Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Стивън Къртис: Третата световна война вече може да е започнала
15 Октомври 2015
Надявам се да не се стигне дотам, защото такава война ще бъде катастрофална. Живеем в свят с ядрени оръжия в ръцете на големи сили
Според доцент Стивън Къртис, преподавател по международни отношения в Лондонския университет, е възможно чрез събитията в Сирия да е започнала Третата световна война. В интервю за "Хоризонт" той уточни:
Надявам се да не се стигне дотам, защото такава война ще бъде катастрофална. Живеем в свят с ядрени оръжия в ръцете на големи сили. Има и мнение, че Третата световна война вече е започнала и това би могло да не е точно война между Великите сили, а съвкупност от отделни войни, започнали в отделни страни, които по-късно са прехвърлили границите. Така че, ако вече е започнала Третата световна война, би могла да бъде нещо съвсем различно от тези, които са в нашата историческа памет. Все пак се надявам здравият разум да надделее!

Според Къртис падналите преди няколко дни в Иран руски ракети, изстреляни от Каспийско море, няма да навредят на отношенията между двете страни.

Русия изгради доста близки връзки с Иран и Ирак. Видяхме това, след като тя изстреля ракети от Каспийско море. За тази цел ѝ трябваше разрешение от Иран, както и от Ирак, за да прелетят над тяхна територия. И все пак Русия остава твърде изолирана, особено що се отнася до западноевропейските и арабските страни като Саудитска Арабия, Турция и други държави от Персийския залив, които са настроени против Асад и подкрепят опозицията. Особено е интересно да се наблюдава Турция - тя беше в известна степен отворена към Русия през последните две десетилетия. Нещата обаче коренно се промениха след нарушаване на въздушното ѝ пространство от руски самолети. Сега Турция и Русия подкрепят двете противоположни страни в конфликта.

От бежанската вълна особено уязвима е Германия, която приема стотици хиляди бежанци, коментира Къртис и допълни 

В известен смисъл това може да бъде положително - Германия е една от страните с най-ниска раждаемост сред западните държави и това би могло да даде нова динамика за развитието на икономиката и обществото в бъдеще. Не знам дали ще доведе до дестабилизация - това зависи от капацитета на страната да поеме това население и да му осигури добър живот.

Ученият е оптимист, че конфликтът в Сирия може да се реши на основата на реда след Студената война.  Според него, намесата на Русия в полза на Асад усложнява обстановката.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.