Факти, Анализи, Коментари
   23 Октомври 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
От 1990г. до 2017г. се стопихме с 19%
8 Август 2018
Това е повече дори и отколкото биха били загубите при война
От 1990 до 2017 година България е загубила 19% от населението си, което е повече дори и отколкото биха били загубите при война. Причините са ниска раждаемост и висока емиграция.

Но това не е само български проблем – хората от Източна Европа се преместват на огромни вълни на Запад най-вече заради разликата в заплащането. От емиграцията най-силно е пострадало Косово – 50% от населението е напуснало домовете си и се е преместило в друга държава. Латвия пък бележи спад от 27% - 10% се дължат на отрицателно демографско развитие, а 17% - на емиграцията от 1990 г. насам.

Данните бяха публикувани миналата седмица от Центъра за изследване на демографията и глобалния човешки капитал “Витгенщайн” във Виена. Според авторите на проучването Източна Европа е загубила между 12 и 15 милиона души, които са напуснали родината си след падането на Берлинската стена.

Голямата част от тях са млади хора във фертилна възраст, което влошава още повече демографската ситуация в родината им. Там просто не остават достатъчно хора, които да раждат деца.

Тази тенденция успява донякъде да се омекоти с мерки на правителствата. Например Eстония e успяла да вдигне раждаемостта между 1998 и 2008 година от 1,28 на 1,66 деца на жена. Това се дължи до голяма степен на улесненията, които държавата въвежда за семейства с деца. Майчинските при гледане на дете са равни на заплатата, въведено е частично работно време, което улеснява връщането на работа на майки с малки деца, бащите се ползват от равното право да си вземат отпуск за гледане на дете или да се трудят на половин работен ден, ако са поели грижата за малките.Добър резултат дава и политиката за стимулиране на раждаемостта в Русия – там тя плюс прилива на хора от бивши съветски републики почти успява да компенсира изключително високата за Европа смъртност.

Според авторите на изследването по отношение на раждаемостта Европа вече не се дели на Северна и Южна, както бе в края на 80-те до 2000 година. Тогава заради кризите южните жени раждаха по-малко деца от жените в северните и западните страни на континента. Сега в повечето страни раждаемостта е около 1,2-1,4 деца на жена. И докато източноевропейците масово губят от населението си, западноевропейските държави стават все по-многолюдни. Швейцария, Германия и Великобритания от години са основна цел за преселване на източноевропейците. Освен това в повечето северни и западни държави демографската картина не изглежда зле – повече хора се раждат, отколкото умират. Само Германия и Италия правят изключение, но пък и двете се радват на огромни притоци имигранти.

Рядко източноевропейците емигрират от родните си места заради политическата обстановка. Основната причина е разликата в заплащането. Докато в България то е  1,67 евро на час, в Германия средната надница е 15,60 евро за един час работа. Най-много печелят в Дания – 25,52 на час. По покупателна сила статистиката изглежда по същия начин – най-горе в класацията е Дания, в края ѝ – пак България. 
Приемането на източноевропейските страни в ЕС е ускорило процеса на миграция на младото работоспособно население, посочва проучването. Хората от всяка страна се насочват към определена държава. Например поляците масово отиват във Великобритания, латвийците в Ирландия, а за българите най-предпочитана си остава Германия.

Но не може да се твърди, че само свободата на движение в ЕС е причина за отлива на население от по-бедните членки, смятат изследователите. И като пример дават Румъния – най-много хора тя губи между 1990 и 2000 година, а влиза в ЕС едва през 2007-а заедно с България, като по това време броят на емигриращите вече намалява.

Авторите на проучването са дори оптимисти. Според един от тях – Томас Суботка, в краткосрочен план членството в ЕС води до отлив на население, но в дългосрочен може да се очаква, че голяма част от емигрантите ще се завърнат заради повишаването на стандарта в родината. Има и вълни на връщащи се, но данните за тях все още не се подават.

Не е ясно какво ще стане с източноевропейците във Великобритания след Брекзит. Дали те ще се завърнат по родните си места, ще потърсят друга държава за работа или ще успеят да останат на Острова при новите условия, тепърва ще се види.
Подобряването на икономическата ситуация в Източна Европа ще направи страните там и по-атрактивни за работници от трети страни. Според учените, за да се задържи нивото на населението, всяка жена трябва да има по 2 деца.

Тъй като това не е факт в голяма част от Европа, изравняването на работната сила с пенсиониращите се може да стане чрез покана към чуждестранни работници. Много актуален в повечето европейски страни е и шведският модел. В него не се разчита толкова много на имигранти за работния пазар, колкото на включване на всички в него – най-вече жени и хора над 50 г.

Жените имат условия за гледане на малки деца и бързо връщане на работа след раждане, което икономически се отразява добре на страната. Хората над 50 пък може да бъдат преквалифицирани, за да остават възможно най-дълго на работа.

Към резерва от хора в златната възраст се обръщат и в Германия. Все повече браншове създават работни места за пенсионери, които не са вече толкова физически издръжливи като по-младите си колеги, но за сметка на това имат ценен опит и благодарение на него дори превъзхождат 30-50-годишните. Въпреки това има браншове, в които и този резерв не е достатъчен – болничният персонал, учителите, полицията са професии с все по-голям недостиг на кадри.

Затова и германците се обръщат към източноевропейците с покана да работят като болногледачи или полицаи. Последно албанците получиха право на бърза работна виза, ако са квалифицирани в медицинските професии.

Това обаче се превръща в конфликт между правителствата на западните и източните страни в Европа. Източноевропейците негодуват, че инвестират в образованието на свои хора, които после работят на Запад, и така остават без кадри. Според една станала популярна прогноза на ООН до 2050 година населението в повечето източноевропейски държави ще спадне почти наполовина.В него за България се предвижда спад до 5 милиона души.

Авторите на проучването обаче предупреждават, че такива прогнози се правят трудно и рядко издържат на проверката на времето, тъй като миграционните процеси и раждаемостта се влияят от много спонтанни странични фактори. Така например в средата на 80-те години никой не бе предвидил колапса на СССР и произлезлите от това демографски и миграционни процеси. Войната в бивша Югославия също изненада региона и бе причина за масово бягство на хората от Босна и Косово. Последният такъв внезапен процес бе напливът на млади хора от Близкия изток заради войната в Сирия.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
09 Sep, 2018 | 01:57

Прасета (и Аз яхве трябва да се съобразявам с дяволъците на Моите бясчета - сви$€ е нетолерантно), - обърнете внимание на Моя фокус в Задокеанските Университети)! Там Моите учени се надпреварват в новия супердил, - че можете ли само да си представите мазнинки Мои, - че сте биле в Египет! - напомням ви, че гоите вече свикнаха да го наричат лъжа. Учените привеждат умопомрачително доказателство - ако не сте биле, кой тогава е построил пирамидите?! Гоите ще отричат, ще го извъртат, че то било германци - от древните де, било примерно белгийци. Хехе - с тази логика може и да де се отрече холокоста! Можете ли само да си представите Мои прасета, - не е имало холокост?! А печалбата от аферата, - най гигантската печалба в нашата цивилизация! Че кое в Моя свят не се доказва с пари?! Че Мои сви$ч€та - аман от това прасета, - а кой ви подържа приказния стандарт? - че едно прасе консумира колкото сто български овце! "Алах абкар, но яхве таман" - Талмуд.
И още една причина талмуд да е строго засекретен! - за огорчение на яхвето. Сви$€те се смущават от некадърността на съчинителите му! Не могат и две думи да кръстосат, губят мисълта си по средата на изречението. А това пък от своя страна свидетелства, че както казват изследователите - наистина са племе на дегенерати.
Ето защо яхвето вече работи с Кантон. Той е изгубеното коляно и Манджурия трябва да се примири. Не Моше е разцепвал това море дето едва го намираш на картата, а Мао Цзе Дун е разсякъл Океана и практически Америка си е китайска земя. Без да правим голяма война, с двеста милионна армия обучени китайци ще избием всичко от Афганистан до Мароко и от Чечня, Азербайджан и турция - до Йемен и глъбините на Африка! Даа, и Аз се уча от опит. Ше взема да мина към исляма, защото Ми писна от некадърните ашкенази!


Stoqn_Trakiev
09 Aug, 2018 | 17:15

Това не е съвсем вярно. Хората са емигрирали, не измрели.
https://iconomicabg.blogspot.com

Stoqn_Trakiev
09 Aug, 2018 | 17:14

Това не е съвсем вярно. Хората са емигрирали, не измрели.
https://iconomicabg.blogspot.com

муспи
09 Aug, 2018 | 01:30

Бойко Борисоф в интервю пред изсраелския мегавестник €диот тадей е изразил опасения, че шлифованото през хилядолетията лакейство на това племе от пясъците на Западна Азия, може би ще се окаже фатално! България му е дала всичко - ресурси, територия, златното находище - само с което биха били тартори на Демократичния свят независимо от стопанско икономическия комплекс Европа-Америка-Китай! Простия човек (не човека) обаче е алчен. Това азербайджано-тюркско племе настоява за прокарването най напред на душещипателната, екстра стратегическа граница между двата братски народа - албанския и турския. Тя трябва да започва някъде от Дунава, примерно Козлодуй, име асоциирано с бореца за Нов Ред Хр. Б. и практически довел до появата в днешно време на султан Ердоган, - и минавайки покрай Ихтиман завършва където и да било по гръцката граница. Този Ихтиман е пречка която вбесява Борисоф, а той е известен преди всичко със своята, съвсем еврейска отстъпчивост? Той е дългогодишен Премиер на тази, все още съществуваща балканска държавица България, и смята че има моралното право да предложи границата да минава през Банки. Не така обаче мисли Световното Албанство! АД (Албанска Диаспора) в САЩ и ЕС се вдигнаха в бойна тревога! Изсраел и въобще Тайното Еврейско Световно Правителство гледа както винаги безучастно, от време навреме подема - ах ние страдащите, ах бедните, докога?! И обединените сили на ЕС и САЩ обявяват, без пушка да пукне, територията от Босфора до Триест за Новия Изсраел, от бога даден, от бога възвеличен. Путин обаче, тази загадъчна източна душа се настанява с огромни сили в Константинопол - и веднага го преименува на Цариград, и с един секретен прах пускан от хеликоптери, против които защитните ракети Патриот се оказаха помпан въздух както всичко американско, - опразва Мала Азия до Ирак, - който не бяга, ляга и мре. Тогава, по цяла Европа, не само Унгария, Чехия, Прибалтика започва Великата Чистка! Непрекъснато по високоговорители се чува: Мирнооо! Равис! Евреи и демократи две крачки пред строя! Нито един?! Свали всички гащите! Неморално?! Взвооод, огън наред! В тази обстановка какво правят бежанците и въобще всички небели - френския Национал по футбол примерно? Бягат през глава, как, накъде - както са дошли, невидимо. Но евреите са им финансирали екскурзията? Сега също те финансират и изхода, че спасявайки се с братята по раса да споделят и тяхното културно оттегляне. Защото знаят жидлетата - природен дар, - ако се разминат с цивилизованото, следва отрязване на честа до корен заливане с бензин и подпалване на магистралата Хемус, където телевизиите предават на живо шоуто!
Хора под гнета на канибала яхве ("вашия баща е човекоубиец и вие вършите похотите ня баща си...") не питайте - а защо е този хаплив стон, в хода на закриването ни като народ?! Защото книгата на Живота се пише по стоновете на страдащите. Ние искаме да пуснем водата в клозета Земя! Ние мразим уредилите се, и то както и те ни мразят - не защото сме им взели нещо, че то всичко си е положено в техните сатанински ръце, а защото сме си чужди до смърт! Не искаме Справедливост с тях - това значи някакво и минимално съучастие! - искаме разделяне! В нас няма нищо от тях, не ги познаваме! Вярваме твърдо че навън е смърт - това е тази непонятна за негрокитайския хибрид вяра, която и прави тази външна смърт! И бягаме от тях както котките бягат без да се обръщат назад, - за да ги убиваме! Когато котките, тези чисти същества, а с чистота се стои Горе, мразят, те мразят това което Горе мразят, - за нас падналите е спасителен път като им подражаваме, без да питаме какво е това недостъпно ни Горе. То е чистото сърце на котката! С поемането ни в Него, евреите изчезват.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.