Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Златно време за измамници и популисти
19 Януари 2009
Дребната криминална хроника и голямата политика- няколко поразителни прилики
Ясен Бояджиев
Ясен Бояджиев

Освен много битови неудобства и големи икономически щети, прекъснатият газов поток предизвика и поток от приказки. Кризата стана удобен фон за разрастване на някои, разпространени и по-рано, измами и популистки кампании.

Дребни престъпници в Бургас измислили нова, съзвучна с момента кавър версия на иначе отдавна известна и минала през безброй превъплащения измама. Група жени обикаляли комплекс "Меден рудник" и събирали пари за отопление на детските градини. Измамничките ходили от адрес на адрес и учтиво молели за парични помощи в името на страдащите и мръзнещи деца, понеже яслите и градините били на зор с топлото заради газовата криза. Общината, щом научи за измамата, съобщи, че е осигурила на детските заведения достатъчно средства и с отоплението им няма никакъв проблем.


По същото време, буквално същия ден, в София парламентарната енергийна комисия обсъждаше не едно, а цели четири проекторешения за отваряне на спрените реактори в АЕЦ „Козлодуй”. Тон на депутатите беше дал седмица по-рано самият президент, който в първия ден на кризата предложи незабавна подготовка за рестартиране на реактори заради спрения газ. Идеята първоначално бе отхвърлена от премиера, но накрая и той не устоя на вълната и се присъедини към нея.

Дребната криминална хроника и голямата политика

Веднага се набиват на очи няколко поразителни прилики между новината от дребната криминална хроника и новината от голямата политика. Основната прилика е, че и в двата случая става дума за измама.

И двете измами са отдавна изтъркани от употреба, но очевидно вършат работа. Плачът за блоковете в Козлодуй се чува с повод и без повод, но задължително - когато трябва да се отклони вниманието от поредния управленски провал или пък, когато наближават избори.

Другата измама е от познатата категория измами с искането на пари за сираци или за спасяване на близък, предизвикал катастрофа. Събиращите пари за отопление разчитат на милозливостта и обичта на хората към децата. Събиращите овации радетели на старите блокове в Козлодуй залагат на позавяхналия страх от режим на тока и на първосигналното усещане за унизена патриотична гордост. Главното, на което разчитат и двете групи, обаче, е неосведомеността и несъобразителността.

Неосведомеността, че в бургаските детски градини е топло, въпреки газовата криза. Неосведомеността - в другия случай, че няма криза с тока, а с газа. Че по време на газовата криза страната изнася повече ток даже и от по-рано, а има и още по-големи резерви за производство на електроенергия. Неосведомеността, че не можем да
заменим парното отопление с електрически печки, не защото нямаме достатъчно ток, а защото нямаме нужните за това трансформатори, разпределителни и жилищни електрически мрежи.

Кой печели и кой губи?

Тоест, и в двата случая, възползвайки се от нашата неосведоменост или несъобразителност, ни агитират (или рекетират) в полза на практически безсмислени неща. При това авторите много добре знаят, че нито събраните от тях в Бургас левчета ще отидат за отопление в детските градини, нито старите блокове в Козлодуй ще заработят пак.

Няма данни, успяли ли са да излъжат някого шарлатаните в Бургас, но може да се предположи, че, и да са успяли, я са изкарали 500-600 лева, я не. Положителният финансов и житейски ефект за оплаквачите и трубадурите на старите блокове в Козлодуй е несъизмеримо по-голям. Той се измерва с евентуални нови депутатски мандати и други постове, със съпътстващите ги екстри, и с милиардите, които се канят да закопаят в АЕЦ Белене.

Познайте кои са губещите.

Коментар на Ясен Бояджиев, Deutsche Welle


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
22 Jan, 2009 | 20:25

вижте КОЙ днес ни убеждава от парламента да не пускаме атомните реактори - рома костов и 4ифута паси...също и любовницата му грън4арова

vulgar
22 Jan, 2009 | 09:55

Чалгев,
Христос е казал: " който не събира с мен,разпилява..."
А че веднаж великодушно сподели да не закачат онези,които не говорят против него,е просто шанс за същите...да се доосъзнаят и да започнат да събират. Той каза също да строим къщичката си върху здрави основи...иначе никакви кърпежи,да не говорим за украси и пр.няма да я спасят когато дойде пороя. На нас НИ ЛИПСВА ОСНОВАТА! А съвременните "слепи" водачи много мразят фундамента,дори го заклеймяват,рушат,забраняват...
По отношение на българската история очевидно НЯМА ясен поглед за изворите на българската народност / и как да има като в новата,комунистическа историография,повече от половината автори са с еврейски имена/.
Да,съвременната младеж съзнателно се "изгражда" с нихилистична нагласа относно родовата памет...Така тя губи един от най-естествените си ориентири...да не говорим за идеали,концепции,национална доктрина и т.н.

Чалгев
20 Jan, 2009 | 22:56

Новото този път идва и откъм Щатите..... защото Обама за пръв път използва мисловната формула на Дънов...."Който не е против мен, значи е с мен,.....защото е важно да се уважават обявените за ОБЩИ ...мисловни категории и ценности!!!

Златното време за измамници и популсти вече..... е в миналото, въпреки че ще мине време докато си отиде тотално!!!

Така както в миналото е и Гусин Буш с Моисеевото: -"Който не е с мен - е против мен!"

Така и кОрумпираните дупедавци и манипултори ще започнат да....СИ ГУБЯТ СИЛАТА И МЯСТОТО!!!

Мутрев
20 Jan, 2009 | 22:44

Има и трети нов момент в стващото у нас, а именно .....факта че "незнаещите си дават вече сметка дето не знаят ПО ВИНА на платените от тях и от манипулаторите ни..... журналисти и коментатори и публицисти, дето само лаят като бити кученца и лъжат

.............................А новия вятър в националното мислене ...е точно обратното на внушението:
-"Той се измерва с евентуални нови депутатски мандати и други постове, със съпътстващите ги екстри, и с милиардите, които се канят да закопаят в АЕЦ Белене."...........

Защото хората не само ще спрат "да ......не гласуват", ами ще започнат и да търсят отговорност от лъжещите пишман .... медини служители -интИликтуалци-лъжци".....и ще потърсят отговорност и за...... ЗАКПАНИТЕ ВЕЧЕ МИЛИАРДИ по унищожаването на печелившето все пак производство на атомна електроенепгия!!!


vulgar
20 Jan, 2009 | 05:46

...златен ВЕК,г-н Бояджиев. А работата отива към ХИЛЯДОЛЕТЕН РАЙХ...Само ни остава да се надяваме,че нещата вървят по Божия план,в който Новия Ерусалим съвсем няма да бъде днешния...а ще доживеем НЕБЕСНИЯ! Защото от този можем да очакваме единствено бомбена "демокрация" / от "културни" бомби /, които само понякога ще уцелват деца /15-20%/. Останалите ще громят дебелите глави на изостаналата сган...бомби-имплантатори на нови 4ипове. България днес живее в своя комунистически ренесанс /вижте филмите по БНТ/ - не "златен",а диамантен,платинен...век за измамници и популисти. Красота! Ура,другари! Нека превърнем земята в малкия остров Болшевик - един голям,един глобален ЗАНДАН!!!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.