Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
92 млн. европейци са посягали към наркотици
7 Юни 2018
Най-популярният наркотик в Европа е кокаинът, който днес е най-чист в сравнение с последното десетилетие
Все по-лесно се намират наркотиците в Европа, кокаинът излиза на предна позиция, но така безпроблемно се намират и новите психоактивни вещества като синтетични опиоиди- особено производни на фентанила с голяма сила на действие. Те са особено популярни сред маргиналните групи, включително сред лишените от свобода. Изводите са направени в тазгодишния Европейски доклад за наркотиците на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании в Лисабон. Докладът е представен в Брюксел и обобщава данни от всички страни- членки на ЕС, както и Норвегия и Турция.

Повече от 92 млн. възрастни в ЕС (на възраст между 15 и 64 години) са опитвали незаконни наркотици през живота си, а през 2016 г. приблизително 1,3 млн. души са били лекувани за употреба на незаконни наркотици. Все по-голяма роля в разпространението на наркотиците играе он лайн пазарът.

Най-популярният наркотик в Европа е кокаинът, който днес е най-чист в сравнение с последното десетилетие. Около 2.3 млн млади европейци го употребяват. Отглеждането на кока и производството на кокаин в Латинска Америка се разширяват, а пазарът в Европа запазва своя мащаб със забележката, че е доста по- достъпен отпреди. Цената му на едро се запазва, но на дребно в момента е най- висока в сравнение с преди. Тенденцията се запазва, въпреки повишения брой конфискации на този наркотик - 98 000 през 2016 в сравнение с 90 000 през 2015 година. Най- много кокаин се употребява в Белгия, Нидерландия, Испания и Обединеното кралство. В Източна Европа са отчетени малки количества. За региона, в който попада и нашата страна, водещо място заемат амфетамините. Освен кокаина, заради който през 2016 година специализирано лечение са потърсили 67 000 пациенти в Европа, тревога буди и фактът, че около 8 300 пациенти са потърсили лечение от крек. Докладът отчита промени и в трафика на кокаин в Западна Европа- Иберийският полуостров, досега основна входна точка за изпращаните по море пратки, започва да отстъпва мястото си на северните пристанища.

Европа освен важен пазар за незаконните наркотици, все повече става и производствен регион, става ясно още от годишния доклад. Улесненият достъп до пазара и минимизиране на риска от залавяне по границите, както и иновациите на производствения метод водят до появата на редица незаконни лаборатории за преработка на кокаин, за производство на екстази и метамфетамини, както и окончателни етапи от производството на амфетамини. Някои от синтетичните наркотици, произвеждани в ЕС, са предназначени за външни пазари.

Канабисът е все така достъпен и масово употребяван в Европа, а променящите се политики спрямо него в други страни, раждат нови предизвикателства. В Европа се произвежда все по-силен, на което отговарят и производителите му извън ЕС, обикновено от Мароко и силата на действие на канабиса- смола, внасян оттам, също се повишава. Интересно, че новите психоактивни вещества, познати у нас като дизайнерски дроги, които обичайно се произвеждат в Китай и се внасят в Европа само за опаковане, в някои случаи се произвеждат на територията на Стария континент. През 2016 година около 17.2 млади хора са употребявали канабис, а около 1% от възрастните го приемат всеки ден. Канабисът е свързан със 77% от общо 800 000 случая на правонарушения, най- често притежание, той е и най- много конфискуваният наркотик. След като някои страни в Северна и Южна Америка легализираха употребата на канабис, пазарът започна да ражда иновации в разработването на продукти от него- например " електронни течности", продукти за консумация и разновидности с голяма сила на действие. Засега в Европа канабисът си остава извън закона, но тенденциите в това отношение се следят внимателно.

Що се отнася до дизайнерските дроги, тяхното разнообразие, което се разви бурно в предишните години, бележи известен застой, затова пък стават все повече данните за вредите от тях. Тези вещества включват синтетични канабиноиди, опиоиди, катинони и бензодиазепини и в голямата си част са недосегаеми за закона. През 2017 година се появиха 51 нови дизайнерски дроги- горе-долу на месец по едно. Към края на 2017 година в Европа се разпространяват около 670 вида дизайнерски дроги. Без съмнение, те са опасни, водят до остри отравяния и смъртни случаи. Най- голямата група, продавани като " растителни смеси за пушене", са най- често конфискувани. Напоследък се появяват нови синтетични опиоиди с голяма сила на действие- особено производни на фентанила. Те имитират действието на хероин и морфин и се предлагат в нови форми- например спрей за нос. Често се продават като естествените опиати или се смесват с тях. От 2009 година насам в Европа са установени 38 нови синтетични опиоиди, последните три са през миналата година. Особено опасни са производните на фентанила, които в момента предизвикват криза в САЩ и твърде вероятно ще се пренесат и в Европа.

Тазгодишният Европейски доклад за наркотиците поставя във фокуса на вниманието местата за лишаване от свобода и здравните грижи. Достъпността и употребата на наркотици в затворите се оказва проблем не само на България, много европейски страни регистрират същото. Без полагането на никакви здравни грижи за лишените от свобода, те носят големия риск от свръхдоза след освобождаването си или заразяването с вируса на ХИВ. Най- често до затворниците попадат синтетични канабиноиди, които се вкарват по всякакви начини- вкл. втечняване и разпръскване върху хартия или текстилно изделие. Засичането им също е много трудно. Настъпването на он лайн пазара на наркотици не е учудващо при развитието на съвременните комуникационни технологии. Макар физическият пазар в Европа все още да държи доминиращо място, ролята на социалните мрежи расте.

Въпреки всички мерки, които отделните страни вземат, броят на смъртните случаи от свръхдоза в Европа расте. Европейският мониторингов център за наркотици наблюдава всички страни, членки на ЕС, както и Турция и Норвегия. В последните четири години смъртните случаи се увеличават - през 2016 година в резултат на свръхдоза, свързани предимно с употребата на хероин и други опиоиди, съчетани с алкохол и бензодиазепини, са починали над 9 000 души. /БГНЕС


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.