Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Отново с акцент върху депозитите приключи последният месец от старата година
15 Януари 2009
Активни промени и при застрахователните компании по време на задължителната "Гражданска отговорност"

Депозитите бяха банковите продукти, които най-динамично се променяха прези декември. Това не е първият месец, в който банките наблягат на това. Обяснимо е на фона на финансовата криза банките основно да „гледат” към източниците на ресурс. Независимо дали в лев или евро банките се нуждаят от всяка свободна единица от него.

По отношение на кредитирането месец декември се оформи като относително спокоен при жилищното и ипотечно кредитиране. Малко на брой банки коригираха своите условия, които за жалост отново основно бяха в посока нагоре. Така кредитите, макар и да не поскъпнаха много, остават скъпи и на нива близки до тези от края на 2005-та година (за кредити в лева) и нови, още по-високи нива за тези в евро. По-динамични се оказаха потребителските кредити през изминалия месец. За всеобщо съжаление и тук промените бяха в посока на оскъпяване на заемите. Половината от банките работещи в страната повишиха основно лихвите си, а някои и/или такси по кредитите.

Активни се оказаха и застрахователните компании. В разгара на кампанията по застраховки „Гражданска отговорност”, редица от тях коригираха предложенията си. Промените бяха сравнително балансирани – някои компании покачваха цените, а други ги намаляваха.

Депозити

Поведението на търговските банки през изминалия месец по отношение на предлаганите от тях срочни депозити не беше неочаквано, тъй като беше запазена тенденцията към увеличаване равнището на лихвените проценти. Това нарастване отново беше съпроводено главно от стартиране на промоционални лихвени условия по вече съществуващи депозити, както и от въвеждане на нови спестовни продукти. Голяма част от промоциите бяха свързани с Коледните и Новогодишните празници, но очакваме тази тенденция на нарастване на лихвите да се запази и през първият месец от новата година. Дали това ще е така, предстой да узнаем.

Доказателство за активността на трезорите в период на финансова криза е фактът, че точно 10 от тях предприеха промени по отношение на лихвените равнища по спестовните си продукти през изминалия месец.

Първата банка, която увеличи лихвите по предлаганите стандартни срочни депозити беше Българо-Американска Кредитна Банка. От 01.12.2008 г. институцията въведе нови лихвени условия, като средното увеличение за срочни депозити в BGN беше с около 2.20 п.п., като за срок от 12 месеца лихвеният процент на годишна база достигна 6.50%. Средното увеличение на доходността по стандартния срочен депозит в EUR беше с около 1.65 п.п., а това в щатска валута беше доста по-умерено – с около 0.25 п.п.

Само ден по-късно Емпорики предприе промени, както по стандартните си срочни депозити, така и по срочния депозит „Актив”. По стандартните срочни депозити в BGN и EUR увеличенията на лихвените проценти бяха почти незабележими, докато тези в USD бяха понижени, макар и минимално. При депозитът „Актив” ситуацията се указа идентична, с изключение на това, че за разлика от стандартния срочен депозит в USD при този продукт се забеляза леко покачване на лихвените равнища в тази валута. Само седмица по-късно след тази корекция трезорът отново промени Лихвения си бюлетин, но този път промените засегнаха единствено лихвените проценти по стандартния срочен депозит в EUR и депозит „Актив” в същата валута. Беше отчетено по-осезаемо нарастване на лихвените проценти при депозитите на банката в посочената валута. Средното нарастване на лихвите по стандартния срочен депозит в EUR беше с около 1.88 п.п., а при срочния „Актив” – средно с около 1.41 п.п.

Отново в началото на изминалия месец банката, която предприе увеличение на лихвените проценти по спестовните си продукти беше Банка Пиреос. Трезорът се оказа особено активен през месеца. Срочните депозити, чиито лихвени условия бяха подобрени се оказаха 5 на брой – „Пиреос Стандарт”, „Пиреос Златен”, „Депозит 10”, „Депозит 30” и „Юбилеен депозит 15”. Увеличенията на годишните лихвени проценти бяха различни в зависимост от срочността на депозита. Така например при депозит „Пиреос Стандарт” най-чувствително нараснаха годишните лихвени проценти за срок от 6 и 12 месеца. Средното увеличение за депозит в BGN се оказа най-значително, в сравнение с останалите валути – средно с 2.31 п.п., като лихвения процент за годишна база за срок от 12 месеца достигна 9.00%. Увеличението на лихвата при този продукт в EUR се оказа по-умерено – средно с около 1.19 п.п., а за спестявания в USD нарастването беше най-слабо – с около 1.11 п.п. Вторият спестовен продукт, при който лихвените проценти бяха увеличени е „Пиреос Златен”. Средното увеличение за спестявания в BGN се оказа точно толкова, колкото и това по срочния „Пиреос Стандарт” в същата валута – с около 2.31 п.п. на годишна база. В EUR средното нарастване на годишните лихвени проценти по този депозит беше с 1.31 п.п., а за спестявания в USD увеличението се оказа отново най-слабо – средно с 1.23 п.п. на годишна база.

Друг спестовен продукт на банката, който заслужава внимание е „Депозит 10”. Депозитът е едногодишен, като е съставен от 12 периода, всеки от които се равнява на 1 месец. Определеният от банката годишен лихвен процент нараства ежемесечно, което отново налага определяне на среден темп на нарастване на лихвените проценти на годишна база. Въпреки различните нива на лихвените проценти при депозит в BGN и този в EUR, средният темп на нарастване се оказа един и същ – точно с 0.78 п.п. Този продукт не се предлага в щатска валута.

Четвъртият срочен депозит, по който трезорът предприе промени на лихвените проценти в посока на увеличение беше „Депозит 30”.  Депозитът е тримесечен като лихвения процент на годишна база за депозит в BGN нарасна точно с 1.95 п.п. (от 6.50 п.п. на 8.45 п.п.), а при депозит в EUR беше отбелязано значително по-скромно увеличение – точно с 0.645 п.п. на годишна база.

Успоредно с тези увеличения на лихвите банката стартира промоция по петнадесет месечните и петнадесет седмичните си депозити, които са част от гамата „Юбилеен депозит 15”. В резултат на тази промоция лихвата на годишна база по 15 седмичния депозит нарасна точно с 2.00 п.п., както при левовия, така и при евровия депозит. При 15 месечния юбилеен депозит нарастването на лихвените проценти при депозит в BGN беше точно с 1.00 п.п. на годишна база, а при депозит в EUR увеличението се оказа два пъти повече от този в BGN – точно с 2.00 п.п. годишно.  Стартиралата промоция по „Юбилеен депозит 15” е валидна за новооткрити депозити до 31.01.2009 г. Успоредно с това трезорът преустанови предлагането на 12 месечните и 6 месечните депозити с екстри.

Към края на изминалия месец беше въведена промоция и по 15 дневните юбилейни депозити. В резултат на това увеличението на годишния лихвен процент за депозит в BGN беше точно с 2.00 п.п. (от 5.15%. на 7.15%) и точно толкова при депозитът в EUR (от 3.15% на 5.15%). Промоционалните лихвени проценти по този краткосрочен депозит бяха валидни в периода от 19.12.2008 г. до 31.12.2008 г.

Особено атрактивно предложение се оказа стартиралата промоция на Юробанк И Еф Джи. През последните няколко месеца сме свидетели на атрактивни лихвени проценти, които банката предоставя по срочните си депозити. Споменатата по-горе промоция е свързана с предлаганите едномесечни депозити в BGN, като лихвеният процент на годишна база нарасна до 10%. Промоцията беше валидна за новооткрити депозити в периода от 01.12.2008 г. – 31.12.2008 г. Дали срокът на това атрактивно предложение ще бъде удължен предстои да разберем.

Особено активна по отношение на срочните си депозити през изминалия месец се оказа УниКредит Булбанк. Трезорът стартира промоция, чрез която бяха увеличени лихвените проценти по следните срочни депозити: Стандартни срочни депозити, „Рокада”, „Девет седмици и половина” и „Растяща лихва”. С това си действие банката реално увеличи предоставяните лихвени проценти по вече стартирала промоционална кампания.

 При небезизвестният авансов депозит „Рокада” в BGN за срок от 6 месеца нарастването на годишния лихвен процент беше с безпрецедентните 3.50 п.п. (от 4.50% на 8.00%), а за срок от 12 месеца в същата валута увеличението се оказа доста по-умерено - с 1.80 п.п. Същият депозит, но в EUR отбеляза нарастване на годишния лихвен процент за срок от 6 месеца с цели 3.00 п.п., като при едногодишния депозит увеличението отново се оказа доста по-скромно – с 1.10 п.п. годишно. Банката предприе увеличение на лихвените равнища и по въведения едва преди месец депозит „Девет седмици и половина”. По този начин за срок от 66 дни трезора предоставя лихва от 7.50% на годишна база за спестявания в BGN и 5.50% годишно за тези в EUR. Друг депозит, при който се коригираха лихвите беше продукта „Растяща лихва”. Депозитът се предлага в трите базови валути, но бяха увеличени лихвите по депозитът в BGN и EUR, като този в USD остана непроменен. Тук промоцията беше изразена в увеличаване на годишния лихвен процент в края на 4-то тримесечие. По този начин за този период лихвата достига до 12% годишно за депозит в BGN и 10% за депозит в EUR. Всичките тези промоционални лихвени условия бяха валидни за новооткрити депозити до 31.01.2009 г.

През месец декември Райфайзенбанк въведе нов спестовен продукт, наречен „3+3”. Той се предлага в BGN и EUR. Интересното при него обаче е, че след изминаване на първоначалния тримесечен срок се предоставя възможност на клиента да поднови депозита за същия срок. Като стимул за извършване на това действие банката предоставя значително по-висок лихвен процент, в сравнение с този, предоставян първоначално.

Така за срок от 3 месеца при депозит в BGN банката предлага годишна лихва от 7%. При подновяване на депозита обаче годишният лихвен процент нараства до 11%. По отношение на депозитът в EUR доходността е по-ниска, като за първоначалния тримесечен срок банката предоставя лихва от 5%. на годишна база. При подновяване на депозита за същия срок обаче лихвения процент нараства до 9%. След изтичане на двете тримесечия, депозитът се подновява автоматично в стандартен тримесечен депозит, което практически означава, че този продукт може да бъде подновяван веднъж при посочените по-високи лихвени проценти.

В края на изминалия месец банката излезе с официално съобщение, че удължава срока на промоцията по стандартните си срочни депозити. Припомняме, че преди това промоцията беше валидна за новооткрити депозити до 31.12.2008 г. Срокът беше удължен с един месец, като всички, които не са се възползвали от нея могат да направят това до 31.01.2009 г. Лихвените проценти останаха непроменени и важат за първия срок на депозита. Успоредно с това банката стартира предлагането на нов стандартен двумесечен стандартен срочен депозит в BGN и EUR. Годишният лихвен процент по него е 6% за депозити в BGN и 5% в EUR за същия срок. Тези лихвени равнища са част от стартиралата промоция по стандартните срочни депозити на банката.

На 08.12.2008 г. Банка ДСК стартира промоционална кампания по новооткрити тримесечни срочни депозити в BGN и EUR. Промоцията се изразява в предоставяне на лихвена надбавка в размер на 3.75 п.п. годишно за депозити в BGN и 3.00 п.п. за EUR над утвърдените лихвени нива. Промоцията се отнася за първия тримесечен срок на депозита, като предложението е валидно за новооткрити депозити до 28.02.2009 г.

Поредната банкова институция, която подобри през изминалия месец лихвените условия по спестовните си продукти беше МКБ Юнионбанк. Трезорът увеличи лихвените проценти по стандартните си срочни депозити, като средното нарастване по периоди за депозит в BGN беше с около 1.46 п.п. на годишна база. След увеличението за срок от 18 месеца в същата валута банката предоставя годишна доходност от 7.50%. Увеличението на лихвеният процент при стандартния срочен депозит в EUR се оказа малко по-голямо или средно по периоди с около 1,48п.п. годишно. Лихвените проценти по стандартните срочни депозити в CHF и GBP останаха непроменени. Също така банката стартира нов депозит, наречен „Тримесечен сладък депозит”. За срок от 3 месеца лихвата на годишна база при депозит в BGN е 7.60 п.п., а при този в EUR тя е 5.60% годишно. Минималната сума за откриване на депозита е 1000 BGN/EUR.

Друга банка, която въведе промоция по едномесечните, тримесечните, шестмесечните и годишните си стандартните срочни депозити през месец декември беше Алфа Банк. Чрез новите си лихвени условия трезорът предоставя годишна лихва по едномесечните си стандартни срочни депозити в BGN в размер на 10%, като увеличението на лихвата в тази валута и срок се оказа най-осезаемо – с цели 6 п.п.. Средното нарастване на лихвеният процент на годишна база по периоди при стандартния срочен депозит в BGN беше с около 4.53 п.п. годишно.

Естествено увеличението при стандартните срочни депозити в EUR се оказа по-умерено, но въпреки това и тук беше отбелязано значително нарастване на годишната лихва – средно по периоди с 3.06 п.п. годишно. Тези промоционални лихвени нива бяха валидни за депозити, открити до 31.12.2008 г. Успоредно с тези промени трезорът увеличи и лихвените нива по авансовия си депозит „Alpha Аванс” в BGN и EUR. Само месец след увеличението на лихвените проценти по този срочен депозит, банката отново предприе увеличение. Депозитът може да бъде сключван за срок от 6 или 12 месеца, като банката увеличи годишната лихва на депозитът в BGN точно с 0.75 п.п. Постигнатото увеличение се оказа еднакво, както за шестмесечния, така и за едногодишния авансов депозит. В EUR за срок от 6 и 12 месеца нарастването на лихвения процент беше точно 0,50 п.п. годишно.

На 15.12.2008 г. СИБанк прибави към гамата си от спестовни продукти Новогодишен срочен депозит. Той ще се предлага само в периода от 15.12.2008 г. до 16.01.2009 г., като може да бъде сключван за срок от 1, 3, 6 и 12 месеца. За срок от 1 година банката предоставя годишна лихва от 8.80% по депозит в BGN. За същият срок, но в EUR лихвения процент достига 6.80% на годишна база, а за Новогодишен срочен депозит в USD съответно 4.50%. Минималната сума за откриване на депозита е 500 BGN или 250 EUR/ USD.

Потребителски кредити

Банка ДСК – Лихвеният процент по потребителски кредит без поръчители, с превод на работна заплата и изпълнение на допълнителни условия, програма ДСК партньори 2 в евро бе завишен от 11.45% на 12.95% – увеличение с 1.5 п.п., а в лева от 12.95% на 14.45% - увеличение с 1.5 п.п.

Лихвата по потребителски кредит с поръчители, с превод на работна заплата и изпълнение на допълнителни условия, програма ДСК партньори 2 в евро бе променена от 11.45% на 11.95% – увеличение с 0.5 п.п., а в лева от 12.95% на 13.45% - увеличение с 0.5 п.п.

Преустановява се предлагането на потребителски кредит с поръчители без превод на работна заплата и изпълнение на допълнителни условия, програма ДСК партньори 1, който се замества от Потребителски кредит с поръчители с превод на работна заплата и изпълнение на допълнителни условия, програма ДСК партньори 1, като лихвените проценти за кредитите в лева и евро съответно са 13.95% и 12.45%.

Променя се и лихвения процент по Стоков кредит от 19% на 20.50% - увеличение от 1.5 п.п.

Таксата за разглеждане на документи се намалява от 40 лв. на 20 лв. за кредити в лева и от 20 EUR на 10 EUR за кредити в евро.

Емпорики банк - Лихвените проценти по потребителски кредити на Емпорики бяха увеличени два пъти с общо  0.2 п.п.,  като новите равнища за кредитите с поръчители и без поръчители бяха променени съответно от 13.72% на 13.92% и  от 14.72%  на 14.92%. Таксата за разглеждане на документи също бе увеличена от 20 лв. на 40 лв.

Общинска банка - Лихвените проценти при Общинска банка също бяха увеличени с 0.05 п.п. в съответствие с новия ОЛП на БНБ. Лихвата по потребителски кредит с поръчител при вноска на каса се променя от 13.22% на 13.27%, а лихвата по потребителски кредит с поръчител при превод на работна заплата или месечна погасителна вноска се променя от 12.22% на 12.27%.


Юробанк И Еф Джи България (Пощенска банка) - Отпада таксата за предсрочно погасяване до 31.01.2009 г.

Алианц Банк България - Лихвеният процент по потребителския кредит без поръчители за целеви клиенти в лева бе увеличен с 0.5 п.п. съответно от 12.60% на 13.10%, а този в  евро бе  увеличен от 11.6% на 11.9%. Лихвеният процент по потребителския кредит за държавни служители бе увеличен с 2.6 п.п. от 8.5% на 11.1%, а този в евро от 8.5% на 9.9% - увеличение с 1.4 п.п.

Лихвеният процент по потребителския кредит за държавни служители с превод на работна заплата  в лева беше увеличен от 7.5% на 10.6%  - увеличение с 3.1 п.п., а този в евро бе  увеличен от 7.5% на 9.4% - увеличение с 1.9 п.п.

Промяната по потребителски кредит с поръчители  в лева бе в посока увеличение от 12.6% на 13.10% - завишение от 0.5 п .п., а на този в евро от 11.6% на 11.9% - увеличение с 0.3 п.п. Банката въведе и такса за разглеждане на документи в размер на 25 лв.

СИБанк. Промени имаше и тук, и те засегнаха голяма част от потребителските кредити на банката. Лихвеният процент по кредит Скоростен бе увеличен с 1 п.п. от 16% на 17%. Лихвеният процент по потребителския кредит с поръчител бе променен от 13.5% на 14.25% - увеличение с 0.75 п.п., а този в  евро -  от 11.7% на 13.25% - увеличение от 1.55 п.п. Лихвеният процент по потребителския кредит с поръчител и превод на работна заплата в лева бе променен от 13.00% на 13.50% - увеличение с 0.5 п.п., а този в  евро -  от 11.7% на 13.25% - увеличение от 1.55 п.п. Лихвеният процент по потребителския кредит с превод на работна заплата в евро бе променен от 10.7% на 12.75% - увеличение с 2.05 п.п.

Въвеждат се два нови кредита: потребителски кредит с поръчител и превод на работна заплата в евро и потребителски кредит с поръчител в евро.

Таксата за управление също бе увеличена от 2% на 2.5%, а тази за разглеждане на документи – от 20 лв. на 30 лв.
Alpha Bank  - Лихвата по потребителския кредит в евро бе променен от 9.5% на 13.35%, а този в лева – от 12% на 16.72% - увеличение от 4.72 п.п.

Въведена бе  такса за разглеждане на документи от 20 лв. за кредита в лева, като таксата за кредита в евро бе намалена от 24 лв. на 20 лв.

Банката спря предлагането на няколко кредита, а именно: потребителски кредит със залог на депозит, потребителски кредит с ипотека и кредит Alpha All in One за съществуващи и нови клиенти.

Прокредит банк - Максималният срок на кредита бе намален от 84 месеца на 24 месеца, отпада таксата от 40 лв. за разглеждане на документи, а еднократната такса за управление/ усвояване се увеличава от 2% на 2.5%.

ПИБ - Лихвата по кредит за текущи нужди в лева се увеличи  от 12.5% на 15.84% - 3.34 п.п., а тази по  кредит за текущи нужди с превод на работна заплата в лева се увеличи  от 12.5% на 13.84% - 1.34 п.п. Равнището на лихвата по кредит професионалист също бе увеличена от 11.5% на 12.84% - 1.34 п.п.

Райфайзен банк България – Лихвеният процент по всички кредити бе повишен с 0.5 п.п.

Максиманата сума на потребителския кредит без поръчители без превод на работна заплата се намалява от 30 000лв. на 10 000 лв. за клиенти с осигурителен доход по-малък от 1400 лв. и от 30 000 лв. на 15 000 лв. за клиенти с осигурителен доход равен и  по-голям от 1400 лв.

Банката възобнови възможността за ползване на пакет „Разплащателна сметка+” към потребителските кредити, при което лихвеният процент се намалява с 0.1 п.п.

Жилищни и ипотечни кредити

По отношение на жилищните и ипотечни кредити декември премина под знака на относително спокойствие. Макар и малко на брой банки да променяха основно лихви, те отново бяха в посока нагоре. За жалост все още няма банка, която да е предприела понижаване на лихвите, покачванията на някои лихви са по-скоро спорадични, защото са при някои банки, а не масово. Това все пак дава основание да се счита, че вероятно ръста на лихвите вече е овладян. Макар и малко, промени в условията на ипотечните кредити имаше и те са:

През последния месец от старата година СИБанк предприе последното за годината увеличение на лихви. Така кредитите в евро без доказване на доход поскъпнаха с 2.50 процентни пункта, а тези в лева с 2 п.п. По-малко поскъпнаха заемите с доказан доход. В лева завишението е с 0.50 п.п., а в евро – с 1 п.п. Наред с тези промени, банката намали леко застраховка „Имот” (от 0.15% на 0.12%). Промените, обаче, не приключиха с това. Променен бе и максималният процент на финансиране по кредитите. За кредитите с доказан доход той вече е 70% от стойността на имота, а за тези без доказан доход – 60%

Следващата от банките с промени е Alpha Bank. И тук бяха отчетени корекции в лихвите по кредити. Така например, кредитите с промоционална лихва за първата година са с 1.60 п.п. по-висока лихва за промоционалния перид. Лихвите за останалия срок след промоцията вече се образуват на база 3м EURIBOR + 5% надбавка, а не както беше до скоро – 12м EURIBOR + 2% надбавка. Кредитите за ремонт също не останаха незасегнати. Те също бяха оскъпени и лихвите вече са: за кредити лева  - 3М SOFIBOR + 7.00 % надбавка, за кредити в ЕВРО -  3M EURIBOR + 6,00 % надбавка. Лихвите бяха само част от промените. Годишната такса за управление също беше леко завишена. От 0.50% годишно, тя вече е 0.60%.

През изминалия месец Алианц Банк България също предприе корекция по своите кредитни продукти. Промените не бяха в посока промяна на лихви. Единствено таксата за разглеждане на документи вече е 50 лв. Беше, също така,  коригиран процента на финансиране на покупката на имот, но само при един конкретен продукт на банката. Това е „Ипотечен пакет”, при който изискването вече е заемателят да разполага предварително с половината сума.

В средата на декември в сила влязоха новите условия на Емпорики банк. Те са:
o програма с плаваща лихва за целия период: 3m EURIBOR + 4.50%
o програма с фиксирана лихва за първата година:
 за първата година: 4.50%
 за останалия период: 3m EURIBOR + 5%
o такса кандидатстване: EUR 40

Поредната банка с променени лихви беше Рафайзенбанк. Този път завишенията бяха в размер на 0.70 п.п. при кредитите в лева и с 1.20 п.п. за тези в евро.

Общинска банка и ПроКредит банк също продължиха да следват тенденцията на пазара. Първата банка покачи лихвите си в съответствие с новата стойност на ОЛП на БНБ, а втората следваше ежедневните корекции на SOFIBOR, LIBOR (USD) и EURIBOR.

Промени по застраховка „Гражданска отговорност”

В разгара на кампанията по задължителна застраховка „Гражданска отговорност” застрахователните компании и този път не изневериха на традицията за чести промени, свързани с цената на застраховката. Активността на компаниите по предлаганите от тях тарифи по задължителната застраховка беше очаквана. Това, което заслужава обаче особено внимание е фактът, че все повече на брой застрахователни компании взимат все повече фактори при определяне цената на з-ката. Считаме, че това поведение е в резултат на огромните загуби, които бяха реализирани в портфейлите на застрахователните компании по задължителната застраховка. С най-голяма значимост се открояват следните променливи, които могат да увеличат или намалят цената на полицата : месторегистрация на МПС по талон; вина за виновно причинени щети от водача, в резултат на ПТП през предходната година; брой ПТП през изминалата година; възраст на водача на автомобила; разширение на покритието за чужбина; разсрочване плащането на премията и др.

Още в началото на месеца ЗПАД „Армеец” излезе с решение, че от 05.12.2008 г. ще влезе в сила нова Тарифа, определяща цената на застраховка ГО. Тази Тарифа обаче така и не се реализира, тъй като ден по-рано беше взето решение новата Тарифа да бъде отменена за неопределен срок. По този начин бяха запазени съществуващите цени. В края на месеца компанията въведе нова Тарифа по задължителната застраховка, която всъщност се оказа с малко по-ниски цени, отколкото тези по първоначално определената Тарифа. Компанията запази методиката си за определяна цената на застраховката, като най-важни променливи се открояват наличие на ПТП през предходната година, месторегистрация на МПС-то (София, Пловдив, Варна и Бургас се оказа с най-висока цена на полицата), еднократно или разсрочено плащане на премията по застраховката, както и това дали тя ще бъде валидна за чужбина или ще се ползва предимно на територията на Р България.

Друга застрахователна компания, която завиши чувствително цената на задължителната застраховка през изминалия месец беше „Дженерали”. Чрез новата Тарифа се въведе значително по-сложно и индивидуално определяне цената на застраховката. Бяха обособени три региона на месторегистрация на МПС-то, всеки с различна степен на риск от концентрация на ПТП. В Регион 1 влиза гр. София, където цената на застраховката е най-висока. В регион 2 са включени градовете Варна, Бургас и Пловдив, а в Регион 3 всички останали градове. Успоредно с това бяха въведени завишения на премията за брой ПТП през предходната година, като за над 3 ПТП премията на застраховката се завишава със 150%.

„ХДИ” също повишиха цената на задължителната застраховка, макар това повишение да беше незначително. Застрахователната компания запази челните си позиции по отношение цената на застраховката, тъй като чрез предприетото увеличение се отбеляза нарастване от около 5-6 лв. при сключване на застраховка при еднократно заплащане на премията.

„Булстрад” отбеляза съвсем леко понижение на цените на задължителната застраховка, което се дължи на премахване на административната такса от 1,47 лв., която се заплаща от клиента при сключване на застраховката.

ЗПАД „ДЗИ – Общо застраховане” също предприе корекции в Тарифата по застраховка „Гражданска отговорност”. Този пък корекциите в цената беше в посока на намаляване цената на застраховката. Това намаление стана реалност чрез увеличаване размера на предоставяната отстъпка, както при еднократно, така и при разсрочено плащане на премията. По този начин според новата Тарифа за лек автомобил над 1300 куб. до 1600 куб., при месторегистрация на автомобила София, Благоевград, Бургас, Варна или Пловдив и при предимно управление на територията на Р България, цената на застраховката възлиза на 130.00 лв. при еднократно заплащане на премията (без стикер и вноска за ГФ), а при разсрочване на дължимото плащане тя е точно с 10 лв. по-скъпа или 140.00 лв. (без стикер и вноска за ГФ). Накратко казано отстъпката от Базовата годишна премия по застраховката при еднократно плащане на премията става 35% (от 30%), а тази, която компанията предоставя при разсрочване на дължимото плащане вече е 30% (от 25%).

В разгара на кампанията по застраховка „Гражданска отговорност” ЗД „Евроинс” излезе с уведомление, че в периода от 16.12.2008 г. до 15.01.2009 г. независимо от избрания начин на плащане (еднократно или разсрочено), се прилага Тарифата за еднократно плащане на дължимата премия. Практически чрез това решение цената на застраховката се понижи, но по отношение единствено на цената, прилагана при разсрочване на плащането. Методиката за определяне цената на застраховката беше запазена.

И накрая, но не на последно място застрахователната компания, което промени Тарифата по задължителната застраховка беше „Лев Инс”. Компанията въведе Коледна тарифа по застраховката, чрез която цената на застраховката беше понижена. За съжаление обаче тази Тарифа беше валидна единствено за срок от 3 дни, след което бяха върнати съществуващите преди това тарифни условия по застраховката.

Екип на МОИТЕ ПАРИ
www.moitepari.bg


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
18 Jan, 2009 | 12:37

Non, НЯМА да станем финансисти всички...нито лекари или каквито и да било тесни специалисти. Подобни статии са за специализирани издания. Всеки,доколкото има подготовка и талант, умее нещо по-добре от другите...и така в обществото разменяме умения. Иначе нищо против поднесената информация...липсва ми само ПРЕВОДА на популярен език и евентуалните поуки за хората с най-различни професии,далечни на играта на пари

nonvulgar
16 Jan, 2009 | 12:42

А защо намират у теб? Ти ли си съвестта на народа? :) Щом са го публикували, вероятно има защо. Като не ти харесва, не го чети и не прави общи заключения от името на всички форумци. Аз съм един от тях, така че не ме обиждай, моля.
Сполай ти!

vulgar
15 Jan, 2009 | 10:40

тези статии обикновено не намират отзвук у форумците...ето това е разликата между обикновените българи,облъскани,ошашавени,притеснени и...лешоядите,които осребряват всяко тяхно страдание,дори смърт...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.