Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Японка почина от прекален извънреден труд
5 Октомври 2017
Смъртта на 31-годишната служителка на една от най-големите медийни корпорации в Япония - NHK е причинена от преработване
Япония отново бе принудена да се изправи срещу трудовата си политика, след като инспектори по труда решиха, че смъртта на 31-годишна служителка на една от най-големите медийни корпорации в Япония - NHK, е причинена от преработване, съобщава КРОСС.

Мива Садо, която работи в централата на телевизионен канал в Токио, е записала 159 часа извънреден труд и само два дни почивка в месеца. Според инспекторите това е довело до нейната смърт от сърдечна недостатъчност през юли 2013 г. Службата по трудовите стандарти в Токио определя смъртта на жената с думата "karoshi" (смърт от преработване), пише "Гардиън".

Новината за смъртта и бе разпространена чак сега от NHK. Съобщението идва една година, след като подобно решение на инспекторите за смъртта на млада служителка в рекламната агенция "Дентсу" предизвика национален дебат за отношението на Япония към работното време и извънредния труд.

Мацури Такакаши е на 24 години, когато се е самоубива през април 2015 г. Служителите по трудовите стандарти са решили, че смъртта й е причинена от стреса, причинен от продължителното работно време. Такакаши работи повече от 100 часа извънреден труд в месеците преди смъртта си.

Седмици преди да умре тя публикува в социалните мрежи: "Искам да умра. Аз съм физически и умствено разбита."

Сега правителството предлага да се ограничи месечното извънредно работно време до 100 часа на месец и да се въведат санкции за дружества, които позволяват на своите служители да надхвърлят ограничението. Експерти обаче твърдят, че дори тази мярка излага работниците на риск.

Миналата година властите обявиха, че всеки пети японец е изложен на риск от смърт поради претоварване на работното място. Близо 2000 жители на Япония са се самоубили за година и половина поради стрес, свързан с прекалената работа. Десетки други са починали от сърдечни атаки, удари и други болести, причинени от дългите часове на работа.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.