Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Доклад на Световната банка ни поставя пред поне четири членки на ЕС
17 Септември 2008
България запазва стабилна позиция в глобалната класация по подобряване на бизнес климата в страната
Световната банка
Световната банка

България запазва стабилна позиция в глобалната класация по подобряване на бизнес климата в страната, става ясно от “Doing Business 2009" - шести поред от серията годишни доклади на Международната финансова корпорация (МФК) и Световната банка (СБ), който сравнява регулаторните режими на 181 икономики.

България заема 45-то място, изпреварвайки съседна Румъния (47) и други страни-членки на Европейския съюз като Словения (54), Полша (76) и Италия (65) в класацията за цялостни условия за осъществяване на бизнес.

През настоящата година реформите на бизнес регулациите са достигнали рекорден брой, като лидери сред регионите на света за пета поредна година са Източна Европа и Централна Азия, се посочва в доклада. За периода юни 2007 г. – юни 2008 г., 23 от 25-те страни в региона са въвели 62 улесняващи бизнеса реформи, което представлява над 25% от общия брой подобни реформи в света.

Четири от 10-те икономики, провеждащи най-много реформи на регулаторните режими, са от Източна Европа и Централна Азия, като тенденцията се движи в посока изток с присъединяването на нови страни към списъка на реформаторите. Най-големите реформатори за тази година са (в тази последователност): Азербайджан, Албания, Киргизстан, Беларус, Сенегал, Буркина Фасо, Ботсуана, Колумбия, Доминиканската Република и Египет.

Doing Business класира икономиките на базата на 10 индикатора за регулиране на бизнеса, отразяващи времето и разходите, необходими за спазване на държавните изисквания за започване и осъществяване на бизнес, търговски обмен, плащане на данъци и прекратяване на бизнес. Класирането не отразява аспекти като макроикономическа политика, качество на инфраструктурата, стабилност на местната валута, нагласи на инвеститорите и ниво на престъпност.

През изминалата година България е осъществила реформи по 4 от показателите, наблюдавани от Doing Business – като улеснява стартирането на бизнес, плащане на данъци, изпълнение на договори и прекратяване на бизнес. Получаването на разрешителни за строителство пък е станало по-трудно в следствие на повишаване на таксите и въвеждане на допълнителни изисквания.

Азербайджан, страната-световен лидер в реформирането на бизнес-регулациите, се е изкачила от 97-мо до 33-то място в световните класации по подобряване на бизнес средата. Страната е предприела реформи по 7 от 10-те изследвани в доклада показателя – ускоряване на стартирането на бизнес, изпълнение на договорите и регистрация на собствеността; намаляване на бремето на данъчната администрация и на ограниченията в сферата на заетостта; засилване на защитата на инвеститорите и информация за кредитите.

Албания, втора в класацията по реформиране на регулациите, се е изкачила от 135-то до 86-то място по подобряване на бизнес средата с реформи в четири области, които са допринесли за по-лесно стартиране на бизнес, намаляване на данъчното бреме, засилване на защитата на инвеститорите и информация за кредитите.

“Страните от Източна Европа и Централна Азия продължават да са лидери в света по отношение на намаляване на регулаторната тежест върху бизнеса и продължаване на програмите за реформи", казва Светлана Багаудинова, съ-автор на доклада. "Виждаме много от тези страни да се изкачват нагоре към първите 30 места в общото класиране по подобряване на условията за бизнес. Много от страните, постигнали напредък тази година, взаимстваха от предишни лидери идеи как да реформират своите регулаторни режими”, добавя тя.

“Икономиките се нуждаят от правила, които са ефективни, лесни за прилагане и достъпни за всички, които ги използват. В противен случай бизнесът попада в капана на нерегулираната, неформална икономика, където има по-труден достъп до финансиране и може да наема по-малко работна ръка и където работниците са извън закрилата на трудовото законодателство”, казва Майкъл Клайн, вицепрезидент на СБ/МФК, отговарящ за развитието на финансовия и частния сектор. "Докладът „Doing Business” насърчава добрите правила, а добрите правила са и по-добра база за бизнес, отколкото бизнес, основаващ се на лични познанства и връзки”, казва в заключение той.

Сингапур оглавява за трета поредна година световните класации по подобряване на бизнес-климата. Втора е Нова Зеландия, САЩ са на трето място. Първите 25 страни са както следва (в посочения ред): Сингапур, Нова Зеландия, САЩ, Хонг Конг (Китай), Дания, Великобритания, Ирландия, Канада, Австралия, Норвегия, Исландия, Япония, Тайланд, Финландия, Грузия, Саудитска Арабия, Швеция, Бахрейн, Белгия, Малайзия, Швейцария, Корея, Мавриций и Германия.

Econ


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
20 Sep, 2008 | 03:38

Говорих със Соломон Паси в трамвая, и той сподели небрежно, защото голямата болка на чифутите е че с тях никой не говори, следното: Аз те обичам, каза, и механично си плъзна ръката налоло, станах да сляза, а той ме хвана с другата си ръка в желязна хватка. - Не съм модерен и най вече не съм чифут. - Ууу, и аз не съм, какво общо имам с тези кръвопийци. Ние, сладур, обичаме българи и всичко това от Дунава до беламорието. Ние искаме, нашите хора вече работят върху това, този прекрасен, разкошен коридор, между Израел и Европа, за да се настаниме в тази китна градинка и да ви обичаме. Много кръв ще полеем пред Й...ва, - и той си избърса лигите с ръкава, - а трябва, ох че ме боли. За целта ще разбичкаме Турция, оня дето глътнал бастун въобще не го броя, но първо Турция ще разбичка вас. Трябва. - Помилва ме отзад, от горе до долу, разбрах - избърса си ръкава. Да го убия? - на морето дупка, да го набия? - на морето дупка. Реших окончателно да се запиша в Атака.

4ifutbank
17 Sep, 2008 | 18:26

ще източим Америка,ще източим изтока,ще източим планетата...докто всичко свърши...тогава ще мърдаме още 3 дни,заедно с хлебарките,и,кой знае, може да се съешим за пълната победа над 4овечеството

vulgar-1,2,3,5
17 Sep, 2008 | 17:15

4ифутвъртия, извън тройката си...на достойните вулгари. Пробвай пак,но не с еврейка...няма да ти пусне...татко и мамата нейни

vulgar-1
17 Sep, 2008 | 16:52

vulgar-4, demek 4ifut,не говори от мое име,шибаняк! Не че не си вулгар-напротив...ти ни привнесе името,което за тъпите чужденци означава простак,а ти ,като дърта проститутка,вземи си за съпруг ротшилд,че хем няма да те чука, хем пари нема да ти дава

vulgar
17 Sep, 2008 | 15:31

Абе понеже съм свикнал да си говоря сам и да се мотам из форумите, говорейки глупости, реших да ви се похваля, че веднъж след като спах с една чифутка, а после отказах да се оженя за нея, тя заяви на всеослушание, че българите сме били по-хитри от евреите.

vulgar
17 Sep, 2008 | 12:22

сега се сещам защо Господ каза:"Не бой се,малко стадо!" Защото е малко,наистина.

vulgar
17 Sep, 2008 | 11:43

погледнах картата на света и...се сетих /сещаш ли се/ Да!!! Света се дели на Българи и 4ифути...Последните владеят света,но ние НЕ СМЕ от света,а от Бога and...we shall overcome...some day!Ако щете вярвайте

vulgar
17 Sep, 2008 | 10:22

Защо не инвестират в мен,например? Защото не съм чифутист! Боже,опази! А борбата с чифутите е трудна за християните по една ГЛАВНА причина:много е трудно да ги обичаш. А те,бездруго,по Божия направа,направо те насилват да ги мразиш! Това е главното им оръжие! Как иначе ще опяват,че ги дескриминират и пр... Само искам да поясня,че 4ифутите НЕ СА НАЦИЯ!!! Те са ТИПАЖ! Синоними? Ами комунисти,фашисти,империалисти,мазохисти,маоисти,педеристи /за да не нарушавам римата/,4екисти,глисти...и др."исти",изповядващи всевъзможни "изми"... сега дойде ред на ЕС-еистите. Май ще доживея невероятната случка да споделя коричка хляб със соломон паси,например...Сигурно ще ме обвини,че не съм му дал средичка...и ще ми отмъкне всичкия хлебец...насионалист такъв. Предайте се,братя българи! Християни! Защото ако не разберете,че сме РОБИ - завинаги ще си останем такива!!! А ИСТИНАТА - ХРИСТОС...ще ни направи СВОБОДНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.