Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Картата на черепите- 2
Николай Заяков - 24 Януари 2009
Куклен и Брестник са сред шестте селища с най- замърсен въздух в страната
Николай Заяков
Николай Заяков

Заложниците на пловдивския КЦМ – Куклен и Брестник, са в първата шестица на селищата с най-замърсен въздух и отровени почви, според правителствен документ, разпространен в края на миналата година и визиращ най-нездравословните места за живеене в България.

Тази информация не  изненадва никого извън кръга на обичайните заподозрени, сред които процъфтяващите собственици на КЦМ и радващият се на популярност почетен гражданин на Пловдив инж. Никола Добрев.

18 години след грандиозните протести на населението около КЦМ срещу замърсяването на тяхното местообитание, Добрев и антуражът му открито и нагло се подиграват с  нас, тръбейки наляво и надясно, че производствата им били безвредни и  едва ли не удължават живота ни. През тези почти две десетилетия новоизлюпените соцкапиталисти финансираха много кампании и се измъкваха  винаги сухи от тлеещия протест и неприкритата омраза на обръча от човешки същества около тях.

 Те “усвоиха” много милиони, дадени безвъзмездно предимно от японски програми, но милионите отидоха там, където и всичко, до което тези новоизлюпеници се докосват. Подобно на калифорнийските червеи те преработват в търбусите си всичко, което поемат и го превръщат в почва за самите себе си. Нищо в Куклен и Брестник не се е променило. Някакви платени клакьори може да ви кажат добри думи за отровителите, но те в никакъв случай не са представителна извадка. Пейзажът около КЦМ не се е променил. Някакъв пояс от храсталаци в тъмнозелена окраска седи там за назидание, а подновеното гладко шосе създава илюзията за безпроблемност и безхаберие. Само илюзията, разбира се.

Сега, когато поредното българско правителство призна, че е неспособно да се справи със ситуацията в и около няколко знакови български градове, настъпи часът на истината. Собствениците на смъртоносния ноев ковчег, наречен КЦМ, са длъжни да реагират. Да оборят или да потвърдят констатациите в правителствения документ. Да дадат пресконференция, на която журналистите и легитимни представители на населението в лицето на все още съществуващия Координационен съвет за защита да бъдат запознати с реалните факти, с реалните намерения на Комбината, с реално постигнатото в сферата на опазването на околната среда, с реално изразходените за тази цел парични потоци, както и с реалния резултат от всичко онова, кое-то години наред ни бе внушавано и сега се оказа лъжа. Новите капиталисти да бъдат тъй добри да съобщят досегашните си спонсорски пориви, адресатите на дадените средства и конкретните резултати от тяхното усвояване или присвояване.

И понеже тези редове едва ли ще дадат резултат, както поради мъглата от случки, които се случват на правителството и на парламентаристите, така и поради разминаването с истината, тъй характерно за внезапно разбогателите собственици на Комбината, ние, в качеството ни на вечните страдалци на битите каузи, този път сме решени да стигнем до края. Преди Комбинатът да е стигнал до нашия край.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

бай ешо
27 Jan, 2009 | 19:56

Гусин еvulgar, да не е педал тогива???

vulgar
26 Jan, 2009 | 21:37

бай Пешо,тоя левия за никакъв амбриаж не става...

бай Пешо
25 Jan, 2009 | 20:49

Финтифлюшке "ташо леви", наистина си много ляв - да не си амбриаж??

vulgar
25 Jan, 2009 | 13:25

тия...от левия бряг завзеха България! Да ни е честито! Много са удобни горките - хем им го таковат,хем са щастливи. Поне гладни не ги оставят! Набиват яко...жилавото месце на българина. 4ип ли? 4ипът им отдавна е сменен,т.е.- извратен. Извъртян,превъртян.Въртиопашки. Бойджорджовци,в затвора!!! Ако ще и посмъртно...

ташо леви
25 Jan, 2009 | 10:51

бай пешо, да не би да си се споминал. щото там, откъдето пишеш, не ми изглежда да има разумна форма на живот. чао, пуделче.


vulgar
25 Jan, 2009 | 03:36

време е някой да напише "Записки от отвъдното",че да хване дикиш...щото словото на живите нещо се ориентира директно към кофите...е,може би проветрява нечии уши,колкото за беля.В нашия живот вече трудно се долавя тежестта на думите - все едно,че са някъде из неопределения космос,мандахерцат се горките,губейки всякакъв смисъл. Ни да ги ядеш,ни пиеш...Да. Много боклук! А словесния - Боже опази! А то оттам се започва. С боклука в главите. Другия сам идва.Що не се сети някой да РЕЦИКЛИРА словесния боклук...пък да го трансформира в словесни памперси напр. Идейка.Матриал - колкото щеш. Океан.Мръсен,вонящ...Що памперс,що дамска превръзка...що пара. Пък и ПОЛЗА за обществото!
ПАДУМАЙТЕ! ПОЖАЛоИСТА!ПЛЕАЗЕ! Вместо чака-рака...в памперси да ака. А защо да не съчиним НОВА приказка: "Слово за смет"?! А?

бай Пешо
24 Jan, 2009 | 18:35

Заяк, плюеш Кольо Добрев, щото сигур ти е отказал пари за поредния ти сух напън.
От едно време си мискинин и такъв ще умреш.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.