Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Навремето великите гении са умирали от глад
30 Декември 2008
Най-добрият бизнес в България днес е политиката, политическите партии и техни приближени

Днес като че ли гении вече няма, но велики тъпунгери започнаха да умират от преяждане. Например колко трябва да си тъп, за да поръчаш държавни пътища на брат си, да си присвоиш общински парцел с фалшив кметски подпис или просто да си купиш апартамент в центъра на София за около 500 пъти под пазарната му стойност.

Трябва да си изключително тъп. Още по-тъпи обаче сме ние, уважаеми зрители. Безучастни зрители на българското обществено порно. Безучастни, защото нямаме възможността дори да изпратим SMS на цена – годишни данъци на номер 160 с текст: „Уволни Емилия Масларова” например. Все още има географски места, където те лишават от крайник, ако посегнеш на чужда собственост. Майко мила, представете си в такава ситуация субектът Валя Топлото. От горкия човечец щеше да остане просто един член, кротко плуващ в голямото си джакузи.

Дотук с веселбата. В случая проблемът е дълбоко социален. Ако периодът на демократизация на обществения живот при различни нации е различно дълъг, зависещ главно от икономически и геополитически процеси, то този период в България би бил от най-дългите. Цели 18 години тук беше изграждана стратификационна пирамида, чиито тънки и неустойчиви стени разпределяха статусите по икономически показатели, но все още пропускат разместването на цели пластове.

Според редица анализатори демократизацията на едно общество неминуемо е провокирана от включването на повече по-дребни играчи в реалната власт, които осъзнават възможностите за финансови престъпления чрез приватизационни процеси, децентрализиране на изпълнителна, законодателна и съдебна власт и икономическо приоритизиране на държавните функции. Изключително удобен пример сред всички комунистически режими ми е Руската Федерация, в която е изразен най-ясно тънкия връх на олигархията и дебелия слой на крайно бедните.

Всъщност олигархията в едно общество се захранва именно с парите на представителите на най-ниските социални нива, тъй като най-мащабните корупционни схеми винаги удрят по държавния бюджет. А държавният бюджет е единственият финансов инструмент, който субсидира различните видове малцинствени форми, изритани от икономиката.

Същата структура на класово разделение е архитектурата на съвременните български реалности. От 1989-а година насам в България се наблюдава натуралния за региона психологически стремеж към бързо, лесно и дългосрочно забогатяване. Най-добрият бизнес в България оттогава насам е политиката, политическите партии и техни приближени. Именно заради този факт най-важният признак за стабилността на икономиката на едно демократично общество, а именно създаването на устойчива средна класа, се забави толкова много.

Милан Коев, Business Network Group


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

andrej raj4ew
11 Jan, 2009 | 05:20

българи няма

хапльо
06 Jan, 2009 | 10:48

...то поне да имаше достатъчно за хапване,а то...кучешка ни работа,при лош господар-свидлив 4ифут. Ами вижте кои са ни баш първенците. Ако имаше издигнати,известни хора с еврейски имена,постигнали слава заради ум и талант - с мед да ги нахраним. Но те просто навсякъде са изтипосани административно на водещи позиции - това си е заговор. Българите сме все повече фигуранти-пешки...върху заробената ни родина. Пълен КРАХ!!!

Пострадал от демокрацията
03 Jan, 2009 | 15:31

Ама сега ли открихте азбучната истина, че за голтака най-добрия начин за опаричване е политиката! Комунистите го практикуват някъде около Април 1956-та. БКП, а след нея СДС, ДПС и всички останали производни политобразования (умишлено не ги наричам политически партии) са производни на Партията Майка- Тя не допусна кадрите да останат без препитание. Политиката е най-добрата ясла. Само трябваше да се преразпределят капиталите. В тая система няма самораслеци-има място само за цветята от градинката на АОНСУ. Даже и клепането с доносничество е с цел да не се допуснат случайни хора. БКП знаеше прогнозата и създаде сценария още през 1982 година докато хаплювците вееха байраците. Вярвате ли че всичко е "спонтанно" през 1989-та? Спонтанно беше само едно -отиването на първия демократичен митинг. Но там на трибуната вече чакаха новите актьори... Българино, признай си: Ти си само аутсайдер. ТИ СИ ХАПЛЬО!!!

vulgar
03 Jan, 2009 | 13:45

муспи,напълно споделям възгледа ти за 4ифутите и травмата,която нанесоха на България...дори не толкова в материален аспект,колкото в морален - осраха ни отвсякъде. Първото нещо е ДА ОСЪЗНАЕМ ТОВА! И тогава да направим кой каквото може,с Божия помощ,да ги прогоним от милата ни татковина

vulgar
03 Jan, 2009 | 13:11

има знакови думи,с които ви омайват...аз обърнах внимание на една от тях-"МЕЧТА"! Тази дума замества по уж невинен начин ВЯРА,НАДЕЖДА,ЛЮБОВ! Тези "невинни" подмени са успешен дяволски трик,че уж и той е за доброто...дреме му всъщност на сакатия. Какво направи на връх Нова година? Изтрепа масово невинни хора! Ми да си ме4тае той-дъртия педал.

vulgar
03 Jan, 2009 | 12:44

какво са виновни медиите в случая...като палестинските семейства получиха бомби за Нова година? Тия безсрамници така направиха нещата,че дори като ги упрекнеш за убийствата им,да те обвинят в антисемитизъм...безпрецедентна наглост 4ифутистка

vulgar
03 Jan, 2009 | 11:38

само не разбрах какво общо имат гениите с умирането ни от глад...те 4ифутските свини ако ще цял народ от гении биха оглозгали в ненаситната си лакомия

муспи
02 Jan, 2009 | 18:31

Българи, обърнете внимание, нито дума за етническия състав на богатите, на правителството, на чуждестранните бандити, защипали толкоз български пари с еврийските си гъзове, че положението ни щеше да бъде същото и без участието на родните мутри. *****. Когато ориенталската секира замахва над главата, човекът е длъжен, ако не може да се съпротиви, то поне да се премести. Евреите са страхливи и като видят че на това място е опасно, ще почнат да го избягват. Цялата история свидетелства за това. Да вземем само противопоставянето на Финландия срещу Съветския Съюз, - ако бяхме ние на тяхно място: е, какво може да се направи срещу такава огромна армия, това е краят! Оялият се, а врагът е точно тоя, трепери за месото си. Ние го превъзхождаме, ако ще и само с това, че виждаме освен месо и справедливост. *****

СИД
02 Jan, 2009 | 17:24

Не знам какво е това "стратификационна пирамида", но си мислех, че знам какво е "тъп". Най-близкият синоним, когато определението е за човек, ми се струва "безмозъчен". Но хората, за които говори Коев, никак не са безмозъчни. Те просто нямат морал, а законите ни или са беззъби, или няма кой да ги приложи.

бай Пешо
31 Dec, 2008 | 14:48

Гусин Коев, има ли НЕВЕЛИКИ гении??
ЧНГ2009!!!

Чалгев
30 Dec, 2008 | 15:52

Господа и дами, аз живея ъв Франция!

В дните по коледа и Нова година, медиите тук изготвят тонове писания, статистики, класации за ДОБРИТЕ И ПОХВАЛНИТЕ НЕЩА случили се през изминалата година във Франция!

(разбира се че остава място и за тъжни новини като 700 милиарда вътрешен дълг трупащ се от години върху преразходите по Националния бюджет ..... най вече заради социалната политика, здравеопазването и грежата да бездомниците)

Казва се още дето всеки ден има поне по един умрял от студ и глад бездомник, но и за отворените спортни салони и църкви за приют на гладуващите и мръзнещи бездомници!!!

Естествено... в Булгаристан НЯМА БЕЗДОМНИ, ГЛАДНИ И БОЛНИ... няма и криза, .....( Мазногъзомала Масларова и Емел ...Хептен.... не ги е грижа за нищо освен за дебелите им задници и заплатки)

А излишъците от "цветущия" национален бюджет се раздават на .... на кого ли???

БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!!!!.....от уж собствените и..... кукувици-лешояди-"народни избранници"

Мутрев
30 Dec, 2008 | 15:36

"Трябва да си изключително тъп. Още по-тъпи обаче сме ние, уважаеми зрители. Безучастни зрители на българското обществено порно."

А това ПОРНО, господа и дами е анимирано от сайтове като този и от медиите ни като цяло!

Щото ако собствениците на медии като тази, ако се уважаваха поне малко..... ако не бяха заслепени от единствения си критерии и морална стойност-ПАРИТЕ, ..... щяха поне по Коледа и Нова година да напишат нещо положително.... да възхвалят някоя от многото всъщност ПОЛОЖИТЕЛНИ ИНИЦИАТИВИ И ДЕНОСТИ в родината ни!!!

Ще рече човек че днешните журналисти и медии са станали..... ЛЕШОЯДНИ групировки за зловещи психо-човекоядни експерименти!!!

Честита Коледа и идващата Нова 2009 година на честните и свестни хора в родината ни!!!
Не забравяйте, хора, че Доброто ще спечели ..... само ако се борим за него!!!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.