Факти, Анализи, Коментари
   17 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кучетата разпознават думите както хората
3 Септември 2016
Четириногите, също като хората, използват лявото полукълбо на мозъка, за да обработят интонацията на казаното
Кучетата обработват думите и интонацията им, за да разберат смисъла, подобно на хората. Това са установили унгарски учени от университет в Будапеща. Четириногите, също като хората, използват лявото полукълбо на мозъка, за да обработят интонацията на казаното им, заяви неврологът Атила Андикс:
Открихме, че кучетата, както хората, могат да обработват отделно информацията в думите - първо "какво" означава даден речеви сигнал и второ "как" се възприема той, т.е. какво означава интонацията му.
В проучването участвали 13 кучета от различни породи, които били дресирани да стоят неподвижно в скенер за ядрено-магнитен резонанс. В слушалки треньорите им изговаряли думи за похвала с различна интонация и се оказало, че кучетата реагират само когато похвалата е изречена със съответната интонация. 
Изследването е уникално и учените се надяват да им помогне да установят дали кучетата могат да различават между говорящите и да разбират смисъла на изречения. 


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.