Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пропастта между политиката и форумите
27 Януари 2009
Дори и политиците понякога прозират необратимия ефект на интернет "говоренето"

Ямата в действителност е огромна. Все още в родните ни политически среди гледат на Facebook като на „сайт за запознанства”, на Wikipedia като на „форум за недостоверна информация” и на YouTube като „склад за нелегално видео”. И ако създателите на три от най-големите медии в света не са особено нещастни от този факт, то нашите хора съвсем скоро ще изпуснат и последния влак към новите начини за влияние на масите.

Съвсем логично е всичко да тръгне от САЩ, от самите създатели на глобалната мрежа. Съвсем естествено е, че следващите претенденти за президент на САЩ ще вложат още повече пари, усилия и време в Интернет, отколкото екипа на Барак Обама. И ще е съвсем нормално да спечелят Интернет аудиториите.

Това, което все още представлява загадка за интелектуалните способности на нашите парламентаристи е, че Интернет е най-високата арена за виртуален маркетинг. Дори в момента МВР обсъжда промени в законодателството, които да позволят „да слушаме скайпа”, където са истинските престъпници.

Преведено на спортен език, това би звучало приблизително по следния начин: Христо Стоичков занапред ще води четвъртокласния национален отбор на Катар главно заради манталитета си, докато Димитър Бербатов вкарва победни голове за Манчестър Юнайтед. Подобен би бил казуса и в политиката. Всичко опира до манталитет, начин на мислене.

Вглеждайки се в разслоението между политиците и младите – интернет активни българи, излиза, че вината носят политическите PR специалисти, които би трябвало да са основния агрегат на положителното обществено мнение за клиентите си. И ако в зората на демокрацията абревиатурата PR просто звучеше яко, то днес, 19 години по-късно, вече би трябвало и ние да си имаме професионалисти. Доказателство за това е факта, че председател на престижната международна PR организация – IPRA за първи път е българка – Мария Гергова.

По мои скромни наблюдения обаче професионалистите в сферата предпочитат да не се обвързват политически. И има логика. Все още в щабовете работят с платени публикации, с бартерни обещания, с манипулации на социологически данни… Чували са за разни лични блогове, за канали в YouTube и за групи във Facebook, но нито осмислят ефектите от подобно представяне, нито очакват нещо да се случи. А и „шефът просто не харесва Интернет” понякога е достатъчно.

Самите политически партии, осъзнали закъснялото развитие на PR специалистите си, започнаха да изкупуват медии на килограм. Вестници, списания, онлайн издания с парите, които така или иначе са предвидили за реклама в тях. По този начин, ако не се получат нещата с изборите, поне остава бизнесът за после.

Неотдавна чух от изпълнителен директор на малка специализирана телевизия, че „сериозните хора не гледат какво пише в Интернет”. Вероятно психологическият проблем на нашите политици е същият – Интернет пространството е прекалено несериозно за тях. Всеки може да си пише всичко, псуват ги и понякога са отчайващо прави… Това ги отблъсква. Но и стресира. Дори и те обаче понякога прозират необратимия ефект на интернет „говоренето”. И се сгушват в малките си социални черупки, надявайки се никой да не е прочел поредния блог на следващата разгневена електорална единица.

Милан Коев, BNG


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Чалгев
29 Jan, 2009 | 14:53

Хи хи хи...... Представя ли си някой... БГ да се появи ...интелектуалец.... който да се осмели да заяви че "Ръцете си на чукове ще направи, главата си на бомба"...... за да покаже и докаже ......какво ни сторват???

Интелектуа....листите ни са все от родата на....нихилистичните и народо-отрицатели....от категорията "Прогледнали уж..... слепци"

Мутрев
29 Jan, 2009 | 14:46

Коев, ....... Вашите хора (българските медийни манипулатории "интелектуалци) съвсем скоро ще изпуснат и последния влак към новите начини за влияние на масите.

Политиците ни вече са отдавна на.... вчерашния влак)

Всичко опира до манталитет, начин на мислене, но интернет форумите и манипулативното влияние са наистина много интересен парадокс.....

.... И по мои скромни наблюдения ...... професионалистите в сферата уж не се обвързват политически........ Все още в щабовете работят с платени публикации, с бартерни обещания, с манипулации на социологически данни.

Но обикновените хора ОТДАВНА ВЕЧЕ ГИ ЗНАЯТ ТИЯ НЕЩИЦА!

ПРОБЛЕМЪТ Е всъщност най-вече у " интелектуалците ни" .........Дори и те обаче понякога прозират необратимия ефект на интернет „говоренето”. И се сгушват в малките си социални черупки, надявайки се никой да не е прочел поредния блог на следващата разгневена електорална единица.


КВО ЛИ ЩЕ СТАНЕ КОГАТО ГНЕВЪТ НА ХОРАТА СЕ НАСОЧИ ОТ политическите ни зеленчуци към..... тия дето Чукчо-писателстват и тъй безотговорно ЛЪЖАТ!!!



..

vulgar
29 Jan, 2009 | 03:37

брадатите лешояди като нищо биха назначили българина Паси / какво ли значи името му на български/ за ...шаман-дура...Той изпълнява много важни изисквания: ненавижда християните,мрази славяните,презира българите...и по трите показателя 666! ПОДХОДЯЩ!!!

vulgar
28 Jan, 2009 | 06:57

бай Пешо,дойде ред за ПАСИанса на ПАСИ...Той отдавна го реди - къмту ПАСИфика. Сега го гласят за главен готвач на НАТО - да ПАСИра 4орбата,която все не увира...Хич не е ПАСИвен той по световните ПАСИща...паси Паси,паси! Всичко оПАСИ! Господи СПАСИ!!!

БАЙ ТОШО
27 Jan, 2009 | 12:09

ПОЛИТИЦИТЕ СА ДОКАЗАНИ НЕКАДЪРНИЦИ,НА КОМПюТАРА МОГАТ ДА РЕДАТ САМО ПАСЕАНСИ.ЗА КАКВО ДА ЧЕТАТ ФОРУМИТЕ,ОТ ТОВА ЩЕ ГИ ЗАБОЛЯТ ЗАДНИЦИТЕ.А И ЩЕ СЕ ИЗНЕНАДАТ НА" НАРОДНАТА ЛюБОВ".ТЯХ ГИ ИНТЕРЕСУВА САМО КАК ДА ПРОДАДАТ МУСКАЛЧЕТАТА НА БАЙ ГАНЬО И ДА ИМА КЕЛЕПИР.ЕХ,АЛЕКО,АКО БЕШЕ ЖИВ ЩЕШЕ ДА ВИДИШ ЧЕ БАЙ ГАНЬО Е ПИОНЕРЧЕ В СРАВНЕНИЕ С ДНЕШНИТЕ ПОЛИТИЦИ.

vulgar
27 Jan, 2009 | 11:06

Koew , нека НИЕ да минаваме за простаци,а те - за умници! Щото,при всички случаи си го отнасяме...поне да е от интелигенти


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.