Факти, Анализи, Коментари
   14 Юни 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Скоро няма да се правят пломби на зъбите
10 Януари 2017
Зъбите могат да бъдат подпомогнати да се възстановяват, така че да нямат нужда от пломби, установиха учени
Зъбите могат да бъдат подпомогнати да се възстановяват, така че да нямат нужда от пломби. Това са установили учени от "Кингс колидж" в Лондон, съобщи Би Би Си. Научен екип демонстрирал, че лекарството "Тайдглусиб" помага на клетките в денталната пулпа да запълнят малки дупки в зъбите. Изследователите правили експерименти с мишки, при които биоразградима гъба, напоена с медикамента, била поставена в дупки от 0.13 милиметра. Гъбата постепенно се разтваряла и била заменена от дентин, което излекувало зъба. Това водело до пълно, ефективно, естествено възстановяване, гласят резултатите от експеримента, публикувани в "Сайнс рипортс". Учените възнамеряват да експериментират и с възстановяването на по-големи дупки в зъбите.

Професор Пол Шарп от "Кингс колидж" обясни пред Би Би Си, че новият метод за зъбно лечение може да бъде на разположение на пациентите след три до пет години. Това обаче няма да премахне нуждата от зъболекари, защото кариесите все пак ще трябва да бъдат премахвани, за да може зъбът да бъде подложен на възстановяващото лечение.

Към момента ако се появи кариес, зъболекарите трябва го отстранят и запълнят с пломби. Обикновено се налага те да бъдат подменяни няколко пъти в рамките на човешкия живот и затова учените търсели начини да удължат регенеративната им способност. 


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.