Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Климатолози: Жегите ще убият над 150 хиляди човека в Европа!
5 Август 2017
Според прогнозите това ще се случи до края на века
До края на века две трети от хората, живеещи в Европа, ще бъдат засегнати от горещи вълни, крайбрежни наводнения и други бедствия, причинени от климатичните промени и глобалното затопляне. Смъртните случаи в Европа, предизвикани от времето, ще се увеличат драстично. Това сочи научно изследване, поръчано от Европейската комисия на климатолози и метеоролози публикувано в петък в списание Lancet Planetary Health.

Според прогнозите до края на века 152 000 души годишно ще стават жертва на жега, наводнения и ураганни ветрове. За сравнение този брой между 1981 г. и 2010г. е бил три хиляди души.  Учените са установили, че 99% от смъртните случаи ще бъдат причини от високите температури и горещите вълни. 

„Това трябва да се вземе под внимание на фона на опустошителните последствия след горещите вълни през 2003 г. в Европа и 2010г. в Русия, където хиляди загинаха. Мисълта, че подобни случаи ще зачестяват, е плашеща“, коментира Андрю Грундщейн, преподавател в катедрата по география в университета „Джорджия“.

Анализът идва в момент, в който половин Европа е обхваната от гореща вълна, невиждана от години. И днес в 10 държави от Южна и Централна Европа е обявен най-високия червен код. Смъртта на най-малко трима души - в Италия, Румъния и Полша, се отдава на високите температури, които на места достигнаха 44 градуса.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Гошо
06 Aug, 2017 | 17:15

Играем си ние със планетата. Не знам до кога ще ни понася


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.