Факти, Анализи, Коментари
   15 Май 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Щатски боен кораб се превърна във втория по големина изкуствен риф в света
Николай Атанасов - 29 Май 2009
159-метровият “Генерал Ванденбърг” ще радва морското царство, рибарите и гмуркачите в морския резерват “Флорида Кийс”
USNS General Hoyt S. Vandenberg.
USNS General Hoyt S. Vandenberg.

Най-големият изкуствен коралов риф в света е бившият щатски самолетоносач USS Oriskany.

Бракуваният военен кораб USNS General Hoyt S. Vandenberg бе потопен в Мексиканския залив на 27 май, сряда местно време, за да се превърне във втория по големина изкуствен коралов риф в света, съобщава CNN. Корабът с дължина 159 метра и водоизместване 17 250 тона бе пратен на дъното в Националния морски резерват “Флорида Кийс” (Florida Keys National Marine Sanctuary) между 10,20 ч. и 10,30 ч. местно време (17,20-17,30 ч. българско време).

Резерватът “Флорида Кийс” с площ 9600 кв. км. край едноименния островен архипелаг включва третия по големина коралов бариерен риф в света, който е под защитата на държавата от 1990 г.

За новата “месторабота” на “Генерал Ванденбърг” бил избран участък с дълбочина 40 м., но след потопяването на кораба по-голямата част от него останала на дълбочина 15-20 м.

Целта на проекта на стойност $ 8,6 млн. е отклоняването на рибарите и множеството гмуркачи от естествения коралов риф, уточнява Комисията за опазване на дивата природа на Флорида (Florida Fish and Wildlife Conservation Commission; FWC). Според оценките на комисията, “новият корабен риф с жизнен цикъл над 100 години, ще осигури устойчиво местообитание на множество видове риба и уникални възможности за дайвинг и риболов на жителите и гостите на Флорида”. 

Според предвижданията на Националната администрация за океански и атмосферни изследвания  на САЩ (National Oceanic and Atmospheric Administration; NOAA), проектът “Ванденбърг” ще донесе на икономиката в окръг Монро с административен център Кий Уест допълнителни годишни приходи от около $ 7,5 млн.

“Генерал Ванденбърг” е построен от корабостроителницата “Kaiser” в Ричмънд, Вирджиния, през 1943 г. и през Втората световна война служи като десантен транспортен кораб за пехотата. През 60-те години ВВС на САЩ го преоборудват за проследяване на ракети, а впоследстви е и за следене на първите космически совалки. Службата му приключва още през 1986 г. и той е закотвен на док с още над 25 бракувани бойни кораби в Норфолк, Вирджиния. През 1999 г. ветеранът е избран за снимките на филма “Virus” с Доналд Съдърленд и Джейми Лий Къртис.

Най-големият изкуствен коралов риф в света е друг американски боен кораб – самолетоносачът USS Oriskany, потопен във водите на Мексиканския залив, на около 39 км. южно от Пенсакола, Флорида през 2006 г. Снетият от въоръжение през 1976 г. самолетоносач с дължина 271 м. и водоизместване 32 000 тона, лежи на дълбочина 64,6 метра.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.