Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Човек влияе на природата и след смъртта си
26 Април 2017
Дори и в смъртта нашите тела изменят химията на почвата, предупреждават учени
Не е необходимо човек да е жив, за да оставя своя отпечатък върху природата. Дори и в смъртта нашите тела изменят химията на почвата, предупреждават учени. Независимо от това дали телата ни са кремирани или погребани, те отделят желязо, цинк, сяра и фосфор в земята, която по-късно може да бъде превърната в земеделски ниви, гори, паркове. 

Тези химически елементи се намират и в природата, но вместо да бъдат разпространени равномерно, те се съсредоточават в и около гробищните паркове, се каква в ново проучване. Това означава, че на някои места ще има пренасищане от тези елементи, докато на други места те няма да са достатъчни. Според Ладислав Смеджа от Чешкия университет за природни науки в Будапеща остатъците от човешкото присъствие могат да бъдат ясно забелязани в почвата, тъй като се запазват за много дълго време – векове и дори хилядолетия. Според него погребалните практики, които извършваме, ще имат трайни последствия за околната среда. „Може би това не е чак такъв проблем от сегашна гледна точка, но с нарастването на населението в световен мащаб това може да стане належащ проблем в бъдеще“, посочи още той. 

В животинския свят телата на починалите екземпляри не се концентрират на едно място и така техните химични вещества се включват по-лесно в кръговрата на природата. Но, както при хората, концентрирането им на определени места „е нещо, което може да се смята за неестествено“, за човешко влияние върху природата. Според Смеджа съществува потенциал за създаването на „по-екологични“ погребални практики, въпреки че това би било много трудно, тъй като настоящите обичаи са дълбоко вкоренени в културата и религията. „Това е много сложна материя и ние се намираме в самото начало на дискусията“, допълни той. /АФП


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.