Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Българин начело на НАТО?
Георги Папакочев - 28 Януари 2009
В Брюксел започнаха неформалните разисквания за името на следващия генерален секретар на НАТО. Един от кандидатите за поста е Соломон Паси
Георги Папакочев
Георги Папакочев

Соломон Паси

В Брюксел започнаха неформалните разисквания за името на следващия генерален секретар на НАТО. Един от кандидатите за поста е Соломон Паси. Георги Папакочев се спира върху неговата кандидатура.

В началото на април, на своя 60-ти рожден ден, Североатлантическият алианс ще трябва да реши и въпроса, кой ще застане начело на организацията през следващите 4 години, след като приключилият още през 2007-ма и удължен до тази година мандат на холандеца Яп де Хоп Схефер окончателно изтича.

Досегашният генерален секретар и бивш холандски външен министър постигна известни успехи на този пост, въпреки че през последните 6 години отбранителната организация трябваше да преодолява пукнатините в трансатлантическото сътрудничество,да се ангажира за първи път военно чрез мисията си в Афганистан, както и да напасва действията си с ЕС.

Паси – по-приемлив за Кремъл?

НАТО е и ще продължи да бъде в основата на европейската сигурност -  27-те членки на ЕС приемат прословутия член 5-ти като най-сериозната гаранция за общата си отбрана, а ролята на алианса в Афганистан и на Балканите е ключова за европейските интереси. Тъкмо на този фон се открояват и кандидатурите за поста генерален секретар, сред които е и българинът Соломон Паси.

В края на миналата година сп. „Шпигел” съобщи изненадващо, че „страните-членки на Алианса от Източния блок са се обединили около кандидатурата на бившия български външен министър”, а тези дни британският „Икономист” отбеляза, че „прочулият се със своя трабант Паси има опит като председател на ОССЕ” и доколкото в тази организация членува и Русия, това може да го направи „по-приемлив за Кремъл”.

Наивно е да се очаква, че  доказалата се личност на известния дипломат и политик на българската и европейска политическа сцена би имала някакви шансове за поста, без да се вземат предвид два фактора – отношението на новата американска администрация към неговата кандидатура, както и предизвикателствата пред алианса през следващите години. В специалното си послание до НАТО, изпратено ден преди официалното встъпване в длъжност, новият американски президент Барак Обама изтъква, че алиансът освен  да подпомогне афганистанския народ  трябва „да предостави помощ на народите от Централна и Източна Европа в един момент, когато те изцяло се интегрират в демократична Европа".

От друга страна до април членките на НАТО ще трябва да формулират прецизно изискванията си за бъдещия генерален секретар –  да защитава твърдо позициите на организацията срещу Русия и талибаните, да бъде опитен преговарящ и гласът му да бъде чуван в Европа и САЩ.

Макар на пръв поглед да е по-малко известен в „голямата политика”, със своя дипломатически опит и доказани политически възможности Соломон Паси би могъл успешно да покрие тези изисквания. И да разчита на успех в случай, че евроатлантическата общност прояви необходимата визия и през април реши да подкрепи неговата кандидатура.

DW


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
18 Mar, 2009 | 01:59

Провал на теста
Исак&Соломон Паси храни голями надежди, защото е преминал успешно секретен тест, разсекретен от Мосад, по пазарни съображения:
- Ти, ако се наложи, как ще защитиш Израел? - глас в тъмна стайчка.
- Пфу - ще предоставя териториите на България, Румъния, Македония и Сърбия на американците, и...
- Сигурен ли си?
- За България съм сигурен, и...
- Добре, но това е пасивна атака?
- Вие ме прекъсвате, - и ще юрна цялата българска армия да накълца арабите наоколо, - не е изключено и румънската, македонската и сръбската - но българската ще се справи.
- И с Иран ли?
- Тъй точно, и с Иран.
- Че Вие далече надхвърляте нашите нужди, остава да видиме вашия морално-политически образ.
- Пфу - обрязан, потомствен гей, член на Ложата още от младежката секция, в политиката съм направил това, което покойния Илия Павлов правеше в индустрията, интелектуалец, и - хе-хе...
- Да, - шалом.
- Шалом.

vulgar
10 Feb, 2009 | 08:17

...значи почнахме Ботев да зачеркваме "тиран развратен",а?

Чалгев
01 Feb, 2009 | 18:40

Вулгар-чо, вместо да ставаш смешен с неясните си извинения, уточнявай предварително разликата между ЕВРЕИН и ЦИОНИСТ !!!

Защото .... особено в Израел.... разликата е.... силна!

Иначе..... още през 70-т години ООН беше направило РЕЗОЛЮЦИЯ в която ционизмът беше обявен за ПО-опасна доктрина и от нацизма!!!

(аз лично от еврейски рабин-антиционист четох дето .....чак през 1992 (и тихомълком) тази резолюция е била .....зячеркната! (Малко по МиронИванов-ата фраза: -"Поради липса на отговор, въпросът СЕ ЗАКРИВА)

ИНАЧЕ..... егоизма и антибългарското вредителство са характерна черта на зионистките резиденти!!! (долу-горе както стана някога....преди падането под турско робство ...с раздлената на 4части България

(Шишман-Соломон не е ли с еврейско потекло?)

time walker
01 Feb, 2009 | 00:56

Приема се прозбата.

vulgar
31 Jan, 2009 | 19:55

искам на всички форумци и на всички свестни евреи ДА СЕ ИЗВИНЯ,че в гнева си може би съм ги засегнал. Мисля обаче,че е ОЧЕВИДНО нетърпимото поведение на техните водачи,с нескрит апетит да НАЛАПАТ цял свят...къде не се набъркаха да налагат волята си?.. Когато хората посрещаха Новата 2009г.,те нагло нападнаха палестинците и още по-нагло обясниха причината за стотиците невинни жертви...особено ДЕЦА!? Кой ще им повярва? Интересува ли ги изобщо? Вижте у нас - повече от половината мошеници,които разграбиха България,са все евреи. Е,те са достатъчно хитри да подадат и на други,та дори да ни подведат,че има и по-крадливи от тях...Защо не,те си изработват последователи. Телевизиите БЪЛВАТ проеврейска пропаганда...човек има чувството,че живее в Израел или Ню Йорк,а не в православна България...И ето,когато човек напълно основателно се възмути...излиза,че е антисемит и пр.Следователно - виновен!? Казвам ви - това ще е НАЙ - ТЕЖКОТО РОБСТВО ,под което сме попадали...не е имало по-гнусен,по-безкрупулен,по-безогледен поробител по нашите земи от вечни времена

бай Пешо
31 Jan, 2009 | 18:09

Гусин Мсело Тала-тала, ако да си от Зимбаве и майчиния ти език да е суахили, бая ги чаткаш нашите работи. Абе да не сме пили биричка и чукали лаф някога заедно в градинката с трафа на капитан Райчо?
Ей, гукин ONZI OT GORE, май от многото ти клатене ептен си изперкал!

Павел
31 Jan, 2009 | 16:45

"Соломон Паси дава интервю пред македонска телевизия, в което се извинява от българско име на „македонския народ“ за българската „окупация“ по време на Втората световна война."-УИКИПЕДИЯ
И ТОВА МИ БИЛ БЪЛГАРИН-ПЛюЯ НА ТЕБ,ГАДНО НИщОЖЕСТВО !

Чалгев
31 Jan, 2009 | 12:21

ONZI OT GORE.... си мисли че понеже на него му е хубаво да духа за жълти стотинки..... и другите са така?!?

И забравя че нашия "прост народ"....понеже е гладен...може просто да ....ви изяде парченцата салам... дето ги давате "да духат"

Кво ще правите тогава без ...чурки, бе другари ОТ ГОРЕ???

ONZI OT GORE
31 Jan, 2009 | 06:16

*****

vulgar
31 Jan, 2009 | 05:15

по Ботев: соломон,тоя *****,казал е глупост между глупците- "бой се от синедриона,почитай царя"

vulgar
30 Jan, 2009 | 18:33

по Есенин : и стала безпашчадна ясна- жизн паСОЛОМОНела и...ушла... засега в българия,по-късно и в други държави...с малка буква

istina
30 Jan, 2009 | 17:09

kakvi sa tezi izhvarliania. Balgarin na chelo na nato. po skoro evrein na chelo na NATO. Tova veche ne e nischto novo nito novina.

p.s.
30 Jan, 2009 | 13:39

..мильчо може да ти ПОСВИРИ: откогасей,мила моя МАЙНОльо,войска завървяла,соломонска,по наша земя българска

vulgar
30 Jan, 2009 | 13:31

я върви на МАЙНАта си...у нато...аз стягам калъчката...поне двама-трима да поизпратя,подобаващо

Майна
30 Jan, 2009 | 12:51

"Който се е родил в Пловдив не е сбъркал!" - Милчо Левиев
А Мони къде е роден, а? А?
Дано да стане тая работа!

Mутрев
29 Jan, 2009 | 15:08

Както обикновено, господин Папакочев ....манипулаторстВУВА.....

Защото НАТО има право да си назначи когото си иска, а това че евентуалният "сложен начело на НАТО" има български паспорт, не означава че той не е "платен ционист" с еврейско потекло!!!

И понеже в Бг отдавна няма .... националноотговорни политици и стратегия...... това си е проблем на....ГЛАСУВАЛИТЕ за национални предатели като....БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ И ЛИДЕРИ, нали!!!

А медийните ни манипулатори отдавна са станали..... "гладни кугрета" които за жълти стотинки продават и собствените си деца!!!

Мсело Тала-тала
29 Jan, 2009 | 13:14

Бъркаш гусин-другарю Таткоовньов, посоченото лице е еврейско-ахрянски мелез, а не българин и се самоопределя като евреин с корен от Фес.

vulgar
29 Jan, 2009 | 06:43

защо Кофти Онан да може ООН да управлява,а Соломон - НАТО да не може? Голям въпрос? Скоро и китайските евреи ще бъдат издигнати,аборигените от Соломоновите острови - също. С какво родните да са по-долу от другите...един и същи 4ервей ги гризе: как да се глобализират. Защото нека не се лъжем! Едно е бъгаринът Мако Таков,а съвсем друго - Паси,Леви,Кало...звучат къде-къде-по...български. По-авторитетно. Радват се на световното еврейско признание,което е залог за приобщаването ни към модерния,световен,глобален КИБУЦ,в който ще продължаваме да работим без пари,но пък ще бъдем сити откъм идеи,обещания и всякакви комунистичеки новости на неизчерпаемия сионски интелект. Всяка еретична мисъл ще бъде лекувана подобаващо...с 4алга,разврат,насилие,лъжи...но всичко това само под формата на забавни игри и други прийоми на постфройдизма,на модерните превъзпитателни институции,в които убийството с възпитателна цел няма НИЩО ОБЩО с просташкото,терористично убийство...Изобщо-бедна ми е фантазията за светлото соломоново бъдеще

vulgar
29 Jan, 2009 | 05:13

нека си представим България след 4 годишното управление на НАТО от др. Паси: още американски бази,безплатно,платонично настанени у нас; по все още Черно,а не Мъртво море - "понтонен мост" от американски самолетоносачи...почти до Херсон или Одеса; бум на раждаемостта с шоколадови симпатяги с американско,а може и българско самосъзнание - все тая; дали ще сме Бългерия,Булгаристан или нещо друго...на др. Паси изобщо не му пука; София от квартал на Брюксел ще стане предградие на Вашингтон...все повече доближаващо се до ивицатаГаза,но разбира се без тероризъм и християнски фундаментализъм /малко ислямски може/,ако междувременно приемат Турция в Евр.съюза; запушване на тръбопровода от Русия...ако трябва всички българи ГАЗще пикаем,но газ от Русия НЕ!; в училищата /доколкото останат/ ще се учи ново стихотворение: "като НАТО няма второ,тъй могъщо на света,То е нашата опора,То е нашта висота; и най-вече - окончателно ще се инкриминира като най-голямо престъпление НЕСЪГЛАСИЕТО с всяко действие на др.Паси и неговите съидейници от еврейски произход

p.s.
29 Jan, 2009 | 03:51

izberete bylgarskoto!

vulgar
29 Jan, 2009 | 03:48

подходящ е сополон за шаман-дура,казах. Мрази трите най-важни неща:християнството,славянството,българщината. Ипо трите показателя е отличник - 666! Пък и какви очи...Дайте му НАТО,брадатите от синедриона! Нали сте по тази част...

vulgar
29 Jan, 2009 | 03:05

още на младини започнах да осъзнавам,че в държавата ни има "нещо гнило"...щом все се издигаха възможно най-неподходящите...от моя гледна точка - то подлец,мижитурка,мошеник...обезателно,именно те заемаха изгодните позиции. НАВСЯКЪДЕ! Сега вече съм наясно,че в това няма нищо чудно и по-скоро аз / успяха да ми го набият в главата/ нещо не съм в ред и за нищо не ставам,а не знайните и незнайни величия по пирамидата на властта. Сега вече се изненадвам,че не назначиха човек на ДПС и Доган за министър на образованието напр.Както се говореше преди 2-3 години. Някоя чака-рака чочолинка за министър на отбраната или поне на културата...и т.н.В края на краищата не е необходимо да можеш да подкараш бетонобъркачка за да управляваш държава...Сега ми стана безпощадно ясно / както написа поета/, че ако си евреин - НЯМА челна позиция,на която да не могат да те изтипосат...стига да не си очебиен олигофрен.Иначе лигльо може.Даже е препоръчително. То си е опознавателен белег за принадлежност към кастата-дива. Очаквам достоен пост за българина Емил Кало също,но той сигурно си го има в тайната йерархия на все по- очевадната еврейска власт. За подизпълнители на същата може и ще продължаваме да виждаме продажни мекерета с български имена...

veselin
28 Jan, 2009 | 22:17

той не е българин

Аман от клакьори
28 Jan, 2009 | 18:52

Пълна глупост е предположението, че Соломон Паси е по-приемлив за Кремъл. Преди да стане министър на външните работи, той беше участвал в написването на книга, която чертаеше планове за прекрояването на Русия, разделянето й на четири отделни държави и прочие дивотии. Поради тези свои малоумия той стана направо омразен на руската дипломация. При първото посещение на Путин у нас, българският външен министър си намери особено важна работа и изобщо не се появи. Тази случка е доста показателна. Така че, ако НАТО иска да продължи диалога с Русия, Соломон Паси е възможно най-неподходящата кандидатура за поста генерален секретар. Виж, ако в НАТО има хора, които искат втвърдяване на отношенията с Русия, тогава Соломон Паси ще свърши отлична работа. Но аз не вярвам в подобно развитие. Сигурен съм, че здравият разум на НАТО ще надделее.


някой си
28 Jan, 2009 | 14:24

За съжаление г-н Паси стана царски блюдолизец. Всички си спомняме как на конгреса на НДСВ царя му скръцна със зъби и г-н Паси послушно си подви опашката. На такъв пъзльо не може да се повери една организация каквато е НАТО. Sorry!

дим
28 Jan, 2009 | 13:18

Успех на Паси ... един от малкото стойностни политици в тая държава ! Жалко само, че е член в тая гнусна жълта партия ндсв, дано това не се окаже препъникамъка. Успехи Паси !

Ти вкара България в НАТО, доказа, че преследваш национални интереси - дано успееш да оглавиш НАТО сега ! Стискам палци !


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.