Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Навършват се 177 години от рождението на Апостола
18 Юли 2014
В родния град на Васил Левски - Карлово честванията ще започнат с тържествена света литургия в Храма "Свети Николай"

България днес отбелязва 177 години от рождението на Васил Левски. В родния град на Апостола - Карлово честванията ще започнат с тържествена света литургия в Храма "Свети Николай", ще бъдат поднесени и цветя на гроба на майката на Левски - Гина Кунчева.

В Карлово тази сутрин ще бъдат посрещнати също участниците в националния туристически поход "По стъпките на Васил Левски". В рамките на традиционния литературен салон ще бъдат представени нови издания, посветени на живота и делото на Апостола. Специална програма под мотото "Свободата е семе" е подготвил и Националният музей "Васил Левски", който очаква днес посетители от цялата страна. Вечерта след изнасянето с военна церемония на знамето на Карловския революционен комитет на площад "Васил Левски" ще се състои тържествен митинг - заря. Слово ще произнесе президентът Росен Плевнелиев.

Пред паметника на Васил Левски във Велико Търново ще се проведе общоградско поклонение. Три музея в града, които пазят реликви за Апостола, ще бъдат отворени днес за безплатни посещения.

В  Сливен ритуалът ще бъде пред паметника на Апостола на едноименния площад в града.

В Ловеч ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Апостола. Признателността на поколенията ще засвидетелстват Община Ловеч и Ловчанската митрополия, Общинският съвет и Ловешкият гарнизон, представители на политическите партии и неправителствени организации, училища с името на Левски, граждани. Ще свири Общинският духов оркестър.

В единствения град, който носи името на Васил Левски, празничният ден ще започне с шествие и общоградско поклонение.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.