Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Да е честита, мирна и здрава новата 2014 година!
1 Януари 2014
Нека усмивките по-често греят на лицата ни и искрици надежда озаряват очите ни

Часовникът неумолимо отброи последните секунди от 2013 година, а първите мигове от следващата я по традиция посрещнахме с пищни фойерверки, звън на кристални чаши и шума на искрящо шампанско.

Дано 2014 година е здрава и мирна за всички нас.

Нека усмивките по-често греят на лицата ни и искрици надежда озаряват очите ни. Нека положим повече усилия за разбирателство помежду си, да кажем "Стига" на безумната и разрушителна агресия, проникваща безпощадно в отношенията ни. 

В София, Пловдив, Варна, Бургас и другите по-големи градове в страната за посрещането на 2014 година бяха организирани концерти, тържества и пиротехнически шоу програми. В страната бяха повишени и мерките за сигурност за празника.

Първият ден на годината и на месец януари е почитан и като Васильовден. Празникът е свързан с обичая сурвакане, който повелява млади мъже да обикалят къщите през нощта и сурвакат техните стопани. На самия празник минават и групи от деца, които също сурвакат стопаните на къщите за здраве и плодородие. В 10 ч. ще бъде отслужена Васильова литургия в храм-паметника "Св. Александър Невски".

Хората в Азия вече посрещнаха Нова година.  Жителите и гостите на Окланд в Нова Зеландия приветстваха новата година с фойерверки от 328-метровата Скай Тауър - най-високата сграда в южното полукълбо, а централните улици на града бяха засипани с пясък за новогодишното плажно парти. Австралийският град Сидни беше един от първите мегаполиси, който посрещна новата година с пищно светлинно шоу. Зрелището на моста Харбър привлече над милион и половина зрители. За първи път от повече от 10 години насам огромни многоцветни струи от фойерверки изригнаха и в подножието на емблематичната за града сграда на операта.

Дубай се стреми към рекорд на Гинес с невиждан пиротехнически спектакъл от над 400 000 ракети, които да бъдат изстреляни на височина до 1 км. В Кейптаун честванията са белязани от спомена за покойния Нелсън Мандела, а в Русия протичат при изключителни мерки за сигурност и по-тихо заради националния траур за жертвите на атентатите във Волгоград.

В Ню Йорк милиони ще отпразнуват настъпването на Нова година на "Таймс скуеър" със спускането на огромното многоцветно кристално кълбо.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.