Факти, Анализи, Коментари
   23 Октомври 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес е Световния ден без тютюнопушене
31 Май 2014
Денят се провежда по цял свят, подчертават се рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се апелира за ефективна политика, която да намали нивата на потребление


Всяка година на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюнопушене по инициатива на Световната здравна организация (СЗО). Денят се провежда по цял свят, подчертават се рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се апелира за ефективна политика, която да намали нивата на потребление.

Основната цел на Столичната РЗИ при реализиране на дейностите за 31 май е да се обърне внимание на пушещите млади хора и родители да се откажат от цигарите поне за един ден.

Днес кампанията ще се проведе в парк "Заимов" и в Борисовата градина (при езеро Ариана) от 10.00 до 16.00 часа. Мероприятията се реализират в партньорство с Министерството на здравеопазването, в сътрудничество със студентите-медици при СУ и със съдействието на Столична община. По време на кампанията ще бъде популяризирана дейността на безплатния консултативен кабинет при Столична РЗИ за отказване на цигарите сред гражданите на столицата. На място ще се тестува с апарата "Smoker lyser" на издишания въглероден монооксид и никотиновата зависимост с теста на Фагерстрьом. Ще бъдат разпространени печатни здравно-информационни материали, а желаещите ще бъдат консултирани на място. Всеки, който се откаже от цигарите поне за един ден ще има възможност да замени цигара срещу плодове и да изтегли късмет.

Световната здравна организация чества Световния ден без тютюн от 1988 г., като тази година мотото е "Повишаване на данъците върху тютюневите изделия".

Според СЗО глобалната епидемия от тютюн годишно води до смъртта на около 6 милиона души, от които над 600 000 непушачи умират от излагане на вторичен тютюнев дим. При липса на действие до 2030 г., епидемията ще доведе до смърт на повече от осем милиона души. Повече от 80% от тези предотвратими смъртни случаи ще са сред хората, живеещи в страните с ниски и средни доходи. Тютюнопушенето е най-разпространеният рисков фактор за повече от 25 заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени. В света, в момента на всеки десет възрастни, умира по един пушач.

През 2014 г. в изпълнение на чл. 6 ("Въвеждане на ценови и данъчни мерки за намаляване на търсенето на тютюн") от Рамковата конвенция за контрол на тютюна, СЗО призовава страните за изпълнение на данъчни и ценови политики спрямо тютюневите изделия, което ще помогне за намаляване нивото на потребление на тютюн. Данни на СЗО от проведени изследвания показват, че увеличението на данъците е особено ефективна мярка за намаляване нивата на употребата на тютюн сред групите с по-ниски доходи, както и за предотвратяване пропушването сред младите хора.

Световната здравна организация и Европейската комисия продължават да следват всеобхватна политика за контрол на тютюнопушенето. От 1 юни 2012 г. в България е забранено тютюнопушенето в закритите обществени места, включително обществения транспорт и в закрити работни помещения. /БГНЕС


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.