Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Описаха идеалното еспресо с математическа формула
26 Януари 2020
В основата на идеалното кафе е да се оптимизира процеса на на варенето му така, че да се постигне повтарящ се и плътен вкус, съобщават учените
Американски учени разработиха математическа формула за приготвяне на "перфектното" еспресо, предаде БГНЕС. В статия, публикувана в списание Matter, изследователите обясняват, че в основата на идеалното кафе е да се оптимизира процеса на на варенето му така, че да се постигне повтарящ се и плътен вкус, без да е необходимо да се ползват допълнителни повече зърна, съобщи РИА Новости.

Според стандартите в САЩ, крайният обем на напитката трябва да бъде между 25 и 35 милилитра.

По време на приготвянето на кафето водата трябва да е под налягане и при температура минимум 92-95 градуса за 20-30 секунди. Според изчисленията на учените, при така приготвено кафе, за една чаша ще са необходими от седем до девет грама зърна.

В статията си учените отбелязват, че много кафенета не се придържат към тези препоръки за приготвянето на любимата напитка. В допълнение, съвременните кафемашини позволяват на приготвящият кафето да регулира машината и смилянето на кафето в нея ръчно, поради което вкусът на напитката може да се различава значително дори и приготвена от един и същи човек и една и съща машина.

Цялостният вкус на кафето зависи от повече от две хиляди химически съединения, които се намират в зърната.

Първоначално учените смятат, че най-добрият вариант за приготвяне на кафе е то да е фино смляно, тъй като това увеличава контакта между кафето и врялата вода.

Обаче математическият модел, изготвен от експертите, показва, че това не е най-добрият метод за приготвяне на напитката, тъй като твърде фино смляното кафе запушва филтъра, така че водата не извлича максимума от него.

В крайна сметка изследователите стигат до извода, че за „перфектното“ еспресо е необходимо по-малко и по-грубо смляно кафе, и вода, която е топла, но не вряла.

"Ако използвате 15 грама кафе на зърна вместо 20 и ги смилате по-грубо, ще получите отлична напитка. В същото време зърната ще придадат повече вкус, което ще поддържа кафето силно и ще премахне горчивината в него", съобщава един от авторите на изследването - химикът Кристофър Хендън от университета в Орегон.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.