Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Всеки журналист да си знае гьола
Евгений Тодоров - 22 Ноември 2008
Журналистите ги допускат да трапезите така, както се допускат симпатичните помияри. Проблемът е в това, че Коритаров не беше помияр.
Eвгений Тодоров
Eвгений Тодоров

Коритаров бе позорно изпъден.

Журналистът, който знае за света и политиката повече от министър-председателя, а може би и повече от целия министерски съвет  събран накуп, си тръгна не заради някакви политически пристрастия, а по всяка вероятност заради опит да се закачи за някаква комбина.

Унизително.

Коритаров нема смелостта да си признае каква е комбината, но затова пък не скри, че най-после е разбрал смисъла на Кодекса на журналистите от Ройтерс –никога  да не се сяда на една трапеза с политици и бизнесмени.

От тази гледна точка уволнението на Коритаров е справедливо и поучително.

Проблемът е в това, че българската журналистика няма да стигне скоро до поуката.

От журналистическа солидарност няколко дена Коритаров ще бъде изкарван жертва на лошите и скоро всичко ще се забрави.

Мястото му на трапезата – редом със силните на деня, скоро ще бъде заето от друг негов събрат.

И ако наследникът на Коритаров покаже характер, и той ще бъде наритан.

Журналистите ги допускат да трапезите така, както се допускат симпатичните помияри.

Дава им се право да се хранят, даже да джафкат, погалват ги от време навреме…В очакване на отплата. На вярна служба.

Проблемът е в това, че Коритаров не беше помияр.

Около големите трапези обаче обикалят тълпи истински помияри. Тях няма кой да изгони, защото с кучешка преданост те се отплащат за всеки подхвърлен кокъл.

Обикалят от софра, ходят да почиват безплатно в хотелите на олигарсите, пътуват с чартърите на властта. По-известните без особен свян се опитват за осребрят рейтинга си и успяват да изтъргуват от време навреме някое имотче.

„Кога ми звънне Х.Х., знам, че ще лобира за някоя далавера” – призна ми веднъж един местен политик.

„Х.Х.” е колега на Коритаров.

Коритаров, колкото и да е грешен, е като божа кравичка пред някои свои събратя.

Нещо повече – до последното си утро той проявяваше куража да се изправя пред все по-злобното лице на своята аудитория. И да се опитва да воюва като никой друг в  гилдията за вечните общочовешки каузи.

Не бе лесно да си Коритаров в едно време, което иска професор Вучков.

И като си помисли човек, че схемата, в която по-малко или повече се е замесил, без никакви проблеми е проиграна вече от толкова уважавани хора. Но тях няма кой да ги изгони. Защото те не са наемни работници като Коритаров. Те всички по някакъв начин управляват буквално или задкулисно България. С парите си.

Коритаров изглежда се самозабрави и се опита да се намеси в един друг свят.

Но когато човек се опита да надскочи ръста си и да се установи другия гьол, просто му казват „къш”.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
02 Dec, 2008 | 05:34

кажи,Мутрев,ти като гласува бодро и свободно 20 г.амен-амен...кво постигна...А и за СДС навремето,за царя по- сетне доста народ гласува,над51%...и ко? Че те като ти предложат куцо,кьораво и сакато...кел файда,че си можел да избереш свободно някой от тримата

Мутрев
01 Dec, 2008 | 17:16

Иначе.... журналистИнът- афтор на това "ценностно" писание ..... няма и да се опита да говори за някои други (странно останали в информационната мъгла и клеветите)..... негови КОЛЕГИ !!!

Че как ще посмее да каже нещо за някои пребити с чукове колеги..... или пък за многократно уволнявани като ИФАНДИЕВ.....

Иначе...."Нито историята отразява събитията така, както са се случили, и действителните движещи сили зад тях, и техните цели. Нито литературата, публицистиката, драматургията, киното са отразявали действителността в нейното пълно откровение. Изобщо човечеството винаги е било обгърнато от мъглата на измамите. А когато властниците притежават могъщото оръжие, наречено „средства за всеобщо осведомяване”, лекотата, с която го натикват в различни по цвят облаци от илюзии е поразителна. Още Николо Макиавели бе открил, че масите вярват на онова, което официално им съобщават. Три века по-късно Гюстав льо Бон формулира, че тълпите приемат за действително онова, което авторитетите им представят."


..............но това са думи на....неизвестния им БИВШ колега от пловдивската Евроком телевизия !!! (той май и на други медии вдигна рейтинга..... преди да го ....изтрият.... )


Mутрев
28 Nov, 2008 | 18:38

Паисиееее, да не се объркаш да си кажеш "просветителското" мнение по такива.....челго-мутренски постинги като нашите.....???

Да не се обърка и някой от 51 процентовите..."обидени и негласуващи"


Че ако си изберат ....магаре и го вкарат за президент.... поне няма да е хиена, която се храни с мършите..... наречени ..."сърдити гласоподаватели !!!"

vulgar
27 Nov, 2008 | 15:01

Др. автор! Моля,обяснете някой път, като какво са тези "общочовешки ценности",че ако гледам американците,може да се объркам...Как,например,да разбера,че някой налага "ценностите" си...с бухалка,с "томахавка",че и с атомни гъби...? /няма да споменавам другите им,медийни приьоми/. То не че е лошо да пошляпнеш детето,ама не и да го добиеш горкото... Тогас няма ценност,няма шоколад...нема нищо. Тия си играят на балансиране върху КОСЪМ,но...ТОЙ Е ПРЕБРОЕН!!! Косъма.

vulgar
27 Nov, 2008 | 09:04

СР,може и да науча някога къде е буквата Б. Както е известно на някои по-просветени,гърците са признати ГРАМАТИЦИ! Подмяната на Б с В при тях /а и някои други подмени/ е била необходима за да "погърчат" наличното писмено наследство на разните му там Фриги,Пеласги и др.,които сега се квалифицират като "безписмени"траки. Хитро! Използвали са момента на своето господство,не само да доминират военно и икономически,но и ДУХОВНО,присвоявайки чужди културни достижения. Споменатата РЕ-ЛЕ вация също участва в прикриването на някои неудобни етно-културни факти,напр. иди се досети,че Ф-риги,означва всъщност Б-лъги,а ПЕЛАСГИ - БЕЛГИ!!! МПлагодаря!

СР
26 Nov, 2008 | 12:32

Добре, Вулгар, не научи ли вече къде е буквата "Б", и че има разлика с буквата "В"? Само гърците ги бъркат още!

Паисий, нормално е да ги бъркат, тъй като те имат една буква за двете - "бета", така както японците имат една буква за "л" и "р".

И при други народности има подобни проблеми. Но КОРИТАРОВ си е все пак един от големите журналисти, които заслужават уважение. За разлика от Кеворкян...

Екологията
26 Nov, 2008 | 11:26

Да ! Правилни са изводите ви, господа!

Но понеже лешоядите станаха прекалено много.... ето че започва и "отстрелване" на излишните .....

Като пример.... Коритаров..... че и Ифандиев.... и оня дето го мляха с чукове......(освен ако не става въпрос за "вътрешно прочистване" на излишните човки ?!?



Чалгев
26 Nov, 2008 | 11:22

Ми то и писането на подобни "анализи и статии" е просто ...... вид проверка за живот в полу-труповете !!!

Т.е. ... като ни "дават" да четем простотии.... гледат доколко ще ...подритваме.... докато спрем тотално.

Тогава ще ни доизядят..... и ще видят появилите се отдругаде ловджии, дето ще ги отстрелят и тях като.... "замърсители и опасност за природата"

Мутрев
26 Nov, 2008 | 11:16

Колега,

Казано е..."Където са труповете - там са ЛЕШОЯДИТЕ !!!" (не орлите)

А нашите жалки лешояди(политически и медийни)...... хич и не се сещат как ще ги изтребят и прогонят и тях ...... когато опоскат мършата в която превърнаха българския народ.

Но то си е нормлно че лешоядите имат големи тумбаци и човки..... за сметка на мозък !!!

Пък труповете.... на тях просто вече не им пука !!! (да не си мисли някой че полуоцелелите ще стоплят че .... могат да идат и да гласуват..... -51-те процента негласуващи ........и по този начин да.... прогонят лешоядите и змиите ???

vulgar
25 Nov, 2008 | 13:27

Колега, казано е: " дето е трупът,там ще са орлите", от което следва,че България е труп...за най-голямо съжаление! Много ме е яд когато някой се изцепи,че държавата сме били "всички ние"!? Държавата е армия,полиция,съд,собствената и администрация...Как аз да съм държавата, щом не плащат като на държавен служител. Изобщо прави впечатление,че мнозина не схващат разликата между народ,страна,държава...а още по-малко,че сме заробена държава,дефакто - чужда. А най-обидното е,че като робска държава / за разлика от относително свободните,т.н.-велики сили,в които все пак са длъжни да издигнат наистина силни личности/ у нас могат да си назначат когото пожелаят и обикновено това са,по един или друг начин - предатели на народния идеал. Кой е държавата - работници,лекари,учители,земеделци,строители.......или тези,които ги биха с палки по време на протестите им, осъдиха някои от водачите им...

Мутрев
24 Nov, 2008 | 15:36

Как да си знаят журналистите гьола, като падината е залята с вонящи води и границите между "махленските блата" са под фекалните информационни води залели родината ни ???

Сега е достатъчно да си намериш богата мутра, да му цълунеш ръка (или друго нещо)..... и да станеш дЖУРНАЛИСТин......

И никой няма да посмее да ти говори за тъпо и неграмотно написани хвалебствия...... и "коментари" срещу нечии други слуги-журналя !!!

Боже, пази Родината ми от лешояди !!!

vulgar
24 Nov, 2008 | 13:55

Африкански,няма нищо по-тъжно от механичната употреба на езика,без малко от малко да схващаме смисъла на думите. Казваш: "гражданска" позиция. Ами селяните какво да правим по въпроса на цървулите. Ако имам време,ще си направя труда да преброя КОЛКО ДУМИ има днес в езика ни,на които НЕ ЗНАЕМ смисъла...от новите,напр. джиесем - кой туй уа?

Паисий
23 Nov, 2008 | 14:07

Голяма гражданска позиция е тази изразена анонимно във форума.

Бяла Африка
23 Nov, 2008 | 12:03

Ще използвам израз на мой познат (чужденец с бизнес в България), че живеем в Бяла Африкаа не в България. За съжаление няма как да бъде опроверган, при положение че петролна компания уволнява и назначава журналисти ... Независимо дали е бил агент на НС или не, дали е участвал в сделки или не, тои е журналист в Нова ТВ а не служител на Лукойл и ако е престъпил закона би трябвало срещу него да се повдигне дело. И вместо да се пенявите и да се ровите в неговото минало или да бистрите проблема "Прости ли сме българите и как се пише Цървул" може би е добре да имате и гражданска позиция най-сетне...

Отвратен
23 Nov, 2008 | 11:08

Не само Правец е град на Златеви. Цялата ни преса и медии са купени от В. Златев. Помислете има ли вестник или популярна интернет медиа, коята да не поддържа платено лого на Лукойл. Някой да може да си спомни медиен материал срещу Златев? В Лукойл уволниха 2/3 от персонала на Нефтохим и си остана без отглас. Изгониха КНСБ и Подкрепа от Нефтохим и направиха свой синдикат, с който хем да прибират членския внос на работещите, хем да не допускат протести.
Тренчев или другия доктор да са протестирали или поне измрънкали нещо? Всуе. Ще видите и колко от колегите на Коритаров ще го подкрепят. Николко, защото Златев е над законите и след като успя да уволни даже и Коритаров, никой журналист няма да успее да гъгне, докато Алекперов не го изгони от Лукойл заради кражбите, които В.Златев прави там с помощта на назначената от него охрана на Нефтохим


vulgar
23 Nov, 2008 | 04:36

Фаисий,грешката е вярна. Гърците нищо не са сбъркали. Напротив - наложиха на цял свят / с охотната подкрепа на 4ифутите/,че българин означава простак. Дори в българския език е възприето това гръцко становище. Ти по-добре се сърди на Андрей Райчев,който твърди,че изобщо " българи няма"..."освен като манталитет"/по една национална телевизия у нас,естествено - небългарска...освен като география/.Може би ти звуча вулгарно?.. Е,не можем всички да се сравняваме с българина по манталитет-Райчев. Някои сме по-прости българи /по кръв и мисъл/,а това все още си е престъпление...от време оно

Паисий
22 Nov, 2008 | 21:11

Добре, Вулгар, не научи ли вече къде е буквата "Б", и че има разлика с буквата "В"? Само гърците ги бъркат още!

vulgar
22 Nov, 2008 | 18:23

едно е сигурно:от кютук корито не става,а ако стане - прасетата ще лочат от него

Досада
22 Nov, 2008 | 15:26

Аз, пък мисля, че Коритаров е същият помияр, както и всички останали журналисти, включително автора на тази статия. За мен Коритаров е типичен гьонсурат. Първо се е откачил от казармата с фалшива диагноза. После като го набарали от държавна сигурност и го натиснали да им стане доносник, се огънал и приел. Ако беше чак такъв герой, какъвто се изкарва, защо не им се опъна и не отиде в панделата? Сега щеше да минава за политически репресиран. После като го разкриха, вместо да се скрие някъде, той отвори още по-голяма уста. На това му се вика: хем насран, хем аслан. Сега отново се опитва да мине за жертва. И нищо чудно след някой и друг месец наглата му физиономия да лъсне в някоя кабелна телевизия. Естествено, отново в ролята на водещ. Аман от боклуци в нашата нещастна страна.


Нери
22 Nov, 2008 | 11:43

Не е лошо признанието на Евгени Тодоров - че "освен Коритаров", всички други журналя са помияри, в това число, значи, и самият той. Защото е на масата на един велможа, пък нито веднъж не джафна срещу честите му плиткоумия. Да неречем ли и неговата собствена телевизия помиярска? Май че - да. С пълно основание.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.