Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Големият Коледен Бъдник показа: 2014-та ще е добра за България
22 Декември 2013
На Игнажден сутринта, както повелява традицията, се отрязва ябълково дърво и най-дебелият пън се избира за Големия Коледен Бъдник

Големият Коледен Бъдник, който бе миросан според традицията и запален пред НДК горя с бял пламък, което според поверието означава, че годината за България ще бъде добра.

Така на Игнажден сутринта, както повелява традицията, се отрязва ябълково дърво и най-дебелият пън се избира за Големия Коледен Бъдник. Миросва се като в него пробиват дупка, след това се слага тамян и вино в нея и запушва с восък. Така човек дава енергия и душа от себе си на дървото, нарича го за живот и здраве.

"Ние правим един много древен ритуал, който е дошъл до наши дни и надявам се да предадем на нашите деца. За това да дадем малко от себе си на природата, за да може и тя да ни дава след това", каза Ангел Ангелов, председател на Фондация "Национален тръст за съхранение на културно – историческото наследство в България".

За да се гадае каква ще е годината, Бъдникът се слага в огъня, а след като се разгори се чака да се види какъв пламък излиза от него – ако е бял, то се гадае, че годината ще е добра. "Надявам се да е прав Бъдникът, пък и ние да сме запомнили добре традицията – пламъкът е бял, така че годината би трябвало да е добра за всички нас", каза още Ангел Ангелов. Фондацията, на която той е председател е известна с това, че организира нетрадиционни събития, свързани с традицията. Миналата година те са правили Бъдници и в Библиотекарския институт.

Днес те бяха пред НДК, за да разкажат за една традиция, малко позабравена и донякъде отричана, защото в нея се вижда и езичество. Хората, които дойдоха, за да си направят Бъдник обаче вършеха това и с интерес, и с любопитство, бяха точни и правеха всичко, което им се казва, питаха и спазваха изискванията. Според Ангел Ангелов не може да се говори за връщане към традицията на българина, защото ние не сме си тръгвали от нея.

"Може би не я изявяваме, може би не е непрекъснато тиражирана, но традицията е жива", категоричен е той и подчертава, че тя прави българина. "Българинът е българин, защото носи в себе си част от традицията и не е нужно тя да бъде привнасяна или пък да се променя по някакъв начин, ние сме тук, живели сме, нашите родители, деца, баби, прадядовци са ни предали нещо, което ние просто трябва да предадем нагоре", посочи той.

А днес пред НДК всеки можеше освен Бъдник да си направи и сурвачка – също както я помним от фолклора – от дрян, с пуканки и вълна. Така за първи път Светла Комитска направи тази година сама за внучето си сурвачка. А усмивката й не слезе от лицето, докато обясняваше, че я прави сама и иска да зарадва детето.

"Много съм радостна и много съм развълнувана, искам да го науча да уважават българските традиции", каза пред БГНЕС възрастната жена. А Вера Костадинова, която помага на хората да си направят сурвачки, побърза да каже, че интересът е бил много голям. "Чудесно е да се види как родители и деца работят заедно", каза тя.

Така днес в центъра на София се възроди духът на старите българи, а хората можеха да си припомнят някои от традициите, които са все още живи у нас. Много хора направиха и собствени бъдници. Освен всичко друго целта на празничното тържество с работилници и дегустации "Големият Коледен Бъдник" бе и да привлече интерес и да се съберат пари за Център за възстановяване на деца болни от онкохематологични заболявания. /БГНЕС


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.