Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Родопите вярват, че на Гергьовден изворите имат лечебна сила
6 Май 2014
На особена почит тук са така наречените леви води, водата в тези извори се завърта наляво или обратно на часовниковата стрелка

В Родопите вярват, че на Гергьовден водата във всички извори има лечебна сила, съобщава БНР. В Родопите силно се вярва, че на Гергьовден росата брана от поляните с бяло памучно платно може да закваси мляко. Днес животните задължително се захранват с росна зеленина, за да бъдат здрави, плодовити и млечни през лятото. Ако на Гергьовден завали дъжд старите родопчани казват: "Това е жълтица, защото ще има добра реколта".

На особена почит тук са така наречените леви води, водата в  тези извори се завърта наляво или обратно на часовниковата стрелка. Запазени са до днес в Гела, Петково, Девин и Змейца. Хиляди хора още посреднощ отиват на Балиевата вода край Смолян, барутината вода край Девин, в Смилян, аязмото в Момчиловци и на още много други места в планината, за да се измият за здраве. Днешният  ден е един от най-обичаните празници.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.