Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Започва събора в Гела
30 Юли 2015
Гайдарското надсвирване се провежда вече 13-та година

Всяка година в началото на август на Илинденските поляни край родопското село Гела се събират местни родове, традицията датира от далечното минало, спазва се и днес. Точно от нея тръгва идеята за гайдарското надсвирване, което се провежда вече 13-та година.

Местният събор се превърна във фестивал на автентичния родопски фолклор, а изпълненията имат и конкурсен характер. Изпълнителите задължително свирят на каба гайда, а в зависимост от възрастовата група, трябва да изпълнят различни по трудност мелодии. Впрочем гайдарският събор от няколко години вече се превърна в международен, и тази година се очакват изпълнители от далечни страни- Япония, Холандия, Унгария, Франция, Великобритания и Шотландия. В статистиката на фестивала са отбелязани и възрастовите рекорди- най- малкият гайдар е на 5 години, най- възрастният- на 85. Съборът в Гела привлича хора от цялата страна, обикновено са около десетина хиляди, повече или по-малко. Тази година съборът ще се проведе на 1 и 2 август. Община Смолян организира извънредна транспортна линия от областния град до селото, автобусите тръгват в 8, 9 и 10 часа пред храма "Св. Висарион Смоленски". /БГНЕС


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.