Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Роумингът- начин на /не/употреба
Николай Заяков - 7 Октомври 2008
И до днес чакам от Глобул този проклет роуминг, или поне извинение за убитото ми самочувствие.
Николай Заяков
Николай Заяков

Мобилният оператор “ГЛОБУЛ” непрекъснато тръби из медиите, че е едноличен собственик на 4 млн абонати. Собственик в смисъл, че се държи с абонатите си, колкото и да са те в действителност, като роботърговец.

Преди двадесетина дни реших да пътувам до Италия. Като новоизлюпен бял човек реших, че трябва да активирам роуминга, на който имах право. Обадих се на съответните телефони и подтелефони, чух безизразните и въртящи се до втръсване гласове, а накрая попаднах на автентичния глас на оператор.

 Дамата много възпитано и малко механично тутакси възприе желанието ми да се почувствам европеец, помоли ме да изчакам, а минута по-късно ме уведоми, че “роумингът ми е активиран” и след половин час ще мога да го използвам. Е, не ми трябваше толкова скоростно, но само след  два дни ми дотрябва.

Пътувах с автобус, жена ми също бе горда европейка с роуминг на шията. Минахме границата и зачакахме сигнал. Нищо. И на  двата телефона. Сърбия се изниза, влязохме в Хърватска. По някое време жена ми се сдоби с роуминг. Аз обаче, като последен нещастник, напразно очаквах да ме споходи щастието. Някъде в Словения жена ми телефонира в България и помоли нейна близка да разбере защо роуминга ми го няма никакъв.

От Глобул се учудили и я посъветвали да набера някакви цифри и да чакам, а в случай, че не успея, да потърся начин да се свържа лично с тях. Набрах цифрите и зачаках. Чакам до днес. Нямах никакво намерение да посветя пътуването си на “Глобул”, тъй като пътувах с автобус заради пътешествието като такова. Не мога да намеря добър тон за обяснение на случилото се. Чувствах се омотан в кълбо от косми или конци, едно от онези, заради които някакви учени хора получиха Антинобел. Не разбирах защо ми причиняват това. Реших, че в най-добрия случай компанията ме е взела за някакъв досадник, за когото роумингът е прищявка. Че защо пък да стават съдружници на прищевките ми. Взели са ме за обикновен носител на информацията, с която затрупват медиите, а те пък затрупват нас и ние като актуални баламурници се хващаме на въдиците им. След като се хванеш на въдицата, и да се откачиш, белегът остава. Хващал съм такива риби. Но не съм си и помислял, че самият аз съм потенциална такава.

По принцип съм недоверчив. Признавам, бях сигурен, че ще ми извъртят номер, независимо от наличието или липсата на причина. Онова обаче, което ме уби окончателно, бе фактът, че носех със себе си и телефон с карта на М-тел, картата бе с отдавна изтекъл срок, на практика невалидна, но ми позволяваше да правя снимки. С безгранично удивление установих, че вторият телефон ми праща сигнали всеки път, когато навлезем в нова държава. Оказа се, че М-тел била възнаградила абонатите си с автоматичен роуминг. Значи все пак имах роуминг и макар да не можех да го ползувам, изпитах малка човешка радост. Не знам защо реших, че моят оператор Глобул ми е отнел нещо, на което имам право и при това съм си го поискал, а М-тел ми го дава, без да съм го поискал, сякаш за компенсация.

Не зная вредите ли са повече в случая, или ползите. Зная със сигурност, че пътешествието ми бе лишено от чара си, нагласата  ми бе непоправимо манипулирана, а емоциите ми се изкривиха до степен да намразя самия себе си заради капана, в който сам бях влязъл. Трябва ли да добавям, че отивах на гости и роумингът просто ми трябваше. Но това в Глобул не ги интересува. Аз и до днес чакам този проклет роуминг, или поне извинение от оператора за убитото ми самочувствие. Но онова, което ме довърши, бе фактът, че по никой начин не можех да се свържа с тези оператори и да им кажа какво мисля за тях. Обичам да си казвам. Но те явно не обичат да им казват.

Добре е Глобул да престане да повтаря баснята за 4-те милиона. Семейството ми с нетърпение ще чака края на договора с тях. Но това не променя нищо. Защото те са недосегаеми. Те са монополисти, които са се съюзили с други монополисти, за да ми отнемат онова, на което имам право. Сега не се изненадвам защо в България най-бавно и най-неадекватно падат цените на мобилната телефония, както и на роуминга. Те печелят дори когато не изпълняват договора със собствените си клиенти. А това е неприемливо.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Странник
16 Oct, 2008 | 15:10

Ха, какви ревностни защитници на Глобул се изпонавъдиха тук :) Къде ви плащат заплатата хора?
Не съм пристрастен към нито един от монополните оператори, но статията изключително много ми хареса. За съжаление тя е вярна и за много, много други компании в българия - гръцки, чешки, български и други - като Електроснабдяване, Водоснабдяване, Топлофикация и още. Статията е написана чудесно и забавно, проблемът е, че просто изразява една истина. Да се надяваме, че в някой момент количествените натрупвания, ще се превърнат в качествени изменения за тази и други фирми и проблеми в страната ни.

Озарен
11 Oct, 2008 | 13:10

"пътешествието ми бе лишено от чара си, нагласата ми бе непоправимо манипулирана, а емоциите ми се изкривиха до степен да намразя самия себе си".
Ако това е причинено единствено от липсата на роуминг съвета ми е да се обърнете към терапевт, приятелю!

vulgar
08 Oct, 2008 | 09:12

моля,кажете ми що е то GSM...eдно време ГСМ казваха на горивно-смазочните материали. А че сулю и пулю имат мобита е нещастен опит да заместят истинското благополучие,при което захвърлянето на телефона е като да си изплюеш дъвката

trey
07 Oct, 2008 | 16:31

Е....гадна, мръсна, гръцка компания - как да очакваш нещо читаво от грък???? И безплатна карта и телефон да ми дадат - пак ще ги изхвърля!

самознай
07 Oct, 2008 | 16:06

Господинът така и не благоволи да обясни какъв точно е бил проблемът. Били го пуснали или не... След като жена му е имала роуминг защо по-дяволите не е обадила тя директно на ГЛОБУЛ и да разбере какво става? Може би ако господинът не беше такъв мрънкач щеше да си реши проблема за 5 минути... Колкото загубих и аз за да чета глупостите му...

brrr
07 Oct, 2008 | 15:42

Ние пък използвахме роуминг към Мтел и ни се отрази на сметката за няколко месеци напред. Така и не успяха да ни обяснят как е възможно разговори от една и съща страна да им се отразяват в системата с повече от 20 дена разлика! Не останахме доволни и подадохме молба за преразглеждане на сметката. Мина месец от тогава и още чакаме!

sasht
07 Oct, 2008 | 14:54

Не, че съм адвокат на Глобул, но аз също съм ползвал тази услуга и не съм имал проблеми. А ревовете за проваленото пътуване ми се виждат доста преувеличени. Човек може да диша и без телефон, още повече когато е на почивка :-D
Между другото Глобул не са монополисти и това всеки го знае. Има още два оператора, услугите на единия от които са стопляли сърцето на автора на статията в странство ;-)

Ретрограден тип
07 Oct, 2008 | 11:39

Аз не ползвам мобилни телефони. Вредни са за здравето. Ако съм на улицата и се наложи спешно да се обадя, ползвам автомат с фонокарта. А, ако на някой много съм му притрябвал, той ще ме намери на домашния или служебния телефон. Преди 15 години мобилните телефони бяха лукс, но и без тях живеехме някак. Сега куцо и сакато размахва мобилен телефон, все едно без него не може да диша.



  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.