 20 лв вероятно. Тук ги дават напълно безплатно при минимум едногодишен абонамент. Е, верно той е 40 евро месечно, но дигитално тв, интернет скоростен, плюс домашен телефон, с безплатни разговори към всички други домашни телефони и такива без допълнителни импулси.
Да се дават пари на сегашните кабелари е изветряла работа! Най-добрият вариант е преносната система, тоест полагането на новите свръхпроводими кабели да бъде национална. А доставчиците на тв и нет всякакви други.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.