Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Какво да знаем за резервирането на самолетен билет или хотел онлайн
1 Октомври 2008
Резервирането на пътуване е сред най-сложните раздели на електронната търговия

В западна Европа всеки втори самолетен билет се резервира онлайн. България е все още далеч от тези цифри, но прогнозите са за бърз растеж. Ето защо е необходимо да знаем някои особености свързани с резервиране на пътуване по Интернет.

Български или чуждестранни сайтове.

Интернет средата Ви позволява да резервирате самолетен билет или хотелско настаняване както от сайтове в България, така и от такива базирани във всяка една точка на света. В някои случаи сайтовете от чужбина могат да Ви предложат по-добра цена, но е добре да знаете, че задължително трябва да разполагате с кредитна карта.

По-големите Български онлайн агенции като CenTransit.bg например приемат плащания чрез Е-pay, по банков път или дори в брой в офиса. Резервирането на пътуване е сред най-сложните раздели на електронната търговия. За тези които не са уверени в знанията си по западен език, е препоръчително да използват български сайтове с цел избягване на грешки при резервация.

Наскоро бе цитиран случай на туристка от Аржентина, която си мислела, че резервира билет онлайн до Сидни в Австралия, но се озовала в малко и отдалечено Канадско градче наречено Сидни. Не на последно място трябва да се отбележи, че специалните тарифи на авиокомпаниите за българския пазар са достъпни само от онлайн агенции, базирани в България.

Опасност от измами.

 Българите обикновено се притесняват да резервират онлайн от страх да не бъдат излъгани. Интернет резервационите системи са доста сложни, а взаимовръзките с авиокомпании и хотелски доставчици са добре регулирани и поради тази причина е трудно да бъдат използвани с измамна цел. Шансът да бъдете измамени от онлайн магазини за книги например е много по-голям. Наблюдава се дори обратната тенденция – потребители с фалшиви или откраднати кредитни карти често се опитват да правят резервации в Интернет.

За ваше спокойствие е добре е да проследите коя компания стои зад всеки сайт, да се уверите, че има лиценз за туристическа дейност и че сайтът има добра защита на личните ви данни. По отношение на българските сайтове, това лесно може да се открие. 

Получаване на билети.

Много потребители са притеснени, че след като са броили няколко стотин евро за пътуването си, вместо красив хартиен билет, получават и-мейл съдържащ единствено номер на билета и маршрута. Днес почти всички самолетни билети са електронни, което важи и за повечето ваучери за хотелско настаняване. Имената ви са записани в системата на авиокомпанията и единственото, което ви трябва, за да реализирате пътуването, е номерът на билета и документ за самоличност. За да бъдете сигурни, винаги може да се обадите в авиокомпанията или хотела, за да се уверите, че сте в списъка на пътниците или пък в този на гостите.

Интернет продажбата на самолетни билети и хотели е всеобхватна тема, която ще бъде дискутирана и в следващите материали. На сайта CenTransit.bg можете още сега да резервирате самолетен билет или хотелско настаняване в три лесни стъпки изцяло на български език.

Петър Панайотов,
CenTransit.bg
Съвместно с „МОИТЕ ПАРИ” - Българският Финансов Пътеводител
http://www.moitepari.bg/patuvane


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.