Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Разпад
Георги Папакочев - 19 Декември 2008
Два идентични случая в две съседни европейски държави с две диаметрално противоположни реакции
Георги Папакочев
Георги Папакочев

В два последователни дни двете балкански съседки – България и Гърция, загубиха двама свои млади мъже. Озверели пияни типове, изгонени от дискотека в превърналия се в увеселителен бардак „Студентски град” в София, сритаха с кубинките си в главата до смърт младо момче от Сливен, дошло да учи медицина в столицата. Начинът на безпричинното убийство напомня твърде много на „практиките” на скинхедс и други фашизоидни типове, нароили се в изобилие през последните години в големите български градове. Въоръжени с вериги, палки и неизменните бутилки алкохол, те често тероризират и без това угрижените от тежкото си битие граждани със своята нео-нацистка бруталност

Отзвукът от убийството беше силно приглушен от 8-декемврийските студентски празненства, както и от традиционната държавна пропаганда, която се задоволи да съобщи единствено, че петимата нападатели са заловени, а след разпит в ареста е останал само един от тях.

В Гърция полицията застреля, къде по невнимание, къде съзнателно, 15-годишен младеж, в резултат на което страната буквално пламна от светкавичните протести на студентите и гражданското общество. След стотиците запалени автомобили и магазини в големите градове и острите сблъсъци на протестиращите с полицията, кабинета на премиера Караманлис  е пред оставка, обсъжда се и въвеждането на извънредно положение. Два идентични случая в две съседни европейски държави с две диаметрално противоположни реакции на т.нар. ”гражданско общество”. Докато привикналото със своята хронична криминална престъпност българско гражданство предпочете да псува пред телевизорите на топло в къщи с ракийка и салатка беззаконието и липсата на елементарна сигурност в страната, гърците, и най-вече техните млади хора, реагираха масово, остро и безкомпромисно,

 Докато българската опозиция както винаги фиксирано се занимаваше със своите вечни вътрешни дивотии, гръцките профсъюзни централи организираха стачки, а тамошната опозиция обяви готовност за безпроблемно поемане на властта.

И още нещо твърде показателно за засилващия се разпад, който преживява българската държавност и обществен морал – стана ясно, че за първи път в новата българска история се готви да стачкува полицията, която не е доволна от ниското заплащане и условията на труд. Същата тази полиция, която можеше да спаси живота на 20-годишния студент по фармация, като предотврати буйствата на пияните престъпници. Можеше. Но не го направи. Както вероятно няма да посмее и да стачкува, защото и тя е част от протичащия разпад.

DW


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
30 Dec, 2008 | 05:21

слушал съм за златни ръце,златна уста,за чисто злато...чудя се тоя златистия да не би лайната му да са златни

vulgar
29 Dec, 2008 | 15:05

абе Чалгев,бе ти си направо наакан от страхбе,чоджум! Ха напсувай Райчев публично...ама не можеш защото си те знаят кой си - подставена брантия

Златистия
29 Dec, 2008 | 12:47

Анализа и паралела между двата случая не се връзват.Фактите се отнасят за различни хора с различен манталитет и различна ценностна система.Господин Папакочев, Вие сте грамотен журналист моля Ви поучете се от практиката на СNN и други подобни институции и не ни баламосвайте с подобни статийки.То на всички е ясно ,че има разпад на държавността в Р.България(недейте да откривате тепърва топлата вода).По добре дайте предложения как да се стопира този процес.Посочете варианти за излизане от моралната криза в която е паднало българското общество.Интелигенцията трябва да заеме подобаващото се място при революционните промени които трябва да се извършат в нашето общество и в нашите мозъци!

Mутрев
26 Dec, 2008 | 13:53

Иначе..... кой ще даде под съд господина дето ви бил казал че..."Нямало българи".... та това си е открито антидържавна провокация, защото докато съществува поне държава наречена България.... нейните граждани са БЪЛГАРИ!

( я иди кажи на някой португалец-трето поколение и роден във Франция.... или на някой арабин роден в Париж.....Че не са ...ФРАНЦУЗИ!!..... ...нашите цигани, или "екскурзианти"с български паспорти......пък и друго-етносни съграждани са си Българи ..т.е. Български граждани!!!)

Но това за което ти говоряя май е..... прекалено сложно за празноглави песимисти-мърморковци от племето....."най-любим да мразим"???




Чалгев
26 Dec, 2008 | 13:44

"Преченето" на подобни ......"песимистични мърморковци" е най-гадното препятствие за събуждане на съзнанието на един народ!

И да разберат най-после,че ако сам себе си не уважава човек..... никой не го уважава. А "да уважаваш себе си" означава..... ДА РЕАГИРАШ РЕАЛНО когато те третират като добитък !!!

И да не чакаш....."Някой да те....оправи" Щото това оправяне.... е по-скоро.... опъване......

vulgar
24 Dec, 2008 | 12:36

някои видиотени бръмчила така и не разбраха,че "българи няма"го казвам не аз, а Андрей Райчев по национална телевизия,в най-гледано време,капиш?! Ама на него ще му бръмнеш на дядова. А за доматите - на гърците дават пари от евреопейския съюз за пластмасови шикалки,които и за рибите в морето не стават,докато у нас сринаха земеделието...лично аз съм товарил тирове с доматено пюре за Близкия изток навремето... И само това ли! А че аз съм пречел на земеделците иди го кажи на онези с тракторите пред найнародното събрание...да насочат по-правилно рогата!

Мутрев
22 Dec, 2008 | 18:50

Ей такиа като нашия приятел Вулгарчо ни пречат кай-вече и да се събудим, и да се размърдаме!


Щото .... гърците ... ни били дали пари за Българите ??? Що някой трябва да ти дава нещо бре, умньо? Като не си кадърен да си "остойностиш" и хубавите домати, и всичко дето все още е хубаво и произведено от Българската земя и хора?

И стига си дрънкал че....."нямало било Българи" ..... да не те закачи някой българин..........на "кожения си рог"

Аман от хленчовци и мрънкала

vulgar
22 Dec, 2008 | 12:10

не ми давайте гърците за пример...тия отколешни *****,на които плащат да изхвърлят доматите си в морето,щото за нищо не стават,а в същото време не дават пукнат ле за България,прочута и призната с Шопската си салата...пак по нас удрят! Бъдете сигурни!!!

vulgar
22 Dec, 2008 | 09:07

я да сметна: 66000 по 1000лв. - 66млн. лъва месечно...по 12 - абе кажи го ЕДИН МИЛИАРД годишно за полицията / за заплати само /. Още толкова за туй-онуй - ДВА МИЛИАРДА. Един милиард за иуропата,плюс два още за администрацията...Тези пари от Евр.съюз,дето няма да видим,не стигат за нищо,бе...я си влачете и не роптайте за някакви си 22 жалки млн.

ТТ
20 Dec, 2008 | 16:46

Българио мила,робска душица с наведена главица! Българино,вдигни глава-Ти можеш !!!

vulgar
20 Dec, 2008 | 09:54

то наистина ни побъркват с лошотия...не че я няма,но убеден съм има повече добро,за което никой не пише,не говори.То,ДОБРОТО,се пробутва в рубриката"любопитно". А най-зловредно е,че не се прочитат ПРИЧИНИТЕ поради които се случват лошите неща...защото ако сме наясно с тях - по лесно бихме могли да ги отстраним

niko2008
20 Dec, 2008 | 09:00

И сега какво? Да се изтрепаме, че полицията не е била на място. Това са доста различни случаи, в Гърция - полицай, в България - скинхедс. В Америка всеки ден убиват някого брутално и по-погрешка, бунтове няма. Стига с тая политика че взе да смърди. Пък за ракийката какво си разправяме.....айде наздраве...и не се прави, че не пиеш.

vulgar
20 Dec, 2008 | 07:09

уморително е да се оцелява духовно у нас - кодиранта манипулация /впрочем доста умела и явно дирижирана...просто някой дава тон и всички медии - едно и също/ изисква изключителна съсредоточеност за да не те изпързалят. Това се казва ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ сред угрижения в делника простосмъртен. Сега на ход е "СВЕТОВНАТА КРИЗА"! Оцелелия вулгар изведнаж светва,че щом е оцелял някак си - значи не е чак толкоз зле работата...при него. Вече трябва само тухла да го фрасне по главата,че да се осафиряса от измамната илюзия на оцеляването си. Така ни превръщат в ходещи мъртъвци,доволни от собствената си "жива "мизерия. Хитро!

муспи
20 Dec, 2008 | 03:11

Не е важна полицията, журналистиката и всичко от злата машина, - важна е нашата реакция. Близките на момчето реагират като гърците, а е важно за всеки българин, всички да реагират като за свой. - Не можеме, всеки себе си да оправя и с това е от полза за всичи. - Тази лъжа ни е пробутвана, от тези дето са задружни, за да ни вземат територията и забранят кирилицата.

мм
19 Dec, 2008 | 22:15

Аз се гордея че българите не са изпростели колкото гърците.

kum Папакочев
19 Dec, 2008 | 21:39

slaba rakia si papako4ko ...

СПИН
19 Dec, 2008 | 14:34

Кога ли пък някой "политически коментатор" ще ни разкаже и за мястото на "спин-геноцида" в "програмата за изтребление на нацията???

Та това също е един от важните ПОЛТИЧЕСКИ ПРОЦЕСИ В БЪЛГАРИЯ!

Мутро-Чалгев
19 Dec, 2008 | 14:12

Пак излязоха печатни грешки, но то е и добре...... за да си мислят чукчо-писателите, че "някакъв полуграмотен Мутрю ... си дрънка глупостите)

Но пък, който търси НАМИРА !!!

Чалгев
19 Dec, 2008 | 14:07

Един от грозните парадокси в освинената ни родина е че хората продължавват да обвиняват било политиците, било мутрите, било полицията за неволите си !


Но малцина си дават сметка че основният проблем в България всъщност идва от така наречените "Средства за масово освудомяване"..... където не спират да създават омрази и напрежение между населението дезинформирайки ги тотално за ставащото по света.

Малцина си давват сметка как медиите ни са превърнати в грозна-МАНИПУЛАТОРСКА МАШИНА ЗА ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИ!! (не че повечето журналисти не са такива без да го знаят)


Да, ама не! (както казваше идин велик ибрикчия-манипулатор)

ХОРАТА МЕЧЕ СИ ДАВАТ СМЕТКА, господа манипулатори !!!

Мутрев
19 Dec, 2008 | 14:00

Господин ПАПАКОЧЕВ, що ми говорриш за разпад и плюеш ппо полиция и политици (ама безадресно) ???

Що не си признаеш тука (само между нас де) че всъщонст този разпад е ГЛАВНО ПО ВИНА НА ЖУРНАЛИСТИ и разни там псевдополитически коментатори и чукчо-писатели дето само лаят безадресно, пък и за станалото в Европата поне НИ ДЕЗИНФОРМИРАТ???

Иначе.... щяха да знаят хораота как социалните протести и изобщо протестите в Европата не спиррат !!! (но нали ако им подадете информацията, заедно с тамошните коментари и анализи).....ЩЕШЕ ДА ИМА В БеГто ...още по страшни протести и демонстрации.

Но нали на вас ви плащат единствено да плюете ппо държавните и политически структури........без да правите конкретни паралели, нито пък да "подавате писти" за начините на реагиране..............

ПРОДАЖНИ БАЙ-ГАНОВЦИ-чукчо-писатели сте вие, госппода..... осведомяващи населението !!! (казвам ти го като бивш твой колега)


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.