Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Управленският коктейл в синята крепост Пловдив се обагри в червено
Веселина Божилова - 19 Септември 2008
Смесени чувства в БСП относно перспективата да влязат във властта за пръв път отново след 19 години

За пръв път от 19 години синята крепост Пловдив, която напоследък мина в жълто-черно-герберската гама, е на път да пропусне червения цвят в управлението си. След разкола на управляващата коалиция ВМРО-ГЕРБ и драматичното отстраняване на председателя на ОбС, лидера на ГЕРБ в града Йордан Кюмюрджиев, под въпрос остават няколко заместник-кметски позиции. Бурята по върховете изобщо до този момент здраво засегна точно този сектор на управлението - кметът Славчо Атанасов първо изхвърли без обяснения зам. кмета по икономическите въпроси Георги Григоров/ ГЕРБ/ , после в руслото на превратаджийската сесия на общинските съветници на 17 септември падна и зам. кмета по общинската собственост Петко Атанасов/ ВМРО/, който заема този пост от предишния управленски мандат на д-р Иван Чомаков. В момента двама са герберските зам. кметове в управлението, чието оставане е под въпрос - Димитър Цветков, зам. кмет по сигурността и Марта Божикова, по евроинтеграцията.

На излизане от управлението генерал Кюмюрджиев каза, че очаква и от двамата да напуснат постовете си, в противен случай ще ги сметне за предатели. Там е тя, че още преди да се разрази бурята, той не беше особено доволен от ген. Цветков, защото прекалено добре се вписвал в управлението на ВМРО. Конкретен повод за това изявление стана едно нареждане на зам. кмета от ГЕРБ, с което той отне кола на новоизбрания шеф на "Общинска охрана", също гербер. Що се отнася до бъдещото им поведение, засега Марта Божикова, една съвсем млада жена и дъщеря на бившия зам. министър на правосъдието Севдалин Божиков, каза, че в момента е в Брюксел и като се върне, ще му мисли. Димитър Цветков пък е в болнични, но нещата вървят към оставане на поста. И- съответно- твърде вероятно отлюспване от ГЕРБ.

Коалиционният коктейл в Пловдив в последните дни доби червен оттенък. Това стана ясно за първи път, когато левите подкрепиха действията на кмета Славчо Атанасов при изгонването на зам. кмета Григоров. После на инфарктната сесия цялата група на левицата подкрепяше, макар и без особен успех, предложенията на ВМРО. Всички те, да припомним, пропадаха, докато нещата драматично се обърнаха изцяло в тяхна полза при гласуването за отстраняването на Кюмюрджиев. Три сделки, примерно, бяха " отстреляни", но се очаква те отново да влязат в дневния ред.

Широко прокламираното от ген. Кюмюрджиев ново мнозинство на практика оцеля един ден, и то не до края. Зад избора на новия председател на местния парламент, воеводата Илко Илиев, стоят, освен ВМРО, БСП, “Атака”, СДС, ССД, ДПС. А вчера кметът Славчо Атанасов вече официално потвърди, че е поканил червените в управлението на града. От три седмици те търсят икономически зам. кмет. Той смята и че левите трябва да бъдат представени в Надзорния съвет на Общинската агенция по приватизация.

Когато ти изневери съюзникът, какъвто ни беше ГЕРБ, търсиш друг, заяви по този повод лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. С уговорка, че това, което става в Пловдив, не е непременно показателно за отношенията между централите на двете партии. Бойко Борисов, от своя страна, изрази съжаление, че е подвел пловдивчани. “След вчерашния им ход ми стана ясно доколко може да се разчита на тях. Как би се приело, ако аз изляза и кажа, че ще управлявам в името на хората с БСП или ДПС", казва той.

От БСП не пеят възхитени химни по повод внезапно отворилата се вратичка към властта. Според членове на ИБ на БСП в Пловдив, нареждайки се в редицата на управленците редом до ВМРО и Атака, тяхната партия ще трупа негативи. За тях развоят е резултат от политиката на националното ръководство на соцпартията, което търси алтернативи за изборите догодина. Лидерът на БСП в града и кандидат за кмет в няколко избора Захари Георгиев обаче е на мнение, че съвместно управление на неговата партия с ВМРО не е подмяна на вота на пловдивчани. Според него драматичната развръзка е " естествен завършек на несполучливия опит на ГЕРБ в Пловдив да консумира властта.

Впрочем проблемите в ГЕРБ- Пловдив не са от вчера, макар и нова партия, тя преживя своите катаклизми. Отстраненият от поста председател на ОбС Кюмюрджиев първо бе понижен от своите, които разделиха лидерството му в ГЕРБ на градско и областно и го оставиха да управлява градската организация. Със сигурност в неговите редици има поне двама предатели, които обърнаха фатално вота и го изхвърлиха в града. Въпросът е кои са те и кой и откъде ги управлява дистанционно...

Ситуацията ври и кипи, а от това страдат гражданите - оценката е на регионалния лидер на КНСБ Татяна Миран, която окачествява щетите в момента като непоправими. Войната във властта се отразява на нормалното функциониране на администрацията и е в ущърб на гражданите, заявява тя в открита декларация. Разумни предложения не се разглеждат или се отхвърлят, защото не са внесени от " нашата " политическа сила, взети решения не се изпълняват адекватно от общинската организация, се казва още в текста, адресиран до кмета и общинските съветници.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
26 Sep, 2008 | 09:01

очевидно са в мензис

Мутрю
24 Sep, 2008 | 14:53

По жалко е дето ИнтИликтуалите са с.....обагрени в кафяво-жъльто.... гащи!

Но пък и след нападението на един от техните колеги..... сега ще се "закрие рубриката Коментари" поради.... липса на коментари !!!

Чалгю
22 Sep, 2008 | 13:51

Жалко дето суперИнтилигентнити ...коментатори от Български фактор не смеят да подискутират по НАСИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК - Съединението!

Но пък.... за какво Съединение да говорят във времена на....разединение ?
Пък и "Български фактор" е.... поредното КУХО заглавие ..... мухолепка....

Къв фактор в една НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА....(нищо не зависи нито от политиси, нито от пишман-медии)


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.