Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Студеното топло
Георги Папакочев - 1 Ноември 2008
Гражданинът става подвластен на т.нар. отоплителен сезон, който няма нищо общо с неговите нужди и желания.
Георги Папакочев
Георги Папакочев

Топлата късна есен отложи за малко кулминацията на драмата с парното отопление, драма с участието на държавата, нейните монополисти и с потърпевши – българските граждани. Но тази драма предстои, твърди Георги Папакочев.

Градският българин, чиято бройка продължава непрестанно да расте, продължава да бъде екзистенциално свързан с едно от най-уродливите явления на „развития социализъм” – централното парно отопление. От аргумент на пропагандния от миналото лозунг „Всичко за човека и в името на човека” подаваната за големите градове обща топлина днес се е превърнала в грозна финансова гърбица, от която обикновения гражданин не може да се отърве по никакъв начин, ако, разбира се, не вземе храброто решение да напусне панелните градски човекарници и да заживее в къщичка със слънчеви панели близо до някоя вековна гора. Днес „удоволствието” да си на топло и да „откриваш” топлата вода, е особено мъчително.

Гражданинът става подвластен на т.нар. отоплителен сезон, който няма нищо общо с неговите нужди и желания. Произволното пускане и спиране на калориите в радиаторите и водните кранове се „компенсира” през цялата година с непомерно високи сметки, резултат не само на постоянно растящите цени на енергоносителите, но и на междинните „фирми-вампири”, наречени енергийни счетоводители, чиято система на отчитане надхвърля и най-безумната утопия на комунизма за общото благоденствие. Тъкмо тази утопия беше на път да накара гражданите да плащат обща блокова сметка за топлото, но в последния момент някои депутати в парламента се опомниха и отхвърлиха гениалното предложение.

Тези технически и финансови подробности на топлинния грабеж изглеждат незначителни пред уникалната перспектива този сезон българската столица и някои големи градове да останат въобще без отопление.
 
 Студена зима очаква и детските градини

Омагьосаният кръг „ниска ефективност – кражби - неплащане на сметки - задлъжнялост на монополиста „Топлофикация” към енергийните доставчици – предизборни политически боричкания” заплашва със студена зима не само жилищата на гражданите, но и детски градини, болници, социални заведения, ключови за държавата учреждения и ведомства. И ако навлизащото във все по-дълбока политическа и икономическа кома сегашно управление не се опомни бързичко, крайният изход от безславния му мандат може да настъпи много по-скоро от пролетта, когато така или иначе се очакват принудителни предсрочни избори.

Друг е въпросът с цената на какво ще дойде промяната. Засега е ясно само, че освен бедни, болни и недоволни, българските „европейци” ще мръзнат и ще си плащат за студа. „Така ви се пада!”, биха казали мнозина партньори в чужбина! И несъмнено ще са прави.

Deutsche Welle


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
13 Nov, 2008 | 11:06

ъъъъ,не се ли изака бе...

ъъъъ
04 Nov, 2008 | 23:54

Само левски:))))) Учителят по география все повтаряше: прост народ - слаба държава. Мисля си, че има логика.

softcore
01 Nov, 2008 | 18:55

явления на „развития социализъм” – централното парно отопление. skapi gospodine,smeia da tvardia che i vrazvitite kapitalisticheski strani ima centralni otoplitelni sistemi, tova che ste TRAVMATIZIRAN ot komunizma ne vi dava prava da go spomenavate vinagi


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.