Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Настъпва есенното равноденствие
23 Септември 2018
Това е положение, при което в следствие на движението на Земята спрямо Слънцето, денят и нощта са равни по продължителност
В 04:54 часа днес настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Есенното равноденствие е от особено значение. Това е положение, при което в следствие на движението на Земята спрямо Слънцето, денят и нощта са равни по продължителност.

В българската традиция есенното равноденствие се отбелязвало на християнския празник – Кръстовден. Вярвало се, че деня и нощта се кръстосват и бележат началото на тъмния период на годината. Това е и времето, в което змейовете се прибират високо в планините, за да изкарат зимата в пещерите си.

Есенното равноденствие е сред едни от най-енергийни дни в годината. То е символ на плодородието, равновесието и мъдростта. През този период процесите в природата се насочват навътре – към израстване и усъвършенстване.

По традиция домът се украсява със сноп жито, сушена царевица или кратуни, а на трапезата се слагат постна мусака, ориз със зеленчуци, печена тиква, зелник с праз, царевични или содени питки и вино.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.