Факти, Анализи, Коментари
   24 Март 2023
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Фрийдъм хаус: Демокрацията в България е в упадък вече осем години
25 Юни 2015
Изследването на бившите социалистически държави определя България като "нестабилна демокрация" и я поставя на девето място сред страните от бившия Източен блок

Граждани протестират пред Съдебната палата с искане за справедливост, докато течеше процесът за убийството на студента Стоян Балтов. Оценката на "Фрийдъм хаус" за българската съдебна система се влошава. Демокрацията в България е в упадък вече осем години, показва годишният доклад на неправителствената организация "Фрийдъм хаус" "Страни в преход", съобщава вестник "Сега". Изследването на бившите социалистически държави определя България като "нестабилна демокрация" и я поставя на девето място сред страните от бившия Източен блок. Преди нас са Словения, Естония, Латвия, Полша, Чехия, Литва, Словакия и Унгария. От държавите в ЕС изпреварваме единствено Хърватия и Румъния.

Изследването на "Фрийдъм хаус" взема предвид 7 фактора - изборен процес, гражданско общество, независими медии, демократично управление - национално и местно, съдебна система и корупция. Най-ниски оценки България получава по отношение на корупцията и медиите - съответно 4.25 и 4 по седембална система, в която 1 е най-добрата оценка. Единствената различна от миналата година оценка, която България получава, е по отношение на съдебната система. Тя пада от 3.25 на 3.29.

Общата оценка на демокрацията в страната е 3.29. Тя се вписва в непрекъснато влошаващото се от 2008 г. насам положение. Неефективността и корупцията в политическата и съдебната система са основните проблеми, показва изследването. "Фрийдъм хаус" отбелязва и ниското доверие в демократичните институции, както и банковата криза от 2014 г., която се дължи на "задушевната връзка между бизнесмени и политици".

Общо 13 от изследваните 29 държави са оценени като "демократични", 6 като "режими в преход", а 10 като "авторитарни режими". Средното ниво на демокрация спада в целия регион в последните десет години, показва изследването, като най-големият спад е установен в Русия. Унгария пък изпадна от режим "демокрация" към "нестабилна демокрация". /БГНЕС


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2023 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.