Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Лесни ли са "лесните " кредити?
25 Септември 2008
Бърз кредит, кредит срещу лична карта, кредит без доказване на доход...

Предпоставки за появата на бърз кредит и кредит срещу лична карта

Напоследък на фона на силната конкуренция на банковия пазар за банките става все по-трудно да постигат по-големи пазарни дялове и съответно удовлетворение на техните акционери. Разбира се, това от своя страна облагодетелства клиентите. Тъй като банките нямат голям избор по отношение промени в цените на своите продукти, те прибягват до маркетингови похвати и иновации в стремежа си да удоволетворят потребителските нужди до максимална степен.

По тази причина някои банки, след като преразгледаха своите правила, при които отпускат кредити, решиха да представят на пазара два нови продукта – „Бърз кредит” и „Кредит срещу лична карта”, както и продължиха да развиват своите продукти „Без доказан доход”.

Информацията, която залива клиентите, често води до желания ефект и голяма част от населението се насочва към съответната банка, за да се възползва максимално от изгодното предложение. Самите наименования на кредитите биха довели даден потенциален клиент до мисълта, че за да кандидатства за такъв кредит не е необходимо наличието на трудов договор и доказване на трудови доходи. Често това води до разочарование, след като стане ясно, че всъщност не е така.

Що е то „Бърз кредит”?

Важно е да се отбележи, че независимо от типа и наименованието на потребителския кредит, условието за наличие на постоянен трудов договор остава задължително. Бързият кредит не означава, че няма да ви бъдат изискани документи, доказващи вашите доходи, а че ще получите решението на банката в рамките на 24 ч. (средно около 4 дни в обичайните случаи).Разбира се, тази бързина се заплаща от клиента под формата на по-висок лихвен процент по кредита. Ще го забележите при сравнение на ГПР (годишния процент на разходите). Подобен вид кредит е примамливо предложение за всеки заемател и банките проявили по-голяма активност вече отдавна го предлагат.

Доказване на доход при кредит без доказване на доход

Мисълта, че банката може да отпусне заем, без да изиска удостоверяване на доход, е мисъл блазнеща много кандидати. Подобни предложения са сред първите, които попадат в полезрението им, но едва при самото кандидатстване се разкрива реално какви са изискванията.

Често се случва при кандидатстване за кредит клиентът да не може да докаже официално доходите, които получава или те да са прекалено ниски. Разбираемо е в този случай той да се насочи към оферти, където изискването за доход „не е водещо”. Дали, обаче, реално съществуват такива предложения? За жалост, не съвсем. И до този извод можем да стигнем, ако се поставим на мястото на банката. Нека всеки си отговори сам, ако той е банка, би ли отпуснал кредит на клиент, без да се поинтересува дали, колко и какви доходи има, ще може ли да му върне парите в този случай и т.н. Едва ли някой ще се съгласи да даде пари просто така. Казано с думи прости, кредитът без доказан доход не означава, че банката не се интересува от дохода ви, а именно, че не можете да го докажете. Това са оферти точно за клиенти, които освен официалния си доход получават и неофициален, който обаче, не могат да удостоверят.

И пак да повторим, за да е ясно - основно изискване си остава представянето на удостоверение от работодател относно размера на трудовото възнаграждение, както и копие на трудов договор.

Потребителски кредит срещу лична карта

Характерното за потребителския кредит срещу лична карта е, че се изисква кредитоискателят да има минимум 6 мес. трудов стаж на безсрочен (постоянен) трудов договор при настоящия работодател към датата на кандидатстване за кредит и възраст минимум 18 години. И отново, да не забравяме – независимо от облекчената процедура, доказване на доход се изисква.

Този вид кредит е подходящ за кредитополучатели, които са регистрирани в НОИ, но не могат да докажат реалния си доход дори чрез служебна бележка. Клиентът декларира доход, който банката приема до определен размер в зависимост от местоработата.

Необходимостта от наличието на трудов договор

Всеки кредитополучател би се замислил върху изискването за постоянен трудов договор въпреки търговските наименования на тези кредити. Действително, ако всеки се постави на мястото на съответната банка, възниква и въпросът: Как да се намали рискът за банката, като в същото време се увеличи печалбата на фона на удоволетворени клиенти?

Следователно наличието на горепосочените изисквания не би трябвало да е изненада за потенциалните клиенти.
Подробна информация относно офертите за бърз кредит и кредит срещу лична карта, може да се открие  тук.

Женя Петрова
Анализатор потребителски финанси
„МОИТЕ ПАРИ” - Българският Финансов Пътеводител
www.moitepari.bg


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
30 Sep, 2008 | 08:14

основната прилика е: даваме огромни пари на наши хора,които никога няма да бъдат върнати...след това грабежът / наречен необезпечен кредит/ се поема от широката,безлика маса. Така и вълците сити,и агнетата заблудени...че не ги изяждат,а само - подяждат...малко по малко

:-))
27 Sep, 2008 | 11:34

паралели с БГ - бол, основното е, че в САЩ се говори за кризи на вторичния ипотечен пазар, пазар, който у нас - все още не съществува.. тук не говорим за кредити до 10,000лв, а кредити на по-големи суми, където ипотеките не са били първи по ред и съответно кредитите са били доста рискови..

Жоро Буш
26 Sep, 2008 | 15:40

Да ви пикая на скапаните "консултанти".... Докога ще лъжете хората бе ?

Кога ще има кажете какво става ????

“Ние сме в условията на сериозна финансова криза. Цялата ни икономика е в опасност”, заяви Буш, цитиран от CNN Money. Като една от основните причини за кризата, с която се сблъсква американската икономика, той посочи големият приток на средства иззад граница.

“Повече от 10 години огромни суми пари на чуждестранните инвеститори дойдоха в САЩ, тъй като страната е безопасно място за развитие на бизнес. Големият приток на средства и ниските лихвени проценти направиха по-лесно получаването на кредити от американците, но за съжаление повлече след себе си и сериозни негативни последици. Лесно отпусканите кредити с увереността, че цените на недвижимите имоти ще продължат да растат, доведоха до множество грешни решения на мениджърите и много кредитори раздаваха средства без да проверяват платежоспособността на заемополучателите”, посочи Буш.

Той обвини за кризата и погрешното управление на гигантите на пазара на ипотечното кредитиране в САЩ, Fannie May и Freddie Mac. “Тъй като разрешението за създаването на тези компании бе дадено от Конгреса, много хора сметнаха, че дейността им е гарантирана от американското правителство. Това им позволи да получават огромни суми, които да влагат в съмнителни инвестиции, излагайки целия ни пазар на огромен риск”, заяви президентът.




...........някой ще направи ли паралел с Българистан ???


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.