Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Алтернативни интелектуалци
Николай Заяков - 5 Февруари 2009
Може ли всъщност църквата да има спор с държавата ? Може, ако Църквата се идентифицира с държавността.
Николай Заяков
Николай Заяков

В понеделник група хора, самообявили се за интелектуалци, излязоха с поредната си подписка. Този път те идат да подкрепят църквата в спора й с държавата.

 Ако читателят е забравил, съдът в Брюксел отсъди онази част от Българската православна църква, представлявана от Максим, да се разбере най-сетне с частта от същата тази църква, представлявана от Инокентий. Съдът на Европа въобще не постави под съмнение съществуването на хората, представяни в България като алтернативен Синод.

 И тъй, дежурните интелектуалци, забележете, подкрепят БПЦ в спора й с държавата. Може ли всъщност църквата да има спор с държавата ? Може, ако Църквата се идентифицира с държавността. То е все едно материята и духът да са дотолкова преплетени, че да са едно и също.

Истината е, че в БПЦ, наричаща  себе си официална, никога не е ставало дума за нещо друго, освен за материална изгода. Но в случая важното е, че съдът не прави разлика между т. н. два синода. Той се произнася само по начина, по който държавата третира едните и другите. Защото вярата не може да бъде алтернативна.

Самата мисъл обаче, че някаква общност, към която принадлежим, взема отношение към случващото се в БПЦ и приема гоненията срещу алтернативните синодали като недемократични, самата тази мисъл изкара из релси старците на Максим и на Първанов. Отвратителното в случая е, че между имената в Подписката няма нито един вярващ. До един те са атеисти, и като такива защитават не Църквата, а Държавата, представлявана в момента от техните патрони Първанов и Станишев. Не, че не знаем за какво е думата, но някак си е трудно да проумеем, че тъкмо тези имена тръгват срещу Европа и се изтипосват на представителна извадка на интелектуалците ни. Може и да има интелектуалци, във всеки случай имената им не са в подписката.

 Има и нещо по-грозно. Възползвайки се от набеждаването им за интелектуалци, някои от подписалите са там в качеството си на високопоставени партийци, което автоматически политизира подписката. Това е и целта на занятието. Но нали нас ни имат за второ качество хора, защо да не си изиграят играта?

 Отделно седи въпросът, че Европа въобще не се впечатлява от подписки, особено когато касаят решения на нейните независими институции. Този факт иде да каже, че подписката е за вътрешна употреба и касае само и единствено егото на участниците в нея. Не може да си до такава степен безбожник, та да ставаш съучастник в елиминирането на една група вярващи от друга група, само защото последните са официализирани и обслужват партийната ти принадлежност. Подписки като тази нямат никаква практическа стойност, но те са доказателство за нечистоплътната връзка на една партия с една синодална върхушка. Както имената, тъй и титлите звучат гротескно, когато са персонажи в гротеска.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

alternevinen vulgar
10 Feb, 2009 | 14:56

дежурните клакьори - мекерета...гнусни

vulgar
10 Feb, 2009 | 08:39

има "тъпизми","клизми","комунизми"...света се развива - от убийството на Авел...алтернативно,т.е. - НЕ по БОЖИЯТА ВОЛЯ. Диагноза РАК!

Майна Неназваний
05 Feb, 2009 | 18:44

Същите "интелектуалци", които крещяха ленинизмите от типа, че "религията е опиум за народа", затвяряха черквите, забраняваха влизането в тях, нали?
За да бъдем обективни - църквата ни отговаря на нивото на защитаващите я.
Мизерна, посткомунистическа чалга...

бай Пешо
05 Feb, 2009 | 17:33

Гусин наблюдател, он нивга не е бил в чс освен с управляващите.

Чалгев
05 Feb, 2009 | 14:12

Обаче..... да не си мисли някой че Зайко-Баковските ни интелектуалци имат интелекта за по задълбочен анализ на ДУХОВНАТА КРИЗА коато ни разсипва?

Както виждате, не го е грижа ...коментаторът Зайков тука....какво точно ставва и защо, ами дето..... не им пукало на Европските инстанции че някои си били направили подписки!!!

Него го е грижа да ни покаже ... колко са по-умни другите,

И хич не го е грижа дори да запита.....НЯМА ЛИ (да речем съдебната власт) .... и ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ-уважаващи библейските стоности....да ...

НАПРАВЯТ ЕДНА ПОДПИСКА-ПРИЗИВ към църковните служители да се събудят, и да си поемат задърженията за ДУХОВНО СЪБУЖДАНЕ ...и на народеца ни!!!

(или нечия цел е просто да се унищожат и последните духовни стожери на един народец)



Mутрев
05 Feb, 2009 | 13:52

ДА!..."....подписката е за вътрешна употреба и касае само и единствено егото на участниците в нея. Не може да си до такава степен безбожник, та да ставаш съучастник в елиминирането на една група вярващи от друга група, само защото последните са официализирани и обслужват партийната ти принадлежност. "......


Тъжно е когато "националните стожери на ДУХА станат.... вехтошари дето се бият като цигани за жълти стотинки" ....пЪК ...И тук е пълно с ЦВЕТНОМИСЛЕЩИ ИДИОТИ...дето ги е грижа единствено...... да имат Поповете ...същата политическа боичка като тях!

И май всички забравят че Църквата е последния стожер на националниа Дух!!!
Бог да прости (и отвори очите) на ....ДУХОВНИТЕ ПАСТИРИ НА НАРОДА!!!

наблюдател
05 Feb, 2009 | 10:51

Зайче, толкова не си в час, че ми е мъка за майничките ...

Петобагреник
05 Feb, 2009 | 10:50

Какви попове - мама мия -
набожни уж са до премала,
а тихичко след литургия
си пеят Интернационала!

Тази епиграмка я пуснах през 90-та по "Хоризонт" и водещата се изприщи - чудеше се как да реагира, милата... Всички са в кюпа, таварищи, всички.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.