Факти, Анализи, Коментари
   20 Януари 2022
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Промяна на коритото на река доведе до размяна на територия между Белгия и Холандия
2 Януари 2018
С времето река Мьоз е променила посоката си и два полуострова на територията на Белгия са попаднали на холандския бряг на ракета, докато част от холандска територия се е оказала на белгийския бряг
Ново холандско-белгийско гранично споразумение влезе в сила, което предоставя на Холандия два полуостровa с размери на 23 футболни игрища, съобщава КРОСС, цитирайки Дойче веле.

Двете страни размениха територия в района на източния белгийски град Визе и градската община Ейсден в провинция Лимбург, Холандия, които са разделяни от река Мьоз (или Маас).

С времето реката е променила посоката си и два необитаеми полуострова на територията на Белгия са попаднали на холандския бряг на ракета, докато част от холандска територия се е оказала на белгийския бряг на Мьоз.

Според сключеното между двете държави споразумение Холандия получава територия в размер на 23 футболни игрища (16,3 хектара, 40,5 акра).

Белгия пък получава територия колкото четири футболни игрища (3,09 хектара, 7,6 акра) и губи природни паркове на полуостровите, които получава Холандия. Но най-голямата победа за Белгия е свързана с това, че е намерено решение на възникнал кошмар с юрисдикцията, причинен от предишната граница.

Холандската телевизия NOS съобщава, че необитаемите полуострови имат опетнена репутация, тъй като местни жители се оплакват, че районът се използва за незаконни партита, наркосделки и проституция.

Двете страни сключиха споразумението през ноември 2017 г. Границите между двете страни са договорени още през 1843 г.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2022 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.