Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Изпаднахме до 113-то място в световния индекс на свободата на пресата
20 Април 2016
Страната ни заема най-ниската позиция в ЕС заради средата, доминирана от корупция, и тайно споразумение между медии, политици и олигарси
България се нарежда на 113-о място от 180 страни в световния "Индекс на свободата на пресата" за 2016 година на международната организация "Репортери без граници". Страната ни заема най-ниската позиция в Европейския съюз. Това се дължи на средата, доминирана от корупция, и тайно споразумение между медии, политици и олигарси, отбелязват от "Репортери без граници". Организацията посочва като един от тях бившия ръководител на ДАНС и собственик на "Нова медийна група" Делян Пеевски. Комисията за финансов надзор действа като "медийно ченге", като налага глоби, поръчва на журналистите да разкрият източниците си и им пречи да хвърлят светлина върху проблемите с банките в страната, се казва още в позицията на "Репортери без граници".

2013 година България бе на 87-мо място в класацията, 2014г. на 100-то, а миналогодишния рейтинг й отреди 106-о място в света. По-влошена медийна среда не сме имали. Намираме се в сериозна болестна фаза, коментира в предаването „Нещо повече“ Юлиана Методиева, главен редактор на електронното издание „Маргиналия“. Според нея медиите приличат на обществото ни, а парадоксално обществото е започнало да прилича на медиите и е започнало да търси развлечения, сензации и нищо повече.

На журналистите като че ли им харесва и им идва отвътре да произвеждат объркваща обществото информация, подчерта Методиева. Журналистите сме отговорни за тази слаба позиция в класацията, обобщи тя.

Задълбочава се пропастта между собствениците на медиите и журналистите, които създават тяхното съдържание, това е прочитът на журналиста от „Капитал“ Весислава Антонова. Тя потърси регионалния контекст, в който се разполага класацията и посочи, че България попада в една лоша категория, горе долу в един отбор с македонците. Положително според нея е че Румъния и Сърбия запазват своите позиции далеч по-напред от нашата.

Ние сме по-чувствителна и особена професия, която работи с етични и философски понятия, подчерта Антонова. По думите й, отделните социални системи са като скачени съдове:

Няма как в държавата да има зле функционираща съдебна система и добре функциониращи медии.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.