Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Супер Луна тази вечер
14 Ноември 2016
Луната ще е по-голяма и по-ярка, отколкото сме свикнали да я виждаме
Тази вечер около залеза на Слънцето можем да видим Луната толкова голяма, колкото не е била през последните 60 години. Явлението, известно като Суперлуна, се дължи на скъсеното в планетарни мащаби разстояние между планетата Земя и нейния спътник, което ни кара да си мислим, че Луната е по-голяма и по-ярка, отколкото сме свикнали да я виждаме. 

Астрономическата обсерватория в Кърджали ще се включи в наблюдението, като отваря врати за посетители. Тази вечер естественият спътник на Земята ще изглежда с няколко процента по-голяма и с 30 на сто по-ярък от обикновено. Нещо, което според НАСА, се случва за първи път от 1948 година. Защо ще видим Луната толкова голяма, обяснява директорът на обсерваторията в Кърджали Агоп Узунбохусян:

Когато пълнолунието съвпадне с най-близката точка до Земята, тогава ние ще я виждаме видимо по-голяма. В даден момент Луната застава в такава точка и в такова положение, че нейното разстояние е по-малко дори от тези 363 хиляди километра и тогава вече нейната светимост е по-голяма. Пълнолунието днес ще настъпи в 15.52 часа официално време, а Луната ще изгрее на нашия хоризонт в 17.20 часа.

Уникалното явление означава съвпадение на максималното приближаване на Луната до Земята с пълнолунието, обяснява доц. Васил Попов от БАН.

Очаква се Луната да се доближи до най-близката си точка до Земята около 16 часа българско време и ще може да се наблюдава малко след 17 часа, когато ще изгрее и по българските ширини. 

По време на пълнолунието - в периода на интензивното взаимодействие между Слънцето и Луната максимално се натрупва и енергия. Затова много хора вярват, че явлението влияе върху ритъма им на живот и тяхното емоционално състояние. Астролозите ни препоръчват да контролираме емоциите си, да ограничаваме контактите си с хората, да не влизаме в конфликти и да не вземаме прибързани решения. Какво мислят учените за това - доц. Попов: 

Това важи не само за Суперлуни. Това трябва да бъде наша ежедневна грижа - да бъдем хора, които контролират емоциите си.

А основното противодействие срещу суеверията и страха е силата на положителното мислене, убеден е доц. Васил Попов:

Такива Суперлуни, откакто съществуват Луната и Земята, са се случвали много пъти. Нищо катастрофално не се е случвало заради тях.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.