Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Испания въведоха забрана за дефилиране на мършави манекенки
13 Септември 2006

Първата по рода си рестрикция срещу твърде слабите модели засегна 30% от участничките на Седмицата на модата в Мадрид


     За първи път в световната модна индустрия бе въведена забрана да участие в ревютата на твърде слаби модели. Това стана в Испания, в навечерието на елитната Седмица на висшата мода от 18 до 22 септември в Мадрид, съобщава Reuters. Въпреки протестите на множество агенции за модели, които се опасяват, че примера на испанците може да се превърне в масова практика в световните столици на модата, организаторите на проявата са решили да наложат нов, здравословен модел за женската красота, вместо експлоатираният сега образ на измършавели бездомници, с блед и болнав външен вид с хероинов привкус.

     Забраната е засегнала близо 30% от манекенките, участвали в последната Седмица на модата, тъй като техният индекс за маса на тялото (BMI), получен при разделянето на теглото в килограми върху ръста в метри на квадрат, е по-нисък от нормалното. Според правилата на организаторите на ревютата в Мадрид, BMI на моделите, желаещи да участват в дефилетата, трябва да е не по-малък от 18. Според въпросния индекс, коефициент под 18,5 говори за прекалено ниско тегло и недохраненост, над 25 – за наднормено тегло, а над 30 за затлъстяване. Новата мярка ще засегне водещият испански модел Естер Канядас и супермодели като Кейт Мос и поотслабналите напоследък Тайра Бенкс и Жизел Бюндхен, чието съотношение между ръст и тегло, според неофициалните източници, е под стандарта.

     “Ограниченията в началото могат да шокират модния свят, но аз съм уверена, че те са важни и необходими, тъй като касаят човешкото здраве”, коментира Леонор Перес-Пита (Leonor Perez Pita), директор на мадридското шоу. Запитани за мнението им по случая, 7-те испански дизайнери, които ще представят моделите си в Мадрид или са отказали коментар, или са отрекли да имат нещо общо с въвеждането на рестрикциите. Дизайнерските къщи в Милано заемат подобни позиции. Въпреки това, Асоциацията на модните дизайнери в Испания (Association of Fashion Designers of Spain), която представлява и участниците в Седмицата на модата в Мадрид, обяви, че подкрепя забраната, тъй като е загрижена за качеството на колекциите, а не за мерките и килограмите на моделите.


     “Това е нечувано. Разбирам, че искат да наложат като еталон стила на здравите и привлекателни жени, но това не трябва да става за сметка на дискриминацията на модели и ограничаването на свободата в творчеството на моделиерите”, възмущава се директорката на една от водещите агенции за модели Elite от Ню Йорк, Кати Гулд (Cathy Gould), според която модата се е превърнала в изкупителна жертва на борбата с булимията и анорексията. Гулд е на мнение, че подобни забрани ще разрушат кариерата и на просто по-слабите по природа момичета.

     Градските власти в Мадрид, които спонсорират Седмицата на модата и са гласували за забраната, уточняват, че не обвиняват дизайнерите и топ-моделите, за безумните диети и потискането на апетита на когото и да е било, просто смятат че модната индустрия трябва да налага имиджа на здравото тяло. “Модата е огледало, в което се оглеждат много тийнейджърки, които подражават на това, което виждат по подиумите”, коментира лаконично представителката на местните власти Конча Гуера (Concha Guerra).

     Междувременно, кметицата на друга от световните модни столици, Милано, Летиция Морати (Letizia Moratti) обяви, че също обмисля възможността за налагането на подобна забрана за провежданите в града ревюта. Според нея, тя трябва да остане в сила до намирането на постоянно решение на проблема с нездраво изглеждащите, измършавели модели.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Slyn4ice
25 Sep, 2006 | 13:59

Етапа, който по настоящем са достигнали манекенките за съжаление започва да граничи със снимки на хора които са били по концлагери и това че така наречените дизайнери се опитват да се противопоставят на такива забрани говори за това колко са им изкривени представите за изтинската красота. Никой не казва, че момичетата които дефилират трябва да са дебели, но смятам че е много по красиво когато видиш едно здраво и жизнено момиче, което е невъзможно при тези килограми. Освен това има доста сведения как собственици на рекламни агенции принуждават момичетата си да поддържат тези неестествени форми защото " това се търсело". Това не еправилно и трябва да спре!

Петър
24 Sep, 2006 | 02:06

Същите жени, които днес страдат от недохранване, утре ще страдат от затлъстяване, а то едва ли е по-полезно.
Подобни ограничения са, според мен, още една малка стъпка напред в насоката за ограничаването на свободата. Вече е ясно, с какъв коефициент трябва да сме, всички извън него са непълноценни. Това не се различава много от идеите на фашизма.

Tsetska
20 Sep, 2006 | 19:51

za ispania ne se i samniavam che moje da izmosliat podobno neshto tuk (ispania)slabite jeni sa kat zatova mogat da si izmisliat kup podobni neshta ne moje da se kompleksira tsiala darjava zashtoto kakvi sa puxkavi i kak obichat da si poxapvat che izobshto ne mogat da si mechtaiat da sa kato tezi po podiumite

albena
15 Sep, 2006 | 13:54

ami mislia 4e tova e strahotno za6oto mnogo ot mladite momi4eta tineigarki podragavat i se razboliavat ot anoreksia pak i ne e krasivo mislia 4e edna jena bi triabvalo da e genstvenna a ne slaba grozno i opasno za zdraveto e tova mislia

чичо кирчо
15 Sep, 2006 | 12:05

да се махат тези с измършавелите задници и да се завърне и утвърди класическия еталон за женска красота.

theos
14 Sep, 2006 | 18:27

Надявам се това да се наложи като мнение не само в Испания. Жалко е когато виждаш подрастващи момичета, пазещи диети и припадащи в часовете по физическо в училище, само и само защото искат да приличат на какичките от списанията.

Marincho
14 Sep, 2006 | 15:33

Винаги когато ми е попадало случайно да зърна модно дефиле с ужасно слаби манекенки съм умирал от страх да не им се разхвърчат кокалите когато се движат с чупки по подиума.
Искаме да гледаме хубави, здрави, поналети и пълни с живот жени!
НЕ, НА АНОРЕКСИЧНО ИЗГЛЕЖДАЩИТЕ !!

megi
14 Sep, 2006 | 15:27

БРАВО! Най-после някой се сети да забрани да се показват такива болезнено слаби манекенки по модните подиуми. Когато види такива жени по ТV, напр. моят съпруг винаги пита: "чудя се кой ли нормален мъж харесва такива "скелети"? Та това жени ли са?"

Лично изпатил
13 Sep, 2006 | 21:26

Много се радвам, че са взели толкова важно за здравето на много хора и най-вече млади момичета решение. Крайно време беше да се вземат мерки. Само дано и в близко бъдеще да забранят да танцуват болезнено слаби балерини!!!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.