Факти, Анализи, Коментари
   18 Юни 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха мистериозно изображение на платото Наска
29 Април 2016
Рисунката, която се простира на около 30 м, представлява въображаемо животно "с дълъг език" и е направена преди около 2000 години
Откриха ново мистериозно изображение, отпечатано върху земната повърхност на мястото, прославило цивилизацията Наска. Мястото е в южната част на Перу, съобщи в четвъртък Министерство на културата пред АФП. Японски и перуански археолози, които са направили откритието в пустинята Наска, смятат, че геоглифът е бил направен преди около 2000 години. „Не е известно дали новооткритите фигури са зооморфни или антропоморфни, защото са относително ерозирали", съобщава перуанския археолог Джони Исла, който добавя, че откритието датира от края на 2015 година. 
 
За него се споменава и в сайта на испанския National Geographic, който разказва за седемгодишно изследване на японски екип от университета в Ямагата. Според сайта, рисунката, която се простира на около 30 м, представлява въображаемо животно "с дълъг език", казва японския учен Масато Сакай, който оценява неговата възраст "между 2000 и 2500 години". 

През юли 2015 г. същият японски екип откри 24 други геоглифа, припомни Исла. Известните линии върху повърхността на пустинното каменно плато Наска изобразяват геометрични или животински мотиви. Те са на около две хилядолетия и в сухата крайбрежна равнина на Перу могат да се видят само от въздуха. През 1994 г. влязоха в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. /БГНЕС


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.